Seeing through forward masking: Cortical dynamics underlying perceived visibility
İleri maskelemenin ötesini görmek: Algılanan görünürlüğün kortikal dinamikleri
- Tez No: 1021517
- Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA ÇUKUR, PROF. DR. HACI HULUSİ KAFALIGÖNÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Uzamsal dikkat, Spatial attention
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöro Bilimler Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Hareketli ve karmaşık görsel sahnelerde nesnelerin doğru algılanması, hayatta kalmak için temel bir bilişsel beceridir. Bir tür ileri yönlü görsel maskeleme olan pa\-ra\-kont\-rast üzerine yürütülen kuramsal ve hesaplamalı çalışmalar, algılanan görünürlüğün altında üç dinamik sürecin (kısa süreli inhibisyon, fasilitasyon ve uzun süreli inhibisyon) yattığını öne sürmektedir. Ancak bu süreçlerin sinirsel karşılıkları büyük ölçüde aydınlatılamamıştır. Bu tez, parakontrast altında algılanan görünürlüğün kor\-ti\-kal dinamiklerini incelemek üzere üç tamamlayıcı EEG çalışması sunmaktadır. İlk çalışmada maske/hedef (M/H) kontrast oranı manipüle edilmiş; davranışsal performans ve olayla ilişkili potansiyellerde (ERP) hem uyaranlar arası başlangıç süresine (SOA) hem de kontrast oranına bağlı doğrusal olmayan etkileşimler gözlenmiştir. İ\-kin\-ci çalışmada kontrast polaritesi manipüle edilmiş ve maskelenme dinamiklerinin polariteye duyarlı olduğu, özellikle P1 tepe gecikmesinin polarite-bağımlı biçimde modüle olduğu gösterilmiştir. Üçüncü çalışmada parakontrast paradigması içinde dikkat yükü (set boyutu) manipüle edilmiş; dikkatsel modülasyonun erken duyusal bileşenler yerine görsel farkındalık negatifliği (VAN) ve geç pozitiflik (LP) bileşenlerinde ortaya çıktığı bulunmuştur. Bulgular bir bütün olarak değerlendirildiğinde; düşük seviyeli uyaran özelliklerinin (kontrast oranı ve polarite) erken feedforward inhibitör mekanizmaları, dikkatsel yükün ise yeniden-girişimli (recurrent) işlemleme ve karar/rapor aşamalarını etkilediğini göstermekte ve ikili-kanal yaklaşımlarının geliştirilmiş versiyonları ile uyumlu, çok aşamalı bir parakontrast mimarisini desteklemektedir. Tez, parakontrast maskelemenin çoklu-süreçli doğasına ilişkin e\-lekt\-ro\-fiz\-yo\-lo\-jik kanıtlar sunarak, sürekli değişen duyusal talepler altında algılanan görünürlüğün nasıl şekillendiğine dair anlayışımıza katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Accurate perception of objects in cluttered, dynamic visual scenes is essential for adaptive behavior. Theoretical and computational work on paracontrast, a form of forward visual masking, has proposed that perceived target visibility arises from the interplay of three dynamic processes: brief inhibition, facilitation, and prolonged inhibition. The cortical correlates of these processes, however, remain largely unresolved. This thesis presents three complementary EEG studies designed to reveal the neural dynamics underlying perceived visibility under paracontrast, with a primary focus on inhibitory mechanisms. In Study 1, the mask-to-target (M/T) contrast ratio was manipulated, yielding nonlinear target–mask interactions that depended on both stimulus onset asynchrony (SOA) and contrast ratio, with reliable modulations across the P1, N1, and late positivity (LP) ERP components. Study 2 manipulated contrast polarity while holding the absolute M/T ratio fixed; same-polarity masks produced stronger suppression at short SOAs, and P1 peak latency emerged as a polarity-sensitive marker that tracked behavioral masking strength. Study 3 introduced a spatial-attention manipulation (set size 2 vs. 6) within a paracontrast paradigm. Attentional load did not modulate early sensory components but instead emerged in the visual awareness negativity (VAN) and LP windows, indicating that attention shapes recurrent and post-perceptual stages rather than the earliest feedforward encoding. Together, these findings dissociate the neural signatures of low-level stimulus parameters from those of attentional load and support a multi-process, stage-specific account of paracontrast that is broadly compatible with the the elaborated versions of dual-channel model on visual masking. By providing converging electrophysiological evidence for the multi-process nature of paracontrast masking, the thesis contributes to our understanding of how contextual factors modulate perceived visibility under continually changing sensory demands.