Otonom gemilerde taşıyanın sorumluluğu
Carrier's liability in autonomous ships
- Tez No: 1021523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİ TOPSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Deniz hukuku, Denizcilik, Gemiler, La Haye Sözleşmesi, Taşıma sorumluluğu, Türk Ticaret Kanunu, Yüke özen borcu, Law of the sea, Maritime, Ships, Hauge cenvention, Carrier's responsibility, Turkish Commercial Code, Liability of the carrier
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Piri Reis Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Yapay zekânın gelişimiyle birlikte denizcilik sektöründe de yapay zekanın kullanımı düşüncesi doğmuştur. Bu gelişmelerden gemiler de etkilenmiştir. Otonom gemiler, yapay zekânın gelişimiyle birlikte yakın zamanda denizyolu taşımacılığında kullanılacağı açıktır. Ancak, denizyolu taşımacılığını konu alan hem ulusal hem de uluslararası düzenlemeler insan unsurunu ele alarak düzenlendiğinden, otonom gemilerin denizyolu taşımacılığında kullanılması birtakım sorunları meydana getirebilme riski taşımaktadır. Bu çalışmada otonom gemilerin seviyelerine bakılmaksızın ulusal ve uluslararası düzenlemelerde taşıyanın sorumluluğunu esas alan düzenlemelerin değerlendirilmesine yer verilmiştir. Bu çalışmada ilk olarak otonom gemi kavramı ve otonom gemilerle ilgili tanımlama veya sınıflandırma yapan kuruluşların çalışmalarına yer verilmiş; ardından otonom gemilerin sevk ve idaresinin yapılacağı kontrol merkezi kavramı ve getirebileceği muhtemel sorunlar üzerinde durulmuş; son olarak ise otonom gemilerin Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve başlıca uluslararası düzenlemeler bakımından gemi niteliğini haiz olup olmadığı hakkında değerlendirme yapılmıştır. Daha sonra ise otonom gemilerde taşıyanın sorumluluğu; taşıyanın sorumluluğunu düzenleyen uluslararası sözleşmeler olan Lahey/Lahey-Visby Kuralları (LK/LVK), Hamburg Kuralları, Rotterdam Kuralları ile TTK'nin taşıyanın gemiyi seyrüsefere elverişli halde bulundurma sorumluluğunu ve taşıyanın yüke özen gösterme sorumluluğunu düzenleyen hükümlerinin otonom gemilere uygulanıp uygulanmayacağı hususunda değerlendirmeler yüke özen gösterme sorumluluğu bakımından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of artificial intelligence, the idea of using artificial intelligence in the maritime sector has emerged. Ships have also benefited from these developments. Autonomous ships, with the advancement of artificial intelligence, are expected to be used in maritime transport in the near future. However, as both national and international regulations regarding maritime transport are designed by considering the human element, the use of autonomous ships in maritime transport carries the risk of creating certain issues. This study examines the regulations based on the carrier's responsibility in national and international regulations, regardless of the levels of autonomous ships. This study first examines the concept of autonomous ships and the work of organizations that define or classify autonomous ships. It then focuses on the concept of a control center, where autonomous ships will be dispatched and managed, and the potential problems it may present. Finally, it assesses whether autonomous ships qualify as ships under the Turkish Commercial Code (TCC) and major international regulations. Then, the carrier's liability for autonomous ships is evaluated in terms of the international conventions regulating carrier liability, including the Hague/Hague-Visby Rules (HR/HVR), Hamburg Rules, and Rotterdam Rules, as well as the TCC's provisions regulating the carrier's responsibility to maintain the ship in a navigable condition and the carrier's responsibility to care for the cargo. The article also examines whether the provisions of the carrier's responsibility to maintain the ship in a navigable condition and the carrier's responsibility to care for the cargo apply to autonomous ships.