Sürdürülebilir çevre dostu geri kazanım süreci: Muz atıkları ve simbiyoz yaklaşım
Sustainable environmentally friendly recovery process: Banana waste and symbiosis approach
  1. Tez No: 889865
  2. Yazar: GÖZDE ACAR ÜRESİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geri kazanım, Gıda atığı, Muz Sahte Gövde, Sürdürülebilirlik, Simbiyoz Yaklaşım Mart, 2024, Recovery, Food waste, Banana Fake Stem, Sustainability, Symbiosis Approach Mart, 2024
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Gıda kaybı ve israfı evrensel bir sorun olup, muz gibi birçok meyve ve sebze önemli miktarda tüketilmektedir. Hem tüketim hem de üretim süreçlerinde çöp olarak nitelendirilen yoğun bir atık açığa çıkmaktadır. Bu atıkların geri dönüştürülmesi ve sürdürülebilir ekolojik bir çevre için kullanılması çok önemlidir. Modern toplumlarda, evlerden ve endüstrilerden kaynaklanan gıda atıkları, yetersiz kullanımı ve sürdürülebilir geri dönüşümün bulunmaması nedeniyle kritik bir çevresel sorun olarak kabul edilmektedir. Özellikle muz gibi meyve atıklarının sürdürülebilir şekilde değerlendirilmesi, Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında değerlendirilmelidir. Üretim sürecinde oluşan atıkların çevresel etkilerinin azaltılması, doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması ve ekonomik fayda elde edilmesi insanlığın elinde olan bir durumdur. Aslında çöp döngüsü içerisinde ve hasat sonucunda açığa çıkan muz atıkları birçok alanda kullanılabilir. Gıda ve tarımsal atıkların çoğunluğu organiktir ve bunların sıfır atık veya simbiyotik yaklaşıma göre toplanması ve değerlendirilmesi çok önemlidir. Türkiye'de muz üretimi ağırlıklı olarak Akdeniz Bölgesi'nde gerçekleşmekte olup, üretim sonrası ürünler etkin bir şekilde değerlendirilememektedir. Bu kapsamda muz sahte gövde atığının ele alındığı tez çalışmasında sürdürülebilir kalkınma hedefi (SKH-12) kapsamında bu atığın durumu ve kullanım alanları uluslararası ölçekte incelenmiş olup, Türkiye'deki mevcut uygulanabilirlik Antalya ili Alanya ilçesi özelinde ele alınmıştır. Bu kapsamda, muz sahte kökün özellikleri, ülkelere göre üretim miktarları, tesis odaklı uygulama ve genel kullanımların değerlendirmesi ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Food loss and waste are a universal problem and many fruits and vegetables, such as bananas, are consumed in significant quantities. Both consumption and production processes generate a large amount of waste, which is characterized as garbage. This waste must be recycled and utilized for a sustainable ecological environment. In modern societies, food waste from households and industries is recognized as a critical environmental problem due to its underutilization and lack of sustainable recycling. Sustainable utilization of fruit waste, especially bananas, should be considered in the context of the United Nations' sustainable development goals. It is in the hands of humanity to reduce the environmental impact of wastes generated during the production process, to ensure the sustainability of natural resources, and to obtain economic benefits. Banana waste generated in the waste cycle and as a result of harvesting can be used in many areas. The majority of food and agricultural wastes are organic, and it is very important to collect and utilize them according to a zero-waste or symbiotic approach. Banana production in Turkey is predominantly in the Mediterranean region and post-production products are not effectively utilized. In this context, in this thesis where banana pseudo stem waste is discussed, the status and utilization areas of this waste within the scope of the sustainable development goal (SDG-12) are examined on an international scale and the current applicability in Turkey is analyzed.