Sağlıklı yaş alma merkezinde hizmet alan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve hizmet memnuniyet düzeylerinin değerlendirilmesi: Bir sağlık kuruluşu örneği
Evaluation of quality of life and service satisfaction levels of older adults receiving services at a healthy aging center: A case study from a healthcare institution
  1. Tez No: 1021562
  2. Yazar: FATİH YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta memnuniyeti, Sağlıklı yaşlanma, Yaşam kalitesi, Yaşlılar için sağlık hizmetleri, Patient satisfaction, Healthy aging, Quality of life, Health services for the aged
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Sağlıklı Yaş Alma Merkezi'nde yüz yüze sağlık hizmeti ve tele-sağlık hizmeti alan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ile hizmet memnuniyeti düzeylerini değerlendirmek ve bu iki değişken arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tanımlayıcı, karşılaştırmalı ve ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, 08 Aralık 2025 ile 31 Mayıs 2026 tarihleri arasında bir eğitim ve araştırma hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Sağlıklı Yaş Alma Merkezi'nden hizmet alan 80 yaş ve üzerindeki toplam 203 yaşlı birey oluşturmuştur. Katılımcıların 98'i yüz yüze sağlık hizmeti alan grupta, 105'i ise tele-sağlık hizmeti alan grupta yer almıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu, Yaşlılar İçin Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Modülü (WHOQOL-OLD) ve Hasta Memnuniyeti Ölçeği (EUROPEP) kullanılmıştır. Yüz yüze hizmet alan katılımcılardan veriler yüz yüze görüşme yöntemiyle, tele-sağlık hizmeti alan katılımcılardan ise Uzaktan Hasta Değerlendirme Sistemi aracılığıyla çevrim içi olarak elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, yüz yüze sağlık hizmeti alan bireyler ile tele-sağlık hizmeti alan bireylerin WHOQOL-OLD yaşam kalitesi ve EUROPEP hasta memnuniyeti toplam puanı ve alt boyut puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bununla birlikte, yaşam kalitesi ile hizmet memnuniyeti arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Ayrıca sosyodemografik ve klinik özelliklere göre yapılan değerlendirmelerde, yaşam kalitesi düzeyinin medeni durum, gelir durumu, birlikte yaşanılan kişi ve özürlülük durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Hasta memnuniyeti düzeyinin ise yalnızca özürlülük durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Bu ilişki hem genel örneklemde hem de yüz yüze ve tele-sağlık gruplarında gözlenmiştir. Sonuç olarak, bu araştırmada elde edilen bulgular, tele-sağlık ve yüz yüze sağlık hizmeti alan yaşlı bireyler arasında yaşam kalitesi ve hasta memnuniyeti açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığını göstermektedir. Ayrıca yaşam kalitesi arttıkça hizmet memnuniyetinin de artış göstermesi, yaşlı bireylere sunulan sağlık hizmetlerinde hasta merkezli, erişilebilir ve bütüncül hizmet modellerinin önemini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda tele-sağlık uygulamalarının yaşlı bireylere yönelik sağlık hizmetlerinin planlanması ve geliştirilmesinde destekleyici bir hizmet modeli olarak değerlendirilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the quality of life and service satisfaction levels of older adults receiving face-to-face healthcare services and telehealth services at a Healthy Aging Center and to examine the relationship between these two variables. The research was designed as a descriptive, comparative, and correlational survey study within the framework of quantitative research methods. The study sample consisted of 203 older adults aged 80 years and over who received services from the Healthy Aging Center operating within a training and research hospital between December 8, 2025, and May 31, 2026. Of the participants, 98 were in the face-to-face healthcare service group and 105 were in the telehealth service group. Data were collected using a demographic information form developed by the researcher, the World Health Organization Quality of Life Module for Older Adults (WHOQOL-OLD), and the Patient Satisfaction Scale (EUROPEP). Data from participants receiving face-to-face healthcare services were obtained through face-to-face interviews, whereas data from participants receiving telehealth services were collected online via the Remote Patient Assessment System. According to the findings, no statistically significant differences were found between older adults receiving face-to-face healthcare services and those receiving telehealth services in terms of WHOQOL-OLD quality of life total and subscale scores or EUROPEP patient satisfaction total and subscale scores. However, statistically significant positive relationships were identified between quality of life and service satisfaction. Furthermore, analyses based on sociodemographic and clinical characteristics revealed that quality of life differed significantly according to marital status, income level, cohabitation status, and disability status. Patient satisfaction, on the other hand, showed a significant difference only according to disability status. These relationships were observed both in the overall sample and within the face-to-face and telehealth groups. In conclusion, the findings of the present study demonstrated that there were no statistically significant differences in quality of life or patient satisfaction between older adults receiving telehealth services and those receiving face-to-face healthcare services. Moreover, the finding that service satisfaction increased as quality of life improved highlights the importance of patient-centered, accessible, and holistic healthcare models for older adults. Accordingly, telehealth applications may be considered a supportive service model in the planning and development of healthcare services for the elderly population.