Klinik sürüntü örneklerinde Human papillomavirus genotiplerinin diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyon etkenleri ile koenfeksiyonunun polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of Human papillomavirus genotypes and coinfection with other sexually transmitted pathogens in clinical swab samples using polymerase chain reaction
- Tez No: 1021565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN COŞGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar, Genotip, Human Papillomavirus, Koenfeksiyon, Polimeraz Zincir Reaksiyonu, Risk Faktörleri, Coinfection, Genotype, Human Papillomavirus, Polymerase Chain Reaction, Risk Factors, Sexually Transmitted Diseases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Human papillomavirus (HPV), dünya genelinde en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE) etkenlerinden biri olup, başta serviks kanseri olmak üzere anogenital ve orofaringeal kanserlerin gelişiminde önemli etkenlerden biridir. HPV enfeksiyonunun diğer CYBE etkenleri ile koenfeksiyonu, HPV'nin persistansı ve klinik seyri üzerinde etkili olabilmektedir. Bu durum, HPV enfeksiyonunun yönetiminde çoklu enfeksiyon dinamiklerinin dikkate alınmasını gerektirmektedir. Bu çalışma, ürogenital sürüntü örneklerinde HPV sıklığını ve genotip dağılımını belirlemeyi, HPV'nin diğer CYBE etkenleri ile koenfeksiyonunu değerlendirmeyi ve bu verilerin yaş, cinsiyet gibi demografik değişkenler açısından analiz edilmesini amaçlamaktadır. Bu kapsamda, HPV enfeksiyonunun klinik yönetiminde koenfeksiyonların rolüne dikkat çekilmesi ve riskli popülasyonların tanımlanmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kasım 2025–Şubat 2026 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi'ne alt üriner sistem semptomları veya CYBE şüphesi ile başvuran 320 hastadan alınan vajinal veya üretral sürüntü örnekleri dahil edildi. CYBE etkenleri, Bio-Speedy® Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar RT-qPCR Paneli ile analiz edildi. HPV DNA genotip belirlenmesi ise Bio-Speedy® HPV Genotiplendirme qPCR Paneli kullanılarak Mic IVD™ cihazı ile gerçekleştirildi. Elde edilen veriler HPV pozitifliği, genotip dağılımı ve CYBE koenfeksiyonu açısından analiz edildi. İstatistiksel analizler IBM SPSS v26.0 (IBM Corp., ABD) yazılımı kullanılarak yapıldı ve p < 0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 18-66 yaş aralığındaki 320 hastanın %34,1'inde (n=109) HPV pozitifliği saptanmıştır. HPV pozitifliği kadınlarda (%51,0), erkeklere (%18,2) oranla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p < 0,001). Yüksek riskli HPV genotipleri arasında en sık HPV 16 (%17,43), HPV 39 (%13,76) ve HPV 51 (%13,76) saptanırken; düşük ve orta riskli genotiplerde en sık HPV 53 (%14,68), HPV 54 (%14,68) ve HPV 6 (%12,84) saptanmıştır. CYBE paneli değerlendirildiğinde, olguların %58,8'inde en az bir etken pozitifliği saptanmıştır. En sık görülen etkenler Ureaplasma urealyticum/parvum (%39,1), Gardnerella vaginalis (%34,4), Mycoplasma hominis (%14,1), Chlamydia trachomatis (%7,2) ve Neisseria gonorrhoeae (%5) olarak belirlenmiştir. Kadınlarda (%74,2) CYBE pozitifliği erkeklere (%44,2) göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p < 0,001). CYBE pozitif olgularda HPV pozitiflik oranı %46,3 iken, CYBE negatif olgularda bu oran %16,7 olarak belirlenmiş ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < 0,001). CYBE panelinde saptanan etken sayısı arttıkça HPV pozitiflik oranının anlamlı şekilde arttığı saptanmıştır. G. vaginalis, U. urealyticum/parvum, M. hominis, Herpes simplex virüs tip 1 (HSV-1) ve Trichomonas vaginalis varlığı ile HPV pozitifliği arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p < 0,05). Lojistik regresyon analizi ile kadın cinsiyet (OR=3,921; %95 GA: 2,304–6,672; p < 0,001) ve CYBE varlığının (OR=3,742; %95 GA: 2,108–6,641; p < 0,001) HPV enfeksiyonu için bağımsız risk faktörleri olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada CYBE ön tanısı ile araştırılan hasta grubunda HPV sıklığının genel popülasyona göre oldukça yüksek olduğu ve HPV ile diğer CYBE etkenleri arasında koenfeksiyon açısından anlamlı bir ilişki olduğu gösterilmiştir. HPV enfeksiyonu için kadın cinsiyet ve CYBE koenfeksiyon varlığı bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, CYBE taraması yapılan semptomatik hastalarda, değerlendirmeye HPV tanı testlerinin de dahil edilmesinin; yüksek riskli olguların saptanması, etkin klinik yönetim ve aşılama stratejilerinin planlanması açısından kritik olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Human papillomavirus (HPV) is among the most prevalent sexually transmitted infections (STIs) globally. It is a significant etiological factor in the development of anogenital and oropharyngeal cancers, particularly cervical cancer. Coinfection with other STI pathogens can influence the persistence and clinical progression of HPV. Consequently, effective HPV management should account for the dynamics of concurrent infections. This study aims to determine the prevalence and genotype distribution of HPV in urogenital swab samples. It also investigates the frequency of HPV coinfection with other STIs. Furthermore, the analysis considers demographic variables such as age and gender. The objective is to elucidate the impact of coinfections on HPV management and to identify high-risk populations. Materials and Methods: Vaginal or urethral swab samples were collected from 320 patients presenting to Ankara Etlik City Hospital with lower urinary tract symptoms or suspected STIs between November 2025 and February 2026. STI pathogens were detected using the Bio-Speedy® Sexually Transmitted Diseases RT-qPCR Panel, while HPV DNA genotyping was conducted with the Bio-Speedy® HPV Genotyping qPCR Panel on the Mic IVD™ platform. Data analysis comprised evaluation of HPV positivity, genotype distribution and STI coinfection. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS v26.0 (IBM Corp., USA), with statistical significance defined as p < 0.05. Results: Of the 320 patients included in the study (age range: 18–66 years), 34.1% (n=109) tested positive for HPV. HPV prevalence was significantly higher in females (51.0%) than in males (18.2%) (p < 0.001). Among high-risk HPV genotypes, HPV 16 (17.43%), HPV 39 (13.76%) and HPV 51 (13.76%) were most frequently identified. For low-risk and intermediate-risk genotypes, HPV 53 (14.68%), HPV 54 (14.68%) and HPV 6 (12.84%) were most prevalent. The STI panel identified at least one pathogen in 58.8% of cases. The most common pathogens were Ureaplasma urealyticum/parvum (39.1%), Gardnerella vaginalis (34.4%), Mycoplasma hominis (14.1%), Chlamydia trachomatis (7.2%) and Neisseria gonorrhoeae (5%). STI positivity was significantly higher in females (74.2%) than in males (44.2%) (p < 0.001). HPV positivity was observed in 46.3% of STI-positive cases, compared with 16.7% in STI-negative cases, a statistically significant difference (p < 0.001). The HPV positivity rate increased significantly with the number of detected STI pathogens. Statistically significant associations were observed between HPV positivity and the presence of G. vaginalis, U. urealyticum/parvum, M. hominis, Herpes simplex virus type 1 (HSV-1) and Trichomonas vaginalis (p < 0.05). Logistic regression analysis identified female sex (OR=3.921; 95% CI: 2.304–6.672; p < 0.001) and the presence of STIs (OR=3.742; 95% CI: 2.108–6.641; p < 0.001) as independent risk factors for HPV infection. Conclusion: This study demonstrates that the prevalence of HPV among patients with suspected STIs is significantly higher than in the general population. Additionally, there is a strong association between HPV and other STI pathogens in cases of coinfection. Female sex and the presence of STI coinfections are identified as independent risk factors for HPV infection. These findings support the recommendation to incorporate HPV diagnostic testing into STI screening protocols for symptomatic individuals to identify high-risk cases, optimize clinical management and inform targeted vaccination strategies.