Farklı Zirkonya Materyallerine Uygulanan Yüzey Bitim İşlemlerinin Yaşlanma Direnci ve Sitotoksisiteye Etkisi
The Effect of Surface Finishing Treatments Applied to Different Zirconia Materials on Aging Resistance and Cytotoxicity
  1. Tez No: 1021564
  2. Yazar: HURİYE ÇİFCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE LAMİA ELİF SAĞESEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: dental zirkonya, sitotoksisite, pürüzlülük, mikrosertlik, L929, dental zirconia, cytotoxicity, roughness, microhardness, L929
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: İtriya içerikleri farklı zirkonya materyallerinin yüzey bitim işlemleri sonrası, asetik asit solüsyonunda bekletilerek ağız içi kullanımların taklit edildiği yaşlanma periyotlarına bağlı pürüzlülük, mikrosertlik ve sitotoksisitelerindeki değişimlerin incelenmesidir. Yöntem: Tetragonal (Upcera ST) ve kübik (Upcera TT) CAD/CAM zirkonya disklerden hazırlanan 128 örnek, dört farklı yüzey bitim işlemi (bitim yapılmayan kontrol, polisaj, glaze, polisaj+glaze) ve asetik asitle 4 farklı periyotta (başlangıç,1., 10. ve 22. yıllar) yaşlandırma uygulamasından sonra rastgele 32 gruba ayrıldı. Örneklerin pürüzlülük, mikrosertlik değerleri ölçüldü. Hücre canlılığı için, MTT testi ekstraksiyon yöntemiyle L929 hücreleri kullanılarak yapıldı. Tüm grupların SEM analizi ile topografi incelemesi yapıldı. SPSS Windows 22 yazılımı kullanılarak Karışık Desenli ANOVA testi ile istatistiksel değerlendirme gerçekleştirildi. Çoklu karşılaştırmalarda Bonferroni post-hoc testi, değişkenler arasındaki ilişki için Spearman korelasyon incelemeleri yapıldı. Tüm değerlendirmelerde p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmanın sonuçlarına göre; yüzey bitim işlemi ve diğer değişkenlerle etkileşimi istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Anlamlı farklar genel olarak 10. yılda saptandı. Tetragonal zirkonya materyali kübik olana göre daha yüksek pürüzlülük ve hücre canlılığı değerleri gösterirken; kontrol gruplarında en yüksek değerler ölçülerek polisaj ve glaze grupları arasında anlamlı fark belirlenmedi. Mikrosertlikte, polisaj ve polisaj+glaze gruplarında materyal türü ve zamandan bağımsız olarak anlamlı artış bulundu. MTT testi sonuçlarına göre; genel olarak hücre canlılığında 10. yıla göre 22. yıl yaşlandırma uygulamasında azalma izlendi. Sonuç: Her iki materyalin de ISO 10993-5'e göre sitotoksik açıdan güvenli bulunmasına karşın; zirkonya materyallerinde sadece yüzey topografisinin tek başına biyolojik yanıtı açıklamakta yeterli olmadığı ve farklı yüzey bitim işlemlerini takiben çoklu etkileşimlerin söz konusu olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the changes in roughness, microhardness, and cytotoxicity of zirconia materials with varying itriyum contents after finishing processes, under acetic acid solution aging. Method: A total of 128 samples prepared from tetragonal (Upcera ST) and cubic (Upcera TT) CAD/CAM zirconia discs, four different finishing processes (unfinished control, polishing, glaze, polishing+glaze) and acetic acid in 4 time periods (initial,1st, 10th and 22nd years) were randomly divided into 32 groups after the aging. The roughness and micro hardness values of the samples were measured. Cell viability was assessed using the MTT assay with L929 cells through the extraction method. Topographical evaluation of all groups was performed using SEM analysis. Statistical analysis was performed using the Mixed-Design ANOVA test with SPSS Windows 22 software. The Bonferroni post-hoc test was applied for multiple comparisons, and Spearman correlation analyses were conducted to examine the relationships between variables. In all evaluations, a significance level of p<0.05 was considered significant. Results: The interaction between finishing treatments and other variables was found to be statistically significant. Significant differences were generally observed at the 10th year. Tetragonal zirconia exhibited higher roughness and cell viability values compared to cubic zirconia; the highest values were measured in the control groups, while no significant difference was found between the polishing and glaze groups. In terms of microhardness, a significant increase was detected in the polishing and polishing+glazing groups, regardless of material type or period. Acording to the MTT assay results, cell viability generally decreased at the 22nd year of aging compared to the 10th year. Conclusion: Although both materials were found to be cytotoxically safe according to ISO 10993-5, it was observed that surface topography alone was not sufficient to explain the biological response in zirconia materials and that multiple interactions occur following different surface finishing treatments.