Multipl Sklerozlu bireylerde MS Bladder Check Tool'un Türkçe versiyonunun kültürel adaptasyonu, geçerliği ve güvenirliği
Cultural adaptation, validity, and reliability of the Turkish version of the MS Bladder Check Tool in individuals with Multiple Sclerosis
- Tez No: 1021573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZKESKİN, DOÇ. DR. FATİH ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, Üriner İnkontinans, MS Mesane Kontrol Aracı, Geçerlik, Güvenirlik, Multiple Sclerosis, Urinary Incontinence, MS Bladder Check Tool, Validity, Reliability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Multipl Sklerozlu bireylerde MS Bladder Check Tool'un Türkçe versiyonunun kültürel adaptasyonu ve psikometrik özelliklerinin incelenmesidir. Yöntem: Bu çalışma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi (EÜTFH) Nöroloji Anabilim Dalı MS Polikliniği'nde üriner inkontinansı olan 107 Multipl Sklerozlu (MS) birey üzerinde uygulandı. MS Mesane Kontrol Aracı (MS-MKA)'nın Türkçe çeviri süreci, Guillemin ve Beaton'un rehberine uygun şekilde gerçekleştirildi. Bireylerin sosyodemografik verileri sorgulandı. Bireylere MS-MKA, İnkontinans Şiddet İndeksi (ISI), İnkontinans Anketi (ICIQ-SF) ve İnkontinans Yaşam Kalitesi Anketi (IQoL) uygulandı. Aynı örneklem grubundaki 50 bireye, test-tekrar test güvenirliğini değerlendirebilmek için 7 gün ara ile MS-MKA ikinci kez uygulandı. MS-MKA'nın test-tekrar test güvenirliği Cohen's Kappa (κ) katsayısı kullanılarak analiz edildi. Yüz geçerliği kapsamında MS-MKA'nın her bir maddesinin anlaşılabilirliği madde düzeyinde içerik geçerlik indeksi (I-CVI) ile değerlendirildi. Aracın tamamına ait yüz geçerliğinin değerlendirilmesi ise ölçek düzeyinde içerik geçerlik indeksi (S-CVI) kullanılarak analiz edildi. MS-MKA'nın yapı geçerliği Phi korelasyon katsayısı (Φ) kullanılarak değerlendirildi ve katsayının yorumlanmasında Cohen'in etki büyüklüğü sınıflandırması kullanıldı. MS-MKA'nın kriter geçerliği bağımsız örneklem t testi ile analiz edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 49,5±11,2 yıl idi. Katılımcıların MS tanı süresi ortalama 12,0±7,5 yıl, idrar kaçırma şikâyet süresi ise 64,7±69,0 ay idi. MS-MKA'nın maddelerine göre, κ değerlerinin 0,82–0,93 arasında olduğu ve MS-MKA maddelerinin tamamının çok iyi düzeyde güvenirlik gösterdiği tespit edildi (p<0.001). MS-MKA'nın I-CVI değerleri, I-CVIMS= 0,740–1,000, I-CVIFZT= 0,700–0,980 arasında değişirken; S-CVI değerleri ise S-CVIMS= 0,947, S-CVIFZT= 0,922 olarak hesaplandı. Yüz geçerliği bulgularına göre, MS-MKA'nın 7. ve 9. maddelerinin dışında tüm maddelerinin yüksek düzeyde anlaşılabilirliğe sahip olduğu saptandı (I-CVIMS= 1,000) ve (I-CVIFZT= 0,980). MS-MKA'nın maddelerinin birbiriyle karşılaştırmasında Phi katsayısının 0,001-0,622 arasında değiştiği görüldü. MS-MKA'nın 6. ve 7. maddeleri arasında güçlü düzeyde yapı geçerliği olduğu saptandı (Φ=0,622). MS-MKA'nın ilk 5 maddesinin tamamının, ISI, ICIQ-SF ve IQoL anketleri ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkili olduğu belirlendi (p<0.05). Sonuç: MS-MKA'nın mesane semptomlarının değerlendirmesinde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the cultural adaptation and psychometric properties of the Turkish version of the MS Bladder Check Tool in individuals with Multiple Sclerosis. Methods: The study was conducted in 107 individuals with Multiple Sclerosis (MS) and urinary incontinence at the MS Polyclinic of the Department of Neurology, Ege University Faculty of Medicine Hospital (EÜTFH). The Turkish translation and cross-cultural adaptation of the MS Bladder Check Tool (MS-MKA) were performed in accordance with the guidelines proposed by Guillemin and Beaton. Sociodemographic data of the participants were collected. The MS-MKA, Incontinence Severity Index (ISI), International Consultation on Incontinence Questionnaire-Short Form (ICIQ-SF), and Incontinence Quality of Life Questionnaire (IQoL) were administered. To assess test–retest reliability, the MS-MKA was re-administered to 50 participants after a 7-day interval. The test–retest reliability of the MS-MKA was analyzed using Cohen's Kappa (κ) coefficient. For face validity, the comprehensibility of each item was evaluated using the Item-Level Content Validity Index (I-CVI). The overall face validity of the instrument was analyzed using the Scale-Level Content Validity Index (S-CVI). The construct validity of the MS-MKA was evaluated using the Phi correlation coefficient (Φ), and Cohen's effect size classification was used for interpretation. The criterion validity of the MS-MKA was analyzed using an independent samples t-test. Results: The mean age of the participants was 49.5±11.2 years. The mean duration of MS diagnosis was 12.0±7.5 years, and the mean duration of urinary incontinence symptoms was 64.7±69.0 months. The κ values for the MS-MKA items ranged from 0.82 to 0.93, indicating excellent test–retest reliability for all items (p<0.001). The I-CVI values ranged from 0.740 to 1.000 for patients and from 0.700 to 0.980 for physiotherapists. The S-CVI values were 0.947 for patients and 0.922 for physiotherapists.According to the face validity results, all items except items 7 and 9 demonstrated high comprehensibility (I-CVIMS= 1.000; I-CVIFZT= 0.980). The Phi coefficients for comparisons between the items of the MS-MKA were found to range from 0.001 to 0.622. A strong level of construct validity relationship was found between items 6 and 7 of the MS-MKA (Φ = 0.622). Additionally, the first five items of the MS-MKA showed statistically significant associations with ISI, ICIQ-SF, and IQoL (p<0.05). Conclusion: The MS-MKA was found to be a valid and reliable tool for the evaluation of bladder symptoms in individuals with Multiple Sclerosis.