ارايه‌ي مدل تلفیقی شش‌سیگمای ناب برای مدیریت زنجیره‌ی تأمینبا مطالعه موردی:زنجیره‌ي تأمین در شرکت‌های قطعه‌سازی خودرو
Tedarik Zinciri Yönetimi için Çok Amaçlı Karma Tamsayılı Programlama Modeli Önerisi:Otomotiv Yan Sanayi Şirketlerinde Bir Vaka Çalışması
  1. Tez No: 1021572
  2. Yazar: MEHDI SAFAEI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHDI KARBASIAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Altı sigma yöntemi, Genetik algoritma tekniği, Tedarik zinciri, Yalın üretim, Çok Amaçlı Toplum Merkezleri, Six sigma method, Genetic algorithm technique, Supply chain, Lean production, Multi-Purpose Community Centers
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Farsça
  9. Üniversite: Islamıc Azad Unıversıty
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Özet: Verimli ve etkili tedarik zinciri planlaması, zincirin kârlılığı ve müşteri memnuniyeti ile doğrudan ilişkilidir. Gerçek çevrenin tüm koşullarını en az varsayımla dikkate alabilecek bir modelin geliştirilmesi gerekliliği her zaman hissedilmiştir. Tedarik zinciri süreçlerinin verimli, etkili ve tatmin edici bir şekilde kontrol edilmesi araştırmacıların ilgisini çeken konulardan biridir. Çoğu tedarik zinciri planlama modeli, süreçlerin doğru kontrol yöntemlerini geliştirerek verimlilik ve etkinliği artırmayı ve nihayetinde müşteri memnuniyetini yükseltmeyi hedeflemektedir. Bu araştırmada, tedarik zinciri yönetimi için yalın altı sigma entegre modeli önerilmiştir. Modelin temel amacı, tedarik zincirinin verimliliğini ve etkinliğini artırmak ve müşteri memnuniyetini yükseltmektir. Amaç fonksiyonları kullanılarak tedarik zinciri süreçleri yalın olmaya yönlendirilmiş ve aynı zamanda altı sigma istatistiksel araçlarıyla bu süreçlerin en az altı sigma seviyesinde yalınlığı garanti altına alınmıştır. Eksikliklerin en aza indirilmesi, azami eksiklik sınırlarının kontrolü ve müşteri memnuniyetinin artırılması da bu modelde göz önünde bulundurulmuştur. Model, İsfahan'daki Mobarez Üretim ve Araştırma Şirketi'nde yapılan bir vaka çalışması ile değerlendirilmiştir. Önerilen çözüm yöntemi genetik programlama yaklaşımıdır. Modelin çözümü için önerilen yöntemin değerlendirilmesinde, problem GAMS yazılımı ve CPLEX çözücüsü ile de çözülmüş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bulgular, tedarik zincirinin yalın planlanmasında altı sigma istatistiksel araçlarının etkinliğini ve modelin makul sürede çözülmesinde önerilen yöntemin başarısını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract Efficient and effective supply chain planning has a direct relationship with supply chain profitability as well as customer satisfaction. The necessity of presenting a model that can consider all real-world conditions with minimal assumptions has always been felt. Controlling the efficient, effective, and satisfactory performance of supply chain processes is one of the issues that has attracted the attention of researchers. Most supply chain planning models attempt to develop proper process control methods in order to increase efficiency and effectiveness, and ultimately enhance customer satisfaction. In this research, an integrated Lean Six Sigma model for supply chain management is presented. The main objective of the model is to improve the efficiency and effectiveness of the supply chain and to increase customer utility. In this model, by using objective functions, supply chain processes are directed towards being lean, and simultaneously, through Six Sigma statistical tools, the leanness of these processes at a minimum Six Sigma level is guaranteed. By considering objective functions to minimize shortages and control constraints on maximum allowable shortages, increasing customer satisfaction is also taken into account. Finally, the proposed model was evaluated through a case study at Mobarez Manufacturing and Research Company in Isfahan. The proposed solution method is a type of genetic programming. To evaluate the proposed solution approach for solving the model, the problem was also solved using GAMS software with the CPLEX solver, and the obtained results were compared. The findings from the case study demonstrate the effectiveness of the model in lean supply chain planning with the aid of Six Sigma statistical tools, as well as the efficiency of the proposed method for solving the model within a reasonable and appropriate timeframe.