Bipolar bozukluk hastalarında artmış kardiyovasküler riskte TLR-2, TLR-4 ve NF-kB yolağının rolü
Role of TLR-2, TLR-4, and NF-κB pathway in increased cardiovascular risk in patients with bipolar disorder
- Tez No: 1021586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE TEKDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, Nöroinflamasyon, Bipolar disorder, Neuroinflamation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bipolar bozukluk (BB), genel popülasyona kıyasla kısalmış yaşam süresi ve artmış kardiyovasküler mortalite ile ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı, BB Tip-1 hastalarında kardiyovasküler risk ile Toll-benzeri reseptör (TLR)-2, TLR-4 ve NF-κB yolak aktivasyonunun ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ötimi dönemindeki 75 BB Tip-1 tanılı hasta ile 50 sağlıklı kontrol (SK) dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik verileri kaydedilmiş, ekokardiyografik ve ultrasonografik ölçümleri (CIMT, FMD, GLS, LVEF) yapılmıştır. Periferik kan monositlerinde TLR-2, TLR-4 ve HLA-DR ekspresyonu akım sitometri ile; serum IL-1, IL-6, IL-10, TNF-α, IFN-γ ve NF-κB düzeyleri ise ELISA yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: BB grubunda SK grubuna göre CIMT anlamlı düzeyde yüksek (p < 0.001); FMD, LVEF ve GLS değerleri ise anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p < 0.05). İmmünolojik analizlerde, BB hastalarında tüm monosit alt gruplarında TLR-2, TLR-4 ve HLA-DR ekspresyon düzeyleri ile serum IL-6 ve IL-10 seviyeleri SK grubundan anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p < 0.001). Çoklu doğrusal regresyon analizinde, erkek cinsiyet (β = 0.517) ve düşük IL-10 düzeylerinin (β = -0.492) CIMT artışının bağımsız yordayıcıları olduğu belirlenmiştir. Aracılık analizinde, IL-10'un cinsiyet ile CIMT arasındaki ilişkide kısmi aracı rol oynadığı teyit edilmiştir. Sonuç: Bulgularımız, BB hastalarında klinik remisyona rağmen düşük dereceli inflamatuar sürecin ve monositik aktivasyonun devam ettiğini göstermektedir. CIMT ve FMD gibi subklinik belirteçlerdeki bozulma, damar duvarındaki yapısal ve fonksiyonel değişikliklerin geleneksel risk faktörlerinden bağımsız olarak gelişebileceğine işaret etmektedir. Anti-inflamatuar bir sitokin olan IL-10'un vasküler koruyucu rolü, BB'deki kardiyovasküler riskin yönetiminde immün-regülasyonun önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Bipolar disorder (BD) is associated with a shortened life expectancy and increased cardiovascular mortality compared to the general population. The aim of this study is to evaluate the relationship between cardiovascular risk and the activation of Toll-like receptor (TLR)-2, TLR-4, and NF-κB pathways in patients with BD Type-1. Materials and Methods: The study included 75 patients diagnosed with BD Type-1 in the euthymic state and 50 healthy controls (HC). Sociodemographic data of the participants were recorded, echocardiographic and ultrasonographic measurements (CIMT, FMD, GLS, LVEF) were performed. Expressions of TLR-2, TLR-4, and HLA-DR in peripheral blood monocytes were analyzed by flow cytometry, while serum levels of IL-1, IL-6, IL-10, TNF-α, IFN-γ, and NF-κB were analyzed using the ELISA method. Results: CIMT was significantly higher in the BD group compared to the HC group (p < 0.001) ; while FMD, LVEF, and GLS values were found to be significantly lower (p < 0.05). In immunological analyses, the expression levels of TLR-2, TLR-4, and HLA-DR in all monocyte subgroups, as well as serum IL-6 and IL-10 levels, were found to be significantly higher in BD patients than in the HC group (p < 0.001). In multiple linear regression analysis, male gender (β = 0.517) and low IL-10 levels (β = -0.492) were identified as independent predictors of increased CIMT. In mediation analysis, it was confirmed that IL-10 played a partial mediator role in the relationship between gender and CIMT. Conclusion: Our findings demonstrate that a low-grade inflammatory process and monocytic activation continue in BD patients despite clinical remission. Impairment in subclinical markers such as CIMT and FMD indicates that structural and functional changes in the vessel wall may develop independently of traditional risk factors. The vascular protective role of IL-10, an anti-inflammatory cytokine, emphasizes the importance of immune regulation in the management of cardiovascular risk in BD.