Derinin skuamöz hücreli karsinomu ve öncü lezyonlarında TROP2 ekspresyonunun histopatolojik özellikler ve tedavi potansiyeli açısından değerlendirilmesi
Evaluation of TROP2 expression in cutaneous squamous cell carcinoma and its precursor lesions in terms of histopathological features and therapeutic potential
- Tez No: 1021587
- Danışmanlar: Prof. Dr. ZELİHA ESİN ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Karsinoma-yassı hücreli, Protein ekspresyonu, Carcinoma-squamous cell, Protein expression
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Deri skuamöz hücreli karsinom (SCC), bazal hücreli karsinomdan sonra en sık görülen ikinci malign deri tümörüdür. Aktinik keratoz (AK) ve Skuamöz Hücreli Karsinoma İn Situ, SCC gelişimi açısından öncü lezyonlar olarak kabul edilmektedir. TROP2, tümör proliferasyonu, invazyonu ve metastazı üzerinde etkileri olduğu düşünülen hücre yüzeyi glikoproteinidir. Yapılan çalışmalarda pek çok solid organ tümörlerinde ve deri SCC'lerinde artmış ekspresyon gösterdiği bazı tümörlerde ise ekspresyon kaybı olduğu bildirilmiştir. Çalışmamızda 2015-2025 yılları arasında 20 Skuamöz Hücreli Karsinoma İn Situ, 36 Aktinik Keratoz ve 110 SCC tanısı almış olgu değerlendirilmiştir. TROP2 immünohistokimyasal boyanması membranöz boyanma şiddetine göre 0–3+ olarak skorlanmış; skor 0–1+“ekspresyon kaybı”, 2–3+“ekspresyon korunumu”olarak kabul edilmiştir. TROP2 ekspresyon kaybının yaş, cinsiyet, lenfositik yanıt, tümör diferansiyasyonu, lezyon boyutu, invazyon derinliği gibi klinikopatolojik parametreler ile ilişkisi değerlendirilmiştir. AK grubunda diğer iki gruba göre TROP2 ekspresyon kaybının anlamlı şekilde daha yüksek olduğu gözlenmiştir (p=0,033). İn situ grubunda ekspresyon kaybının ileri yaş ile anlamlı bir ilişki gösterdiği izlenmiştir (p=0,048). SCC grubunda TROP2 ekspresyon kaybı erkek cinsiyet (p=0,031) ve yüz bölgesi yerleşimi (p=0,047) ile anlamlı ilişki göstermiştir. Ayrıca bu grupta iyi diferansiye, küçük çaplı (<2 cm) ve yüzeyel invazyon (<6 mm) gösteren tümörlerde TROP2 kaybının sayısal olarak daha yüksek olduğu, tümör dediferansiye oldukça ve derinleştikçe ekspresyonun korunduğu yönünde bir eğilim izlenmiştir. Bulgular TROP2'nin yalnızca tümör progresyonu arttıkça artan bir belirteç olarak değil, farklı biyolojik bağlamlarda farklı yönde regüle olabilen bir belirteç olarak ele alınması gerektiğine işaret etmektedir. Ayrıca SCC tedavi seçenekleri planlanırken TROP2 hedefli yaklaşımlarda farklı klinik parametrelerin de dikkate alınması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Cutaneous squamous cell carcinoma (SCC) is the second most common malignant skin tumor after basal cell carcinoma. Actinic keratosis (AK) and squamous cell carcinoma in situ are recognized as precursor lesions in the development of SCC. TROP2 is a cell surface glycoprotein thought to play a role in tumor proliferation, invasion, and metastasis. While studies have reported increased expression in various solid organ tumors and cutaneous SCCs, a loss of expression has been observed in certain tumor types. In our study, cases diagnosed with Squamous Cell Carcinoma In Situ (n=20), Actinic Keratosis (n=36), and SCC (n=110) between 2015 and 2025 were evaluated. TROP2 immunohistochemical staining was scored from 0 to 3+ based on the intensity of membranous staining; scores of 0–1+ were categorized as“loss of expression,”while 2–3+ were categorized as“preserved expression.”The relationship between TROP2 expression loss and clinicopathological parameters—such as age, sex, lymphocytic response, tumor differentiation, lesion size, and depth of invasion—was assessed. The loss of TROP2 expression was significantly higher in the AK group compared to the other two groups (p=0.033). In the in situ group, a significant correlation was found between loss of expression and advanced age (p=0.048). Within the SCC group, TROP2 loss showed a significant association with male sex (p=0.031) and facial localization (p=0.047). Furthermore, in the SCC group, TROP2 loss was numerically higher in well-differentiated, small-scale (<2 cm), and superficial (<6 mm) tumors; a trend toward preserved expression was observed as tumors became dedifferentiated and deeper. These findings indicate that TROP2 should be considered not merely as a marker that increases with tumor progression, but as a marker that can be regulated differently across various biological contexts. Furthermore, the results suggest that various clinical parameters must be taken into account when planning TROP2-targeted therapeutic approaches for SCC.