Çankırı-Yapraklı yöresi uludağ göknarı (Abies nordmanniana (Stev.) spach subsp. equi-trojani aschers & sint. ex boiss.) meşcereleri için tek ve çift girişli ağaç hacim denklemlerinin geliştirilmesi
Development of single and double-entry tree volume equations for uludag fir (Abies nordmanniana (Stev.) spach subsp. equi-trojani aschers & sint. ex boiss.) stands in the Çankiri-Yaprakli region
  1. Tez No: 1021588
  2. Yazar: İBRAHİM MEŞE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER ŞENYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Göknar, Hacim, Volume
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Ankara Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Çankırı Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde doğal olarak yayılış gösteren göknar (Abies nordmanniana (Stev.) Spach subsp. equi-trojani Aschers & Sint. ex Boiss.) meşcerelerinde bulunan ağaçlar için hacim tahminine yönelik tek girişli ve çift girişli ağaç hacim denklemleri oluşturulmuştur. Tek girişli hacim modelleri kapsamında 13, çift girişli hacim modelleri kapsamında ise 32 farklı fonksiyon geliştirilmiş ve bu fonksiyonlar; tahminin standart hatası, ortalama hata, ortalama mutlak hata, toplam hata yüzdesi, ortalama mutlak hata yüzdesi ile belirtme katsayısı olmak üzere 6 adet başarı ölçütü kullanılarak değerlendirilmiştir. Geliştirilen hacim denklemleri arasında en başarılı modeller incelendiğinde; tek girişli denkleminin OH= -0,01013 m3, OMH= 0,0862 m3, = 0,90, = 0,1258 m3, = % -1,691999, = %16,860 olarak elde edilirken; çift girişli denklem için ise; OH= -0,004437m3, OMH= 0,0618 m3, = 0,94, = 0,0988 m3, = % -0,74147, = %9,8733 olaral elde edilmiştir. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda en yüksek başarıyı gösteren tek ve çift girişli hacim denklemlerinin, çalışma alanındaki göknar ağaçları için geçerliliği bağımsız bir veri seti yardımıyla sınanmış ve söz konusu denklemlerin %95 anlamlılık düzeyinde (p<0.05) istatistiksel olarak uygun olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, single-entry and double-entry tree volume equations were developed for volume estimation of trees in naturally occurring fir (Abies nordmanniana (Stev.) Spach subsp. equi-trojani Aschers & Sint. ex Boiss.) stands within the boundaries of Çankırı Forest Management Directorate, affiliated with Ankara Forest Regional Directorate. Thirteen different functions were developed within the single-entry volume models, and 32 different functions within the double-entry volume models. These functions were evaluated using six performance criteria: standard error of estimation, mean error, mean absolute error, total error percentage, mean absolute error percentage, and coefficient of determination. As a result of the comparisons, the single and double-entry volume equations showing the highest accuracy were tested for validity for fir trees in the study area using an independent dataset. It was revealed that these equations are statistically well-suited at the 95% significance level (p<0.05). When the most successful models among the developed volume equations were examined, it was determined that the single-input volume equation explained 90%, while the double-input volume equation explained 94%.