Akut iskemik inme tanılı yoğun bakım hastalarında fibrinojen / albümin oranı, sistemik inflamatuvar yanıt indeksi, sistemik immün inflamasyon indeksi parametrelerinin prognostik değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of the prognostic values of the fibrinogen-to-albumin ratio, systemic inflammatory response index, and systemic immune-inflammation index in intensive care patients with acute ischemic stroke
- Tez No: 1021596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Fibrinojen, Mortalite, Yoğun bakım, Fibrinogen, Intensive care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, akut iskemik inme nedeniyle yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastalarda fibrinojen/albümin oranı (FAO), sistemik inflamatuvar yanıt indeksi (SIRI) ve sistemik immün-inflamasyon indeksinin (SIII) hastane içi mortaliteyi öngörmedeki prognostik değerleri APACHE-II skoru ile karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya akut iskemik inme tanısıyla yoğun bakım ünitesinde takip edilen 355 hasta dahil edildi. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri retrospektif olarak incelendi. FAO, SIRI ve SIII hesaplanarak mortalite ile ilişkileri ROC analizi, lojistik regresyon, Kaplan–Meier sağkalım analizi ve Cox regresyon analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Hastane içi mortalite oranı %62 olarak bulundu. Eksitus grubunda FAO, SIRI, SIII ve APACHE-II değerleri anlamlı olarak daha yüksek, albümin ve lenfosit düzeyleri ise daha düşük saptandı. ROC analizinde APACHE-II mortaliteyi öngörmede en yüksek ayırt edici performansı gösterirken, SIRI ve SIII de yüksek prognostik performans sergiledi. Çok değişkenli analizlerde SIRI bağımsız prognostik değerini korurken, FAO ve SIII bağımsız belirleyici olarak anlamlı bulunmadı. Sağkalım analizlerinde yüksek APACHE-II, SIRI ve SIII düzeylerine sahip hastalarda sağkalım sürelerinin anlamlı derecede daha kısa olduğu gösterildi. Sonuç: Akut iskemik inme nedeniyle yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastalarda SIRI, mortalitenin öngörülmesinde en güçlü ve en tutarlı inflamatuvar biyobelirteç olarak öne çıkmıştır. APACHE-II en yüksek prognostik performansı gösteren klinik skorlama sistemi olmakla birlikte, SIRI'nin rutin hemogram parametrelerinden kolaylıkla hesaplanabilen, düşük maliyetli ve pratik bir biyobelirteç olarak klinik risk sınıflandırmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the prognostic value of the fibrinogen-to-albumin ratio (FAR), systemic inflammatory response index (SIRI), and systemic immune-inflammation index (SIII) for predicting in-hospital mortality in patients with acute ischemic stroke admitted to the intensive care unit and to compare their performance with the Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE-II) score. Methods: This retrospective, single-center study included 355 patients admitted to the intensive care unit with a diagnosis of acute ischemic stroke. Demographic, clinical, and laboratory data were retrospectively reviewed. FAR, SIRI, and SIII were calculated, and their associations with in-hospital mortality were evaluated using receiver operating characteristic (ROC) analysis, logistic regression, Kaplan–Meier survival analysis, and Cox regression analysis. Results: The in-hospital mortality rate was 62%. Patients who died had significantly higher FAR, SIRI, SIII, and APACHE-II scores, whereas albumin and lymphocyte levels were significantly lower than those of survivors. ROC analysis demonstrated that APACHE-II had the highest discriminatory performance for predicting mortality, while SIRI and SIII also showed good prognostic performance. In multivariable analyses, SIRI remained an independent prognostic marker, whereas FAR and SIII did not retain their independent predictive value. Kaplan–Meier survival analysis demonstrated significantly shorter survival times in patients with high APACHE-II, SIRI, and SIII levels. Conclusion: SIRI emerged as the strongest and most consistent inflammatory biomarker for predicting in-hospital mortality in critically ill patients with acute ischemic stroke. Although APACHE-II remained the best-performing clinical scoring system, SIRI may serve as a practical, inexpensive, and readily available biomarker that can complement clinical risk stratification in the intensive care setting.