Evaluation of the time-dependent fracture resistance of teeth restored with different ıntraorifice barrier materials after ıntracoronal bleaching
Bleaching uygulanmiş farkli intraorifice bariyer materyallerine sahip dişlerin zamana karşi kirılma dayanimlarinin değerlendirilmesi
- Tez No: 1021643
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜL ZIRAMAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş beyazlatma, Tooth bleaching
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, intrakoronal beyazlatma uygulanmış ve farklı intraorifis bariyer materyalleri ile restore edilmiş dişlerin üç farklı zaman periyodunda kırılma direncinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmada periodontal nedenlerle çekilmiş, çürüksüz ve restorasyonsuz 90 adet üst daimi santral diş kullanılmıştır. Kök kanalları şekillendirilip doldurulduktan sonra kanal dolgusu mine-sement sınırının (CEJ) altına kadar uzaklaştırılmış ve ilgili gruplara intraorifis bariyer materyalleri uygulanmıştır. Örnekler kullanılan intraorifis bariyer materyaline göre dört deney grubu ve bir kontrol grubu olacak şekilde sınıflandırılmıştır. İntrakoronal beyazlatma prosedürlerinin ve daimi restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından tüm örnekler 37°C'de ve %100 nemli ortamda 24 saat süreyle bekletilmiştir. Daha sonra yaşlandırma sürecini simüle etmek amacıyla örneklere 5±2°C ile 55±2°C arasında termal siklus uygulanmıştır. Örnekler yaşlandırma sürelerine göre başlangıç (0 ay), 6 ay ve 1 yıl olmak üzere üç alt gruba ayrılmıştır. Termal siklus işleminin tamamlanmasının ardından dişlerin kırılma direnci universal test cihazı kullanılarak değerlendirilmiştir. Veriler SPSS programı kullanılarak One-Way ANOVA ve post-hoc LSD testleri ile analiz edilmiş, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, yaşlandırma periyotları açısından kompozit (Ivoclar Vivadent), Biodentin, Bio-C Repair ve kontrol gruplarında kırılma direnci değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Ionoseal grubunda ise 6 aylık yaşlandırma periyodunda elde edilen kırılma direnci değerlerinin başlangıç ve 1 yıllık periyotlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Materyaller karşılaştırıldığında başlangıç grubunda en yüksek ortalama değer Bio-C Repair materyalinde, 6 aylık yaşlandırma grubunda kompozit (Ivoclar Vivadent) materyalde ve 1 yıllık yaşlandırma grubunda ise Ionoseal materyalinde gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the fracture resistance of teeth subjected to intracoronal bleaching and restored with different intraorifice barrier materials at three different time periods. Ninety extracted, caries-free and unrestored permanent maxillary central incisors extracted for periodontal reasons were used in this study. After root canal preparation and obturation, the root filling material was removed below the cemento-enamel junction (CEJ), and intraorifice barrier materials were applied accordingly. The samples were classified into four experimental groups and one control group according to the type of intraorifice barrier material used. Following intracoronal bleaching procedures and placement of the permanent restorations, all specimens were stored at 37°C in 100% humidity for 24 hours. Subsequently, thermocycling between 5±2°C and 55±2°C was performed to simulate the aging process. The samples were divided into three subgroups according to aging duration: baseline (0 months), 6 months, and 1 year. After completion of the thermocycling procedure, fracture resistance of the teeth was evaluated using a universal testing machine. The data were analyzed using One-Way ANOVA and post-hoc LSD tests in SPSS software, and the level of significance was set at p<0.05. As a result, no statistically significant difference was found in fracture resistance values among the composite (Ivoclar Vivadent), Biodentine, Bio-C Repair and control groups across the aging periods (p>0.05). However, in the Ionoseal group, fracture resistance values obtained at the 6-month aging period were significantly lower than those observed at baseline and 1-year periods (p<0.05). When the materials were compared, the highest mean value at baseline was observed in the Bio-C Repair group, while the highest mean values were recorded in the composite (Ivoclar Vivadent) group at 6 months and in the Ionoseal group at 1 year.