Mide kanserinde IGF-1, PAPP-A, IGFBP- 4 ve IGFBP-5'in serum konsantrasyonlarının ve in-vitro mRNA ekspresyonlarının belirlenmesi ve kemoterapötik ajan kullanımının hücre hattına etkisi
Determination of serum concentrations and in-vitro mrna expression of IGF-I, PAPP-A, IGFBP-4, and IGFBP-5 in gastric cancer and the effect of chemotherapeutic agents on the cell line
  1. Tez No: 1021646
  2. Yazar: BETÜL CEYLANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TARIK BAYKAL, DOÇ. DR. DENİZ YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biyokimya, Onkoloji, Biology, Biochemistry, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji, ELISA, Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR), Kanser, Mide kanseri, PCR, Resveratrol, Sisplatin, Biology, Reverse transcription polimerase chain reaction, Resveratrol, Cisplatin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Mide kanseri 660.000 ölüm ile dünya çapındaki tüm kanser ölümlerinde beşinci sırada yer almaktadır. Sağlıklı bir insan hücresi, hücresel sinyaller aracılığıyla sıkı bir şekilde düzenlenir. İnsülin benzeri büyüme faktörü (IGF) sinyal yolağı ailesi de bu sinyallerden biri olup hücresel çoğalma ve sağkalım, hücre göçü ve farklılaşması gibi hücresel süreçlerde yer alan bir sistemdir. Çalışmanın klinik kısmında mide kanseri hastalarından serum örnekleri, ELISA yöntemi kullanılarak analiz edildi. Mide kanseri hastalarında IGF-1, IGFBP-4 ve IGFBP-5 serum düzeylerinin kontrollere kıyasla anlamlı derecede değiştiği bulunurken, PAPP-A düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. In-vitro çalışmada ise, AGS ve PCS-201-012 hücreleri, CDDP ve RES ile ayrı ayrı ve kombinasyon halinde tedavi edildi. Hücre canlılığı MTT ve CompuSyn yazılımı kullanılarak incelendi. Kantitatif gerçek zamanlı PCR analizi, ile IGF-1, IGFBP-4, IGFBP-5 ve PAPP-A'nın mRNA ekspresyon seviyelerini modüle ettiğini ve kombinasyon tedavisinin IGF sinyal bileşenleri üzerinde artırılmış düzenleyici etkiler gösterdiğini ortaya koydu. Bu çalışma mide kanserinde IGF sisteminin düzensizliğini vurgulamakta olup kombine CDDP ve RES tedavisinin IGF sinyal yolunun modülasyonu yoluyla sinerjik antitümör etkiler gösterebileceğine dair kanıt sağlamaktadır. Bu bulgular, yeni biyobelirteçlerin tanımlanmasına katkıda bulunmakta ve mide kanseri tedavisinde IGF ile ilgili mekanizmaları hedefleyen kombinasyon stratejilerinin potansiyelini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Gastric cancer is the fifth leading cause of cancer deaths worldwide, with 660,000 fatalities. A healthy human cell is tightly regulated through cellular signaling. The insulin-like growth factor (IGF) signaling pathway family is one of these signals, involved in cellular processes such as cellular proliferation and survival, cell migration, and differentiation. In the clinical part of the study, serum samples from gastric cancer patients were analyzed using the ELISA method. Significantly different serum levels of IGF-1, IGFBP-4, and IGFBP-5 were found in gastric cancer patients compared to controls, while no statistically significant difference was observed in PAPP-A levels. In the in-vitro study, AGS and PCS-201-012 cells were treated with CDDP and RES separately and in combination. Cell viability was examined using MTT and CompuSyn software. Quantitative real-time PCR analysis revealed that CDDP modulated the mRNA expression levels of IGF-1, IGFBP-4, IGFBP-5, and PAPP-A, and that combination therapy demonstrated enhanced regulatory effects on IGF signaling components. This study highlights the dysregulation of the IGF system in gastric cancer and provides evidence that combined CDDP and RES therapy may exhibit synergistic antitumor effects through modulation of the IGF signaling pathway. These findings contribute to the identification of novel biomarkers and support the potential of combination strategies targeting IGF-related mechanisms in the treatment of gastric cancer.