Non-obstrüktif azospermili hastalarda ejekülat sıvısında miRNA ekspresyon düzeyleri, mTESE'de sperm bulma konusunda prekürsör olabilir mi?
Can miRNA expression levels in the ejaculate of patients with non-obstructive azoospermia be a precursor for sperm detection in mTESE?
- Tez No: 1021668
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN HAKKI TAŞKAPU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Non-obstrüktif azoospermi, miRNA, seminal plazma, erkek infertilitesi, testiküler sperm ekstraksiyonu, Non-obstructive azoospermia, miRNA, Seminal plasma, Male infertility, Testicular sperm extraction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, non-obstrüktif azoospermi tanısı alan hastalarda seminal plazma miRNA ekspresyon düzeyleri ile spermatogenetik aktivite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini ve bu mikroRNA'ların mikrodiseksiyon testiküler sperm ekstraksiyonu sırasında sperm elde edilmesini öngörmedeki prediktif değerlerinin araştırılmasını amaçlamıştır. Ayrıca miRNA ekspresyonlarının histopatolojik bulgular, Johnsen skoru, hormonal parametreler ve karyotip ile ilişkisi değerlendirilerek, bu moleküllerin non-invaziv biyobelirteçler olarak potansiyellerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda etik kurul onayı (20.12.2024, No: 2024-5410) alındıktan sonra gerçekleştirilmiştir. Ocak 2025 ile Şubat 2026 tarihleri arasında mikrodiseksiyon testiküler sperm ekstraksiyonu planlanan non-obstrüktif azoospermili 40 hasta ile birlikte 20 normozoospermik kontrol çalışmaya dahil edilmiştir. Seminal plazmada miR-34b-3p, miR-34c-5p, miR-202-3p, miR-509-5p, miR-539-5p ve miR-3065-3p ekspresyon düzeyleri gerçek zamanlı PCR yöntemi ile ölçülmüş ve ΔCt yöntemi ile analiz edilmiştir. Biyolojik yorum ve grafiksel gösterim için fold change değerleri (2^-ΔΔCt) kullanılmıştır. Yaş, serum folikül stimülan hormon, total testosteron, testis volümü, histopatolojik bulgular, Johnsen skoru ve karyotip gibi klinik ve laboratuvar parametreler değerlendirilmiştir. Histopatolojik alt gruplar Sertoli cell-only, maturasyon arresti ve hipospermatogenez olarak sınıflandırılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS versiyon 22.0 kullanılarak yapılmıştır. Grup karşılaştırmalarında Mann–Whitney U testi veya bağımsız örneklem t-testi, çoklu grup karşılaştırmalarında Kruskal–Wallis testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Sperm elde edilmesini öngören bağımsız faktörleri belirlemek için lojistik regresyon analizi yapılmış, miRNA'ların tanısal performansını değerlendirmek amacıyla ROC eğrisi analizi uygulanmıştır. Bulgular: Hastaların %50'sinde sperm elde edilmiştir. Serum FSH düzeyleri mTESE negatif grupta anlamlı olarak daha yüksek bulunurken, total testosteron düzeyleri sperm elde edilen hastalarda anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (sırasıyla 19,9±8,3 vs. 7,3±4,8 mIU/ml ve 497±128 vs. 303±126 ng/dl; her ikisi için p<0,01). Testis volümü ile sperm elde edilmesi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sperm elde edilme oranı ≤5 mL olan hastalarda %0, 6–15 mL olanlarda %60 ve >15 mL olanlarda %56 olarak saptanmıştır. ≤5 mL grubu ile diğer gruplar arasında anlamlı fark izlenirken (p=0,025), 6–15 mL ile >15 mL grupları arasında fark bulunmamıştır (p=0,829). Histopatolojik değerlendirmede sperm elde edilme oranları SCO grubunda %6,7, MA grubunda %73,3 ve HS grubunda %80,0 olarak saptanmıştır. MA ve HS gruplarında sperm elde edilme oranı SCO grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunurken (p<0,01), MA ile HS grupları arasında anlamlı fark izlenmemiştir (p=0,545). Karyotip analizinde sperm elde edilme oranı 46,XY hastalarda 47,XXY hastalara göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (%61,5 vs. %28,6; p=0,048). İncelenen tüm miRNA'larda mTESE negatif grupta ΔCt değerlerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu, bunun da sperm elde edilemeyen hastalarda daha düşük ekspresyon düzeylerine işaret ettiği görülmüştür (tüm karşılaştırmalar için p<0,01). miRNA ekspresyon düzeylerinin histopatolojik alt gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdiği (tüm p<0,05) ve Johnsen skoru ile ΔCt değerleri arasında negatif yönlü anlamlı korelasyon bulunduğu saptanmıştır (p<0,01). Karyotip ve mTESE sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, miRNA ekspresyon farklılıklarının esas olarak sperm elde edilme durumuna bağlı olduğu görülmüştür (p<0,001). ROC analizinde tüm miRNA'ların yüksek prediktif performans gösterdiği belirlenmiş olup AUC değerleri miR-34b-3p için 0,976; miR-34c-5p ve miR-202-3p için 0,968; miR-509-5p için 0,932; miR-539-5p için 0,917 ve miR-3065-3p için 0,915 olarak saptanmıştır. Sonuç: Seminal plazma miRNA'larının, non-obstrüktif azoospermi tanılı hastalarda spermatogenetik aktivitenin değerlendirilmesi ve sperm elde edilme başarısının öngörülmesinde potansiyel non-invaziv biyobelirteçler olduğu gösterilmiştir. Bu bulgular, miRNA temelli yaklaşımların mTESE öncesinde hasta seçim sürecinin iyileştirilmesine katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between seminal plasma miRNA expression levels and spermatogenic activity in patients with non-obstructive azoospermia, and to investigate their predictive value for sperm retrieval during microdissection testicular sperm extraction. Additionally, the association of miRNA expression with histopathological findings, Johnsen score, hormonal parameters, and karyotype was assessed to determine their potential as non-invasive biomarkers. Materials and Methods: This prospective study was conducted at the Urology Department of Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine after ethical approval (20.12.2024, No: 2024-5410). Between January 2025 and February 2026, a total of 40 patients with non-obstructive azoospermia scheduled for microdissection testicular sperm extraction, along with 20 normozoospermic controls, were included. Seminal plasma expression levels of miR-34b-3p, miR-34c-5p, miR-202-3p, miR-509-5p, miR-539-5p, and miR-3065-3p were quantified using real-time PCR and analyzed by the ΔCt method. Fold change values (2^-ΔΔCt) were used for biological interpretation and graphical representation. Clinical and laboratory parameters, including age, serum follicle-stimulating hormone, total testosterone, testicular volume, histopathological findings, Johnsen score, and karyotype, were evaluated. Histopathological subgroups were classified as Sertoli cell-only, maturation arrest, and hypospermatogenesis. Statistical analyses were performed using SPSS version 22.0. Group comparisons were conducted using the Mann–Whitney U test or independent samples t-test, and Kruskal–Wallis test for multiple comparisons. Correlations were assessed using Spearman analysis. Logistic regression was used to identify independent predictors of sperm retrieval, and ROC curve analysis was performed to evaluate the diagnostic performance of miRNAs. Results: Sperm was obtained in 50% of patients. Serum FSH levels were significantly higher in the mTESE-negative group, whereas total testosterone levels were significantly higher in patients who achieved sperm retrieval (19.9±8.3 vs. 7.3±4.8 mIU/ml and 497±128 vs. 303±126 ng/dl, respectively; p<0.01 for both). Testicular volume was significantly associated with sperm retrieval. Retrieval rates were 0% in patients with ≤5 mL, 60% in those with 6-15 mL, and 56% in those with >15 mL. A significant difference was observed between the ≤5 mL group and the other groups (p=0.025), but no difference was found between the latter two groups (p=0.829). Histopathological evaluation revealed sperm retrieval rates of 6.7% in the SCO group, 73.3% in the MA group, and 80.0% in the HS group. Sperm retrieval rates were significantly higher in the MA and HS groups compared to the SCO group (p<0.01), while there was no significant difference between MA and HS (p=0.545). Karyotype analysis showed that sperm retrieval rates were significantly higher in 46,XY patients compared to 47,XXY patients (61.5% vs. 28.6%, p=0.048). All analyzed miRNAs exhibited significantly higher ΔCt values in the mTESE-negative group, indicating lower expression levels in patients with non-sperm retrieval (all p<0.01). miRNA expression levels also differed significantly between histopathological subgroups (all p<0.05) and showed a significant negative correlation with the Johnsen score (p<0.01). When karyotype and mTESE results were evaluated together, differences in miRNA expression were primarily due to sperm retrieval status rather than karyotype (p<0.001). ROC analysis showed high predictive performance for all miRNAs; AUC values were 0.976 for miR-34b-3p, 0.968 for miR-34c-5p and miR-202-3p, 0.932 for miR-509-5p, 0.917 for miR-539-5p, and 0.915 for miR-3065-3p. Conclusion: Seminal plasma miRNAs have been identified as potential non-invasive biomarkers, offering a novel approach to evaluating spermatogenic activity and predicting the success of sperm retrieval in patients diagnosed with non-obstructive azoospermia. These findings suggest that approaches based on microRNAs (miRNAs) could contribute to improved patient selection prior to mTESE.