Rotator kılıf ilişkili omuz ağrısı olan aktif bireylerde kettlebell eğitiminin ağrı, fonksiyon ve performans üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of kettlebell training on pain, function, and performance in active individuals with rotator cuff-related shoulder pain: A randomized controlled study
- Tez No: 1021722
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF TURGUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Omuz ağrısı, Rehabilitasyon, Shoulder pain, Rehabilitation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Rotator Kılıf İlişkili Omuz Ağrısı olan fiziksel olarak aktif genç erişkinlerde kettlebell eğitim programının ağrı, fonksiyon ve performans üzerindeki etkilerini incelemektir. Randomize kontrollü çalışmaya 18–35 yaş aralığında, Rotator Kılıf İlişkili Omuz Ağrısı klinik paterni gösteren 40 aktif birey dahil edildi. Katılımcılar kettlebell eğitim grubu (yaş: 23,70 ± 2,36 yıl; boy: 179,40 ± 8,02 cm; vücut ağırlığı: 73,50 ± 11,27 kg) ve standart egzersiz grubu (yaş: 23,55 ± 3,09 yıl; boy: 172,80 ± 10,37 cm; vücut ağırlığı: 68,35 ± 17,32 kg) olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba sekiz hafta boyunca, haftada üç gün progresif omuz rehabilitasyon programı uygulandı. Tedavi öncesi ve sonrası izometrik omuz kuvveti, kavrama kuvveti, omuz performansı, ağrı-dizabilite, spora özgü fonksiyon ve algılanan iyileşme değerlendirildi. Ağrı ve dizabilite Omuz Ağrı ve Dizabilite İndeksi (SPADI), spora özgü fonksiyon Kerlan-Jobe Omuz ve Dirsek Skoru (KJOC), algılanan iyileşme ise Global Değişim Değerlendirme Ölçeği (GROC) ile ölçüldü. İstatistiksel analizlerde parametrik değişkenler için iki yönlü karma varyans analizi, normal dağılım göstermeyen değişkenler için parametrik olmayan testler kullanıldı. Sekiz hafta sonunda her iki grupta ağrı, omuz fonksiyonu, izometrik kas kuvvetleri ve performans parametrelerinde anlamlı iyileşmeler gözlendi (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmada yalnızca omuz internal rotasyon izometrik kuvvetindeki artış kettlebell grubunda daha yüksek bulundu (p<0,05). GROC'a göre her iki grupta da iyileşme gözlenirken, gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç olarak, kettlebell temelli egzersiz eğitimi Rotator Kılıf İlişkili Omuz Ağrısı olan fiziksel olarak aktif genç erişkinlerde standart rehabilitasyonla benzer klinik ve fonksiyonel iyileşmeler sağlayan uygulanabilir bir egzersiz yaklaşımı olarak değerlendirilebilir. Gelecek çalışmalarda uzun dönem etkiler araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of a kettlebell training program on pain, function, and performance in active individiuals with Rotator Cuff–Related Shoulder Pain (RCRSP). Forty active individuals aged 18–35 years with a clinical pattern of RCRSP were included in this randomized controlled study. Participants were allocated into a kettlebell training group (age: 23.70 ± 2.36 years; height: 179.40 ± 8.02 cm; body mass: 73.50 ± 11.27 kg) and a standard exercise group (age: 23.55 ± 3.09 years; height: 172.80 ± 10.37 cm; body mass: 68.35 ± 17.32 kg). Both groups received a progressive shoulder rehabilitation program three days per week for eight weeks. Isometric shoulder strength, handgrip strength, shoulder performance, pain-disability, sport-specific function, and perceived improvement were assessed before and after treatment. Pain and disability were measured using the Shoulder Pain and Disability Index (SPADI), sport-specific function using the Kerlan-Jobe Orthopaedic Clinic Shoulder and Elbow Score (KJOC), and perceived improvement using the Global Rating of Change (GROC). Two-way mixed analysis of variance was used for parametric variables, and non-parametric tests were used for variables that were not normally distributed. After eight weeks, significant improvements were observed in pain, shoulder function, isometric muscle strength, and performance parameters in both groups (p<0.05). In the between-group comparison, only the increase in isometric shoulder internal rotation strength was greater in the kettlebell group (p<0.05). According to GROC, improvement was observed in both groups, with no significant difference between groups (p>0.05). In conclusion, kettlebell-based exercise training may be considered a feasible exercise approach that provides clinical and functional improvements comparable to standard rehabilitation in in physically active young adults with Rotator Cuff–Related Shoulder Pain. Future studies should investigate long-term effects.