Hitler Gençliği'nin inşasında eğitim felsefesi: Gençliğin inşasında eğitimde kuramsal dayanaklar
The educational philosophy in the construction of Hitler's Youth: Theoretical foundations of education in the construction of youth
  1. Tez No: 1021733
  2. Yazar: EKİN TERZİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF PAMUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Eğitim ve Öğretim, Tarih, Philosophy, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nasyonal Sosyalizm, Hitler Gençliği, Esasicilik, Eğitim Felsefesi, Öğretim Yöntemleri, Eğitim Ritüelleri, Örtük Program, Toplumsal Hafıza, Hitler, Adolf, National Socialism, Hitler Youth, Essentialism, Philosophy of Education, Instructional Methods, Educational Rituals, Hidden Curriculum, Collective Memory, Hitler, Adolf
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası ve Karşılaştırmalı Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, 1933-1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nda Hitler Gençliği'nin inşasında eğitimin üstlendiği işlev; eğitim felsefeleri, eğitime yönelik genel amaçlar, öğretim yöntemleri, eğitim ritüelleri, örtük program ve toplumsal hafıza çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı kapsamında tarihsel araştırma deseniyle yürütülmüş; veriler doküman incelemesi yoluyla toplanmıştır. Veri setini NSDAP'nin 25 Maddelik Parti Programı, Hitler Gençliği Yasası, Gençlik Hizmeti Yönetmeliği, dönem eğitim yönergeleri, ders kitapları, propaganda metinleri ve ilgili diğer birincil dönem belgeleri oluşturmaktadır. Belge veri seti amaçlı örnekleme içinde ölçüt örnekleme kullanılarak oluşturulmuş, farklı belge türlerinin kapsanması için maksimum çeşitlilik ilkesi gözetilmiş; veriler betimsel analiz ve içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Bulgular, Hitler Gençliği'nin eğitim anlayışının tek bir eğitim felsefesiyle bütünüyle açıklanamayacağını; ancak otorite merkezli örgütlenme, disiplin, temel değerlerin aktarımı ve gençliğin belirli bir toplumsal düzene göre yetiştirilmesi bakımından esasicilikle güçlü temas noktaları taşıdığını göstermektedir. Eğitime yönelik genel amaçların rejime bağlı, bedensel açıdan güçlü, disiplinli, itaatkâr ve kolektif kimliği benimsemiş bir gençlik modeli üretmeye yöneldiği belirlenmiştir. Anlatım, metin inceleme, kavram öğretimi, tekrar, uygulama ve gösterip yaptırma gibi öğretim yöntemlerinin ideolojik aktarım ve davranış biçimlendirme amacıyla kullanıldığı; ritüellerin, sembollerin, törenlerin, marşların ve kolektif pratiklerin ise aidiyet duygusunu pekiştirdiği görülmüştür. Örtük program ve toplumsal hafıza, gündelik düzen, hiyerarşi, zaman kullanımı, sembolik çevre ve anma pratikleri aracılığıyla genç bireyin davranış, aidiyet ve görev anlayışını biçimlendiren tamamlayıcı pedagojik düzenekler olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Nazi Almanyası'nda eğitim, gençliği yalnızca bilgilendiren bir süreç değil; düşünsel, bedensel, duyuşsal, siyasal ve toplumsal yönlerden yeniden biçimlendirmeyi amaçlayan çok katmanlı bir toplum mühendisliği aracı olarak işlev görmüştür. Bu sonuç, eğitim sistemlerinin demokratik değerler, insan hakları, çoğulculuk ve eleştirel düşünme ilkeleri doğrultusunda yapılandırılmasının önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the function of education in the construction of the Hitler Youth in Nazi Germany between 1933 and 1945 within the framework of educational philosophies, the general aims of education, instructional methods, educational rituals, the hidden curriculum, and collective memory. The study was conducted using a historical research design within the qualitative research approach, and the data were collected through document analysis. The dataset consisted of the NSDAP's Twenty-Five-Point Party Programme, the Hitler Youth Law, the Youth Service Regulation, educational directives of the period, textbooks, propaganda texts, and other relevant primary documents from the Nazi era. The document dataset was constructed through criterion sampling within purposive sampling, while the principle of maximum variation was observed to ensure the inclusion of different types of documents. The data were analysed through descriptive analysis and content analysis. The findings demonstrate that the educational approach of the Hitler Youth cannot be fully explained by a single educational philosophy. However, it had strong points of convergence with essentialism in terms of authority-centred organisation, discipline, the transmission of fundamental values, and the education of young people in accordance with a particular social order. The general aims of education were found to be directed towards producing a model of youth that was loyal to the regime, physically strong, disciplined, obedient, and committed to a collective identity. Instructional methods such as lecturing, text analysis, concept teaching, repetition, practice, and demonstration and guided practice were employed for ideological transmission and behavioural formation. Rituals, symbols, ceremonies, anthems, and collective practices were found to reinforce young people's sense of belonging. The hidden curriculum and collective memory were evaluated as complementary pedagogical mechanisms that shaped young individuals' behaviour, sense of belonging, and understanding of duty through everyday routines, hierarchy, the organisation of time, the symbolic environment, and commemorative practices. In conclusion, education in Nazi Germany functioned not merely as a process of informing young people, but as a multilayered instrument of social engineering aimed at reshaping them intellectually, physically, emotionally, politically, and socially. This conclusion highlights the importance of structuring educational systems in accordance with the principles of democratic values, human rights, pluralism, and critical thinking.