Ultrasonik destekli frezeleme ve minimum miktarda yağlama yöntemlerinin Hardox 500 çeliğinin işlenebilirliği üzerine etkisi
Effect of ultrasonic assisted milling and minimum quantity lubrication methods on the machinability of Hardox 500 steel
  1. Tez No: 1021736
  2. Yazar: ARAS DALĞIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYBARS MAHMAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CNC frezeleme, Makine konstrüksiyonu, CNC milling, Machine construction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Hardox 500, yüksek mukavemetli ve aşınmaya dirençli bir çelik olup genellikle ağır yükler altında çalışan makineler ve ekipmanlar için tasarlanmıştır. Hardox 500 çeliği aşınma ve erozyona karşı üstün bir direnç sunarak dayanıklılığı arttırır. Ayrıca bu çelik yüksek darbe dayanımı, yüksek sertlik, yüksek aşınma direnci ve yüksek dayanıklılık özelliklerinden dolayı madencilik, tarım, ulaşım ve birçok farklı alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çeliğin yüksek dayanım mekanizması işlenebilirliğini zorlaştırmaktadır. Hardox 500 çeliği, aşınmaya karşı dirençli oluşu ve yüksek sertlik özellikleri nedeniyle konvansiyonel frezeleme esnasında takım aşınmasına ve düşük işleme hızlarına sebep olabilir. Son zamanlarda geleneksel frezeleme yöntemlerinin dezavantajlarını ortadan kaldırmak işlem hızını arttırarak aşınmayı azaltmak amacıyla çeşitli işleme ve soğutma yöntemleri geliştirilmektedir. Bu yöntemlerden biri olan ultrasonik destekli frezeleme işlenmesi zor parça ve malzemelerin frezelenmesinde kullanılır ve geleneksel frezeleme yöntemlerine alternatif oluşturur. Ayrıca minimum miktar yağlama kesme bölgesinde kesici uç ile işlem parçası arasındaki yüksek sıcaklık etkilerini azaltmaya yarayan ve frezeleme performansını arttıran bir soğutma yöntemidir. Bu çalışmada amaçlanan ise ultrasonik destekli frezeleme ve minimum miktar yağlama yöntemlerinin Hardox 500 çeliği üzerindeki işlenebilirlik analizini tespit etmektir. Bu çalışmada, Hardox 500 çeliğinin frezelenmesinde işleme yönteminin, ilerleme hızının ve mil hızının kesme kuvvetinde, yüzey pürüzlülüğünde ve takım aşınmasındaki etkileri incelenmiştir. Minimum miktar yağlama yönteminde, nano boyutta SiC parçacıkları içeren karışımlar elde edilmiş ve kesme bölgesine uygulanmıştır. Bu çalışma ile yüksek dayanım, yüksek sertlik ve yüksek aşınma direncine sahip olan parçaların işlenebilirliklerini arttırmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's technology, Hardox 500 is a high-strength, wear-resistant steel that is generally designed for machines and equipment operating under heavy load conditions. It provides superior resistance to wear and erosion, thereby enhancing durability. Owing to its high impact toughness, high hardness, excellent wear resistance, and high strength, Hardox 500 is widely used in mining, agriculture, transportation, and many other industrial applications. However, the high strength mechanisms of this steel significantly reduce its machinability. Due to its exceptional wear resistance and high hardness, Hardox 500 may lead to severe tool wear and low machining speeds during conventional milling operations. In recent years, various advanced machining and cooling/lubrication techniques have been developed to overcome the limitations of conventional milling methods by increasing machining speed and reducing tool wear. One of these techniques, ultrasonic-assisted milling, is employed in the milling of difficult-to-machine materials and components and serves as an effective alternative to traditional milling processes. In addition, minimum quantity lubrication (MQL) is a cooling/lubrication method that reduces the adverse effects of high temperatures at the cutting zone between the cutting tool and the workpiece, thereby improving milling performance. The main objective of this study is to investigate the machinability of Hardox 500 steel under ultrasonic-assisted milling and minimum quantity lubrication conditions. Accordingly, the effects of machining method, feed rate, and spindle speed on cutting force, surface roughness, and tool wear during the milling of Hardox 500 steel were examined. In the MQL approach, mixtures containing nano-sized SiC particles were prepared and applied to the cutting zone. Overall, this study aims to enhance the machinability of components with high strength, high hardness, and high wear resistance, contributing to more efficient and sustainable manufacturing processes.