Güçlendirme Süreci Modeline dayalı uzaktan hemşirelik girişimlerinin demanslı birey ve aile bakım vericileri üzerine etkisi: Karma yöntemler araştırması
The effect of remote nursing interventions based on the Empowerment Process Model on people with dementia and their family caregivers: A mixed methods study
  1. Tez No: 1021741
  2. Yazar: AYSUN ERDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAİLE BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Demans, Hemşirelik, Dementia, Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Araştırma, güçlendirme süreci modeline dayalı uzaktan hemşirelik girişimlerinin demanslı birey ve aile bakım vericileri üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla randomize kontrollü deneysel desenin temel alındığı açıklayıcı sıralı karma yöntemler araştırması olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel bölümü randomize kontrollü ön test – son test (paralel), çalışma deseninde demanslı birey ve bakım vericileri ile yürütülmüştür. Müdahale süresi 10 hafta olarak belirlenmiştir. Güçlendirme süreci modeline temellendirilmiş uzaktan hemşirelik girişimleri“Kendine İyi Bak”isimli web sayfası ve telefon aracılığıyla sunulmuştur. Veriler Tanıtıcı Bilgiler Formu, Zarit Bakım Yükü Ölçeği, Bakım Vermeye Hazır Oluşluk Ölçeği, Mini-Mental Test, NPE – Nöropsikiyatrik Envanter kullanılarak elde edilmiştir. Müdahale grubunda 27, kontrol grubunda 28 demanslı birey ve bakım verici ile çalışmanın nicel bölümü tamamlanmıştır. Veriler Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, Mann Whitney U testi ve Generalized Estimating Equations (GEE) analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın nicel bölümü tamamlandıktan sonra nitel bölümü uygulanmıştır. Nitel bölümü tekli durum çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Dahil edilme kriterlerine uygun 9 bakım verici ile derinlemesine bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler, MAXQDA 20 programı kullanılarak içerik analizi yaklaşımıyla değerlendirilmiştir. Nicel bulgulara bakıldığında zaman içerisinde kontrol grubunda Mini-Mental Test puanlarında anlamlı bir azalma gözlenirken (β=0.27; p=0.001), müdahale grubunda bilişsel işlevler korunmuştur. Zarit Bakım Yükü Ölçeği puan ortalamasında müdahale grubu lehine anlamlı bir düşüş (β=3.23; p<0.001), Bakım Vermeye Hazıroluşluk Ölçeği puan ortalamasında müdahale grubu lehine anlamlı bir artış (β=-2.823; p<0.001). Nöropsikiyatrik envanter-sıkıntı puan ortalamasında müdahale grubu lehine anlamlı bir düşüş meydana getirdiği tespit edilmiştir (β=2.53; p<0.001). Nitel verilerin analizinde“uzaktan hizmetin işlevselliği ve erişilebilirlik”,“bakım verenin psikososyal sağlığı ve destek gereksinimi”,“hastalık yönetimi ve semptom kontrolü”ve“hizmetin geleceğine ilişkin beklentiler”olmak üzere 4 tema elde edilmiştir. Veriler bütünleştirildiğinde uzaktan hemşirelik girişimlerinin demanslı bireyin bilişsel sağlığın korunmasına katkı sağladığı, bakım vericilerin hazıroluşluğunu artırdığı, bakım vereni psikososyal yönden desteklediği ve hastalık yönetimi ve semptom kontrolüne olumlu katkı sağladığı tespit edilmiştir. Bu bulgular uzaktan hemşirelik uygulamalarının toplum temelli bakım hizmetlerine entegrasyonu, teknoloji destekli bakım modellerinin yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as an explanatory sequential mixed-methods study based on a randomized controlled experimental design to evaluate the impact of remote nursing interventions—based on the empowerment process model—on individuals with dementia and their family caregivers. The quantitative component of the study was conducted with individuals with dementia and their caregivers using a randomized controlled pretest–posttest (parallel) study design. The intervention duration was set at 10 weeks. The remote nursing interventions, grounded in the empowerment process model, were delivered via a website titled“Take Care of Yourself”and by telephone. Data were collected using the Demographic Information Form, the Zarit Caregiver Burden Scale, the Caregiver Readiness Scale, the Mini-Mental State Examination, and the NPE (Neuropsychiatric Inventory). The quantitative part of the study was completed with 27 individuals with dementia and their caregivers in the intervention group and 28 in the control group. The data were analyzed using the Wilcoxon Signed-Rank Test, the Mann-Whitney U test, and Generalized Estimating Equations (GEE) analysis. After the quantitative phase of the study was completed, the qualitative phase was conducted. The qualitative phase was carried out as a single-case study. In-depth individual interviews were conducted with 9 caregivers who met the inclusion criteria. The data were analyzed using a content analysis approach with the MAXQDA 20 software. Regarding the quantitative findings, while a significant decrease in Mini-Mental Test scores was observed in the control group over time (β=0.27; p=0.001), cognitive functions were preserved in the intervention group. There was a significant decrease in the mean Zarit Caregiver Burden Scale score in favor of the intervention group (β=3.23; p<0.001) and a significant increase in the mean Caregiver Readiness Scale score in favor of the intervention group (β=-2.823; p<0.001). A significant decrease in the mean Neuropsychiatric Inventory-Distress score was observed in favor of the intervention group (β=2.53; p<0.001). In the analysis of qualitative data, four themes emerged:“functionality and accessibility of remote services,”“caregiver psychosocial well-being and support needs,”“disease management and symptom control,”and“expectations regarding the future of the service.”When the data were synthesized, it was found that remote nursing initiatives contribute to preserving the cognitive health of individuals with dementia, increase caregivers' readiness, provide psychosocial support to caregivers, and positively contribute to disease management and symptom control. Based on these findings, it is recommended that remote nursing practices be integrated into community-based care services and that technology-supported care models be widely adopted.