Investigation Of Comparative Effects of Extracellular Vesicles Obtained from Ananas Comosus Against Oxidative Stress Related Blood Brain Barrier Hyperpermeability
Ananas comosus Meyvesinden Elde Edilen Hücre Dışı Keseciklerin Oksidatif Stresle İlişkili Kan Beyin Bariyeri Aşırı Geçirgenliğine Karşı Karşılaştırmalı Etkilerinin Araştırılması
  1. Tez No: 1021844
  2. Yazar: İLAYDA HİLAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRETTİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre hipoksisi, Kan beyin bariyeri, Cell hypoxia, Blood brain barrier
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
Özet
Kan-beyin bariyeri (BBB), özellikle iskemik inme olmak üzere çeşitli patolojik durumlarda ciddi hasara uğrayan dinamik bir nörovasküler yapıdır. Bu çalışmada, ananas meyvesinden (PEV'ler) ve ananas kabuğundan (PPEV'ler) izole edilen ekstraselüler veziküllerin, oksijen-glukoz yoksunluğu (OGD) modelinde insan beyin mikrovasküler endotel hücrelerinde (HBVEC) ve beyin perisitlerinde terapötik etkinliği araştırılmıştır. PEV ve PPEV örnekleri, ultra santrifüj ve sükroz yastık yöntemi kullanılarak izole edilmiş ve NTA, zeta potansiyeli, stabilite/bozulma analizi, TEM ve hücresel alım deneyleri kullanılarak karakterize edilmiştir. OGD modeli, zamana bağlı ve kültür ortamına bağlı optimizasyon deneyleri yoluyla her hücre tipi için ayrı ayrı optimize edilmiştir. Tedavi etkileri, F-aktin boyama, RT-PCR, CellROX ROS testi, Annexin-V/PI apoptoz testi, hücre döngüsü analizi, mitokondriyal biyogenez, tüp oluşumu testi, ICC, anjiyogenez dizi analizleri ve geçirgenlik testi kullanılarak değerlendirildi. PEV'ler ve PPEV'ler ile yapılan tedavi, oksidatif stresi baskıladı. VE-Cadherin/VEGFR2/PECAM-1 kompleksinin aktivasyonu ve okludin yoluyla ZO-1'in restorasyonu ile bariyer bütünlüğünü geri kazandırdı ve perisitik kimliği miyofibroblast fenotipinden destekleyici bir moda kaydırdı. Mitokondriyal biyogenez, hücre döngüsü veya apoptoz üzerinde anlamlı bir etki gözlenmemesi, tedavinin etkinliğinin proliferasyondan ziyade fonksiyonel restorasyon yoluyla sağlandığını gösterdi. Tarımsal bir atık ürün olan ananas kabuğundan elde edilen PPEV'lerin tutarlı terapötik üstünlüğü, bitki kaynaklı hücre dışı veziküllerin, iskemik merkezi sinir sistemi hasarını hedefleyen sürdürülebilir terapötik stratejilerin geliştirilmesi için önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The blood-brain barrier (BBB) is a dynamic neurovascular structure that sustains severe damage in various pathological conditions, particularly ischemic stroke. In this study, the therapeutic efficacy of extracellular vesicles isolated from pineapple fruit (PEVs) and pineapple peel (PPEVs) was investigated in human brain microvascular endothelial cells (HBVEC) and brain pericytes in an oxygen-glucose deprivation (OGD) model. PEVs and PPEVs samples were isolated using ultracentrifugation and sucrose cushion method and characterized using NTA, zeta potential, stability/degradation analysis, TEM and cellular uptake assays. The OGD model was optimized separately for each cell type through time-dependent and culture medium-dependent optimization experiments. Treatment effects were evaluated using F-actin staining, RT-PCR, CellROX ROS assay, Annexin-V/PI apoptosis assay, cell cycle analysis, mitochondrial biogenesis, tube formation assay, ICC, angiogenesis array analyses and permeability assay. PEVs and PPEVs, treatment suppressed oxidative stress. It restored barrier integrity through activation of the VE-Cadherin/VEGFR2/PECAM-1 complex and restoration of ZO-1 via occludin and shifted pericytic identity from a myofibroblast phenotype to a supportive mode. The fact that no significant effect was observed on mitochondrial biogenesis, the cell cycle, or apoptosis demonstrated that the treatment's efficacy was mediated through functional restoration rather than proliferation. The consistent therapeutic superiority of PPEVs derived from pineapple peel, an agricultural waste product, demonstrates that plant-derived extracellular vesicles hold significant potential for the development of sustainable therapeutic strategies targeting ischemic CNS damage.