Attachment styles, intimate partner violence, and sexualsatisfaction: Investigating the mediating role of IPV
Bağlanma stilleri, yakın partner şiddeti ve cinsel doyum: Yakın partner şiddetinin aracılık rolünün incelenmesi
  1. Tez No: 1021876
  2. Yazar: EYŞAN SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM KOŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yakın partner şiddeti, Yetişkinlerde bağlanma, İlişki doyumu, Intimate Partner violenc, Adult attachment, Relationship satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yetişkin bağlanma boyutları, yakın partner şiddeti (YPŞ) ve cinsel doyum arasındaki ilişkileri, YPŞ'nin aracı rolüne odaklanarak incelemektedir. Bağlanma kuramına dayanan bu araştırma, güvensiz bağlanma yönelimleri olan bağlanma kaygısı ve bağlanma kaçınmasının; duygusal, fiziksel ve cinsel YPŞ deneyimleriyle nasıl ilişkili olduğunu ve bu deneyimlerin cinsel doyumla olan bağlantısını ele almaktadır. Ayrıca, bağlanma boyutlarının bireylerin YPŞ deneyimi sonrasında ilişkide kalma ya da ilişkiyi sonlandırma kararlarıyla ilişkili olup olmadığı araştırılmıştır.Araştırmanın örneklemi, çevrimiçi platformlar aracılığıyla kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan, 18 yaş ve üzeri 376 yetişkinden oluşmaktadır. Veriler; Yetişkin Bağlanma Anketi (AAQ), Bileşik İstismar Ölçeği (CAS) ve Cinsel Doyum İndeksi (SSI) kullanılarak toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 ve AMOS 23.0 programları aracılığıyla gerçekleştirilmiş; betimsel istatistikler, korelasyon analizleri, çoklu regresyon analizleri ve yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak aracılık analizleri yapılmıştır. Bulgular, bağlanma kaygısı ve bağlanma kaçınması düzeylerinin artmasının, daha yüksek YPŞ deneyimleri ve daha düşük cinsel doyum düzeyleri ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Duygusal ve cinsel YPŞ'nin, cinsel doyum üzerinde fiziksel YPŞ'ye kıyasla daha güçlü olumsuz yordayıcılar olduğu bulunmuştur. Aracılık analizleri, YPŞ'nin güvensiz bağlanma boyutları ile cinsel doyum arasındaki ilişkide anlamlı bir aracı rol üstlendiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, bağlanma kaygısı yüksek bireylerin YPŞ sonrasında ilişkide kalma olasılığının daha yüksek olduğu; bağlanma kaçınması yüksek bireylerin ise ilişkiyi sonlandırmaya daha yatkın oldukları saptanmıştır. Bu araştırma, YPŞ türleri arasında ayrım yapılmasının önemini vurgulamakta ve şiddet sonrasında cinsel doyum ile ilişkisel sonuçların şekillenmesinde bağlanma temelli süreçlerin rolüne dikkat çekmektedir. Bulgular, bağlanma temelli müdahaleler ve YPŞ'ye duyarlı terapötik uygulamalar açısından önemli kuramsal ve klinik çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationships between adult attachment dimensions, intimate partner violence (IPV), and sexual satisfaction, with a particular focus on the mediating role of IPV. Drawing on attachment theory, the study investigates how insecure attachment orientations (attachment anxiety and attachment avoidance) are associated with experiences of emotional, physical, and sexual IPV, and how these experiences relate to sexual satisfaction. In addition, the study explores whether attachment dimensions are linked to individuals' decisions to stay in or leave a relationship following experiences of IPV. The sample consisted of 376 adults aged 18 and above, recruited through online platforms using convenience sampling. Data were collected via self-report measures, including the Adult Attachment Questionnaire (AAQ), the Composite Abuse Scale (CAS), and the Sexual Satisfaction Index (SSI). Statistical analyses were conducted using SPSS 27.0 and AMOS 23.0, and included descriptive statistics, correlation analyses, multiple regression analyses, and mediation analyses using structural equation modeling. The results indicated that higher levels of attachment anxiety and attachment avoidance were associated with increased experiences of IPV and lower levels of sexual satisfaction. Emotional and sexual IPV emerged as stronger negative predictors of sexual satisfaction compared to physical IPV. Mediation analyses revealed that IPV significantly mediated the relationship between insecure attachment dimensions and sexual satisfaction. Furthermore, individuals with higher attachment anxiety were more likely to remain in relationships following IPV, whereas individuals with higher attachment avoidance were more likely to leave. This research contributes to understanding the importance of differentiating between types of IPV and emphasizes the role of attachment-related processes in shaping sexual satisfaction and relational outcomes following violence. These findings offer important theoretical and clinical implications for attachmentbased interventions and IPV-informed therapeutic practices.