The association between parental emotion regulation and toddlers' behavior problems: Role of parental emotion socialization
Ebeveynlerin duygu düzenlemesi ve erken çocukluk dönemi davranış problemleri arasındaki ilişkide: Ebeveyn duygu sosyalleştirmesinin rolü
- Tez No: 1021892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZEM ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ana-babaların duyguları sosyalleştirme davranışları, Bilişsel duygu düzenleme, Parents emotional socialization, Cognitive emotion regulation
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, annelerin ve babaların duygu düzenleme stratejileri, duygu sosyalleştirme uygulamaları ve çocukların içselleştirme ve dışsallaştırma davranış problemleri arasındaki ikili ilişkileri, duygu sosyalleştirmenin aracı rolüne odaklanarak incelemiştir. Araştırmanın örneklemini, 1 ile 3 yaş arasında en az bir çocuğa sahip 144 ebeveyn ikilisi oluşturmuştur. Her iki ebeveyn bilişsel yeniden değerlendirme ve dışavurumsal bastırma stratejilerini, çocuklarının olumsuz duygularına verdikleri destekleyici ve destekleyici olmayan tepkileri ve çocuklarının davranış problemlerini bildirmiştir. Aktör-Partner Karşılıklı Bağımlılık Modeli (APIM) ve Aktör-Partner Karşılıklı Bağımlılık Aracılık Modeli (APIMeM) analizleri yapılmıştır. APIM sonuçları, annelerin ve babaların duygu düzenleme stratejilerinin çocukların içselleştirme ya da dışsallaştırma davranışları üzerinde anlamlı aktör veya partner etkileri göstermediğini ortaya koymuştur. APIMeM sonuçları, bilişsel yeniden değerlendirmenin destekleyici tepkilerle ilişkili olduğunu, ancak duygu sosyalleştirme aracılığıyla oluşan dolaylı etkilerin anlamlı olmadığını göstermiştir. Buna karşılık, annelerin bastırma düzeyleri kendi destekleyici olmayan tepkileriyle, bu tepkiler de çocuk içselleştirme ve dışsallaştırma problemleriyle ilişkili bulunmuştur. Annelerin destekleyici olmayan tepkileri, annelerin bastırma düzeyleri ile çocuk davranış problemleri arasındaki ilişkiye anlamlı biçimde aracılık etmiştir. Babalara ilişkin yollar ve destekleyici tepkilerde anlamlı dolaylı etkiler saptanmamıştır. Bulgular ikili aile süreçleri, sınırlılıklar ve gelecek araştırmalar bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The current study examined dyadic associations between mothers' and fathers' emotion regulation strategies, emotion socialization practices, and toddlers' internalizing and externalizing behavior problems, focusing on the mediating role of emotion socialization within the family system. The sample included 144 parental dyads with at least one toddler aged 1 to 3 years. Both parents reported their cognitive reappraisal and expressive suppression, supportive and non-supportive responses to their child's negative emotions, and perceptions of their child's behavior problems. Actor–Partner Interdependence Model (APIM) and Actor–Partner Interdependence Mediation Model (APIMeM) analyses were conducted. APIM results showed no significant actor or partner effects of mothers' or fathers' emotion regulation strategies on child internalizing or externalizing behaviors. APIMeM findings showed that cognitive reappraisal was positively associated with supportive responses, but indirect effects through emotion socialization were not significant. In contrast, mothers' suppression was positively associated with their own non-supportive responses, which were related to higher mother-reported child internalizing and externalizing problems. Maternal non-supportive responses significantly mediated the associations between mothers' suppression and mother-reported child behavior problems. No significant indirect effects were found for paternal pathways or supportive responses. Findings are discussed in relation to dyadic family processes, emotion-related parenting, limitations, and future research.