Oyun temelli öğrenmenin ilkokul öğrencilerinin yaratıcı düşünme becerilerine etkisi
The effect of game-based learning on the creative thinking skills of primary school students
- Tez No: 1021893
- Danışmanlar: PROF. DR. EDA GÜRLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitici oyunlar, Education plays
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, oyun temelli öğrenme yaklaşımının ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin yaratıcı düşünme becerileri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çorum'un Sungurlu ilçesinde bir ilkokulda yürütülen çalışma, öntest–sontest kontrol gruplu yarı deneysel desenle gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda mevcut Türkçe dersi öğretim programı takip edilirken, deney grubuna 10 hafta boyunca haftada iki gün iki ders süresince, toplamda 40 ders saati süren oyun temelli yaklaşımı temel alan bir program uygulanmıştır.Öğrencilerin yaratıcı düşünme düzeylerini belirlemek için Türkçeye uyarlanmış Torrance Yaratıcı Düşünme Testi kullanılmış ve veriler nicel istatiksel yöntemlerle analiz edilmiştir.Bulgular, oyun temelli öğretim uygulamalarının öğrencilerin akıcılık, esneklik ve orijinallik boyutlarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı gelişim sağladığını göstermektedir. Şekilsel test bulguları ise öğrencilerin yeni çizimler üretmek yerine mevcut figürleri zenginleştirme süreçlerinde ilerlediğini ortaya koymaktadır. Şekilsel orijinallik ve erken kapamaya dirençteki sınırlı gelişim, öğrencilerin hızlı ve doğru sonuca odaklanan öğrenme alışkanlıklarıyla ilişkilendirilebilir.Sonuç olarak oyun temelli öğrenme yaklaşımı, özellikle sözel yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesinde etkili bir öğretim yöntemi olarak görülmektedir. Bu doğrultuda öğretim süreçlerinde öğrencilerin özgün fikir üretimini destekleyen ve esnek öğrenme ortamları sunan etkinliklere daha fazla yer verilmesi önerilmektedir. Ayrıca yaratıcı düşünmenin şekilsel boyutunu desteklemek amacıyla disiplinler arası uygulamaların planlanması ve oyun temelli öğretimin farklı sınıf düzeylerinde, daha geniş örneklem gruplarıyla incelenmesi alan yazına önemli katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effect of a game-based learning approach on the creative thinking skills of third-grade primary school students. The study, conducted in a primary school in Sungurlu district of Çorum, was carried out using a quasi-experimental design with a pre-test–post-test control group. While the existing Turkish language curriculum was followed in the control group, a program based on a game-based approach was applied to the experimental group for 10 weeks, two days a week, two lessons per week, totaling 40 lesson hours. The Torrance Creative Thinking Test, adapted into Turkish, was used to determine the students' creative thinking levels, and the data were analyzed using quantitative statistical methods. The findings show that game-based teaching applications significantly improved the students' fluency, flexibility, and originality dimensions compared to the control group. Figurative test findings reveal that students progressed in enriching existing figures rather than producing new drawings. The limited improvement in figurative originality and resistance to early closure can be attributed to the students' learning habits focused on quick and accurate results. In conclusion, the game-based learning approach is considered an effective teaching method, particularly in developing verbal creative thinking skills. Accordingly, it is recommended that teaching processes incorporate more activities that support students' original idea generation and offer flexible learning environments. Furthermore, planning interdisciplinary applications to support the formal dimension of creative thinking and examining game-based teaching at different grade levels with larger sample groups could make significant contributions to the literature.