Omnıchannel alışveriş yolculuğu entegrasyonunun müşteri temas noktaları ekseninde incelenmesi
An examination of omnichannel shopping journey integration centered on customer touchpoints
- Tez No: 1021913
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN AKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Müşteri davranışı, Müşteri deneyimi, Müşteri tepkileri, Perakende sektörü, Customer behavior, Customer experience, Customer responses, Retail sector
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı omnichannel perakendecilikteki entegrasyonu müşteri temas noktaları ekseninde detaylı incelemektir. İkinci amacı, müşteri temas noktası unsurlarının omnichannel alışveriş yolculuğu sürecindeki bulunuşluğunu ortaya koymaktır. Bu çalışma, nitel araştırma yaklaşımı ve fenomenoloji araştırma deseni ile planlanmıştır. Çalışmada müşteri temas noktalarının bulunuşluklarının ortaya konmasında 24, entegrasyonun incelenmesinde 20 kişi ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler tematik analiz çerçevesinde analiz edilmiştir. Bulgular katılımcıların çeşitli temas noktaları arasında fiyata, fiyat farklılıklarına, ürünün adreste sunulan özelliklerine, üründen bağımsız markanın/partner satıcının sunduğu perakendecilik hizmetine, marka ile partner satıcı arasındaki partnerliğe ve markanın hizmet temasına dair tutarlılıklar algıladığını göstermiştir. Araştırma bulguları, müşterinin temas noktaları ekseninde bütün bir alışveriş deneyimi algılayabildiğini, temas noktalarının sinerjik bir şekilde yönetilebildiğini ve perakendecilikte kanalın dışında spesifik etkileşim unsurlarının da entegre edilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine integration in omnichannel retailing in greater detail from the center of customer touchpoints. The secondary aim is to reveal the presence of customer touchpoint constructs within the omnichannel shopping journey. This study was planned using a qualitative research approach and a phenomenological research design. Face-to-face interviews were conducted with 24 individuals to determine the presence of customer touchpoints and with 20 individuals to examine integration. Data were analyzed within the framework of thematic analysis. The findings showed that participants perceived consistency among various touchpoints regarding price, price differences, product features offered at the address, retail services provided by the brand/partner seller independent of the product, partnership between the brand and the partner seller, and the brand's service contact. Research findings indicate that customers can perceive touchpoint integration in their omnichannel experience that touchpoints can be managed synergistically, and that specific interaction elements—beyond the channel itself—can be integrated into the retail experience.