İş güvenliğinin çalışan iyilik hali ve tatminine etkisinde işyaşam dengesinin rolü: Sağlık sektöründe bir uygulama
The role of work-life balance in the impact of occupational safety on employee well-being and satisfaction: An application in the health sector
  1. Tez No: 1021914
  2. Yazar: NURULLAH GÜREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TURUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan iyi oluş hali, Çalışan performansı, İyilik hali, İş güvenliği, İş sağlığı, İş sağlığı ve güvenliği, İş tatmini, İş yaşam uyumu, İş yükü, İş-aile çatışması, Employee well being, Employee performance, Well-being, Work safety, Occupational health, Occupational health and safety, Work life harmony, Workload, Work-family conflict
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel ölçekte artan rekabet ve çalışma yaşamındaki değişimler, sağlık sektörü gibi yüksek sorumluluk ve stres gerektiren alanlarda çalışanların psikolojik refahını doğrudan etkilemektedir. Bu araştırma, sağlık sektöründe görev yapan çalışanların iş güvenliği algılarının, çalışan iyilik hali ve iş tatmini üzerindeki etkisini incelemeyi; ayrıca bu etkileşimde iş-yaşam dengesinin aracılık rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada nicel araştırma deseni kullanılmış olup, sağlık kurumlarında görevli 400 çalışandan anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Elde edilen veriler, IBM SPSS 25.0 yazılımı kullanılarak; Açıklayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizi, Pearson korelasyon, çok değişkenli regresyon, BCa Bootstrap aracılık ve hiyerarşik moderasyon yöntemleriyle analiz edilmiştir.Araştırma bulguları, iş güvenliği algısının iyilik hali ve iş tatmini üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu doğrulamıştır. Analizler sonucunda, iş-yaşam dengesinin iyilik hali ve iş tatmini üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Bootstrap aracılık analizleri, iş-yaşam dengesinin, iş güvenliği ile iyilik hali ve iş tatmini arasındaki ilişkide kısmi bir aracı rol üstlendiğini ortaya koymuştur. Moderasyon analizleri ise iş-yaşam dengesinin etkileşim etkisinin istatistiksel açıdan anlamlı olmadığını göstermiş; bu durum, değişkenin düzenleyici değil, aracı bir mekanizma olarak işlediğini netleştirmiştir. Çalışma, sağlık çalışanlarının psikososyal iyi oluşlarını desteklemek adına iş güvenliği önlemlerinin yanı sıra, iş-yaşam dengesini güçlendirecek stratejilerin (esnek çalışma, nöbet optimizasyonu ve psikolojik destek programları gibi) kurumların insan kaynakları politikalarına entegre edilmesi gerektiğini önermektedir. Araştırma sonuçları, sektörde personel devir hızının azaltılması, tükenmişliğin önlenmesi ve çalışan bağlılığının artırılması noktasında yönetsel uygulamalara bilimsel bir zemin sunmaktadır
Özet (Çeviri)
Increased global competition and changes in working life directly affect the psychological well-being of employees in high-responsibility and high-stress fields such as the healthcare sector. This research aims to examine the impact of employees' perceptions of job security on employee well-being and job satisfaction in the healthcare sector, and to reveal the mediating role of work-life balance in this interaction. A quantitative research design was used in the study, and data was collected from 400 employees working in healthcare institutions using a survey method. The obtained data were analyzed using IBM SPSS 25.0 software with Exploratory and Confirmatory Factor Analysis, Pearson correlation, multivariate regression, BCa Bootstrap mediation, and hierarchical moderation methods. The research findings confirmed that perceptions of job security have a positive and significant effect on wellbeing and job satisfaction. As a result of the analyses, it was determined that work-life balance has a strong effect on well-being and job satisfaction. Bootstrap mediation analyses revealed that work-life balance plays a partial mediating role in the relationship between occupational safety, well-being, and job satisfaction. Moderation analyses showed that the interaction effect of work-life balance was not statistically significant; this clarified that the variable functions as a mediating mechanism, not a moderating one. The study suggests that, in addition to occupational safety measures, strategies to strengthen work-life balance (such as flexible working, shift optimization, and psychological support programs) should be integrated into the human resources policies of organizations to support the psychosocial well-being of healthcare workers. The research results provide a scientific basis for managerial practices in reducing employee turnover, preventing burnout, and increasing employee commitment in the sector.