Use of cylindrical array antennas to increase system capacity of CDMA based mobile communication systems
CDMA tabanlı iletişim sistemlerinde sistem kapasitesinin arttırılmasına yönelik olarak silindirik dizi antenlerin kullanımı
- Tez No: 119256
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM AYDIN ÇİVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silindirik Dizi, CDMA, kapasite arttırımı vı, Cylindrical Array, CDMA, capacity enhancement IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz CDMA TABANLI İLETİŞİM SİSTEMLERİNDE SİSTEM KAPASİTESİNİN ARTTIRILMASINA YÖNELİK OLARAK SİLİNDİRİK DİZİ ANTENLERİN KULLANIMI UYSAL, Mustafa Murat Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Özlem AYDIN ÇİVİ Aralık 2002, 87 sayfa Kanal kapasitesinin arttırılması ve link kalitesinin geliştirilmesi mobil iletişim sistemlerinde en önemli konulardan biri olmuştur. Bunun sağlanması için literatürde birçok değişik teknik önerilmiştir. Bu tekniklerden biri de baz istasyonlarında adaptif antenlerin kullanılmasıdır. Bu tezde mobil iletişim sistemlerinde kullanılacak adaptif antenlere aday olarak mikroşerit yama anten elemanlı silindirik dizi antenler ele alınmıştır. Öncelikle silindirik dizilerin ışıma özellikleri analiz edilerek düzlemsel diziler ile karşılaştırılmaları yapılmıştır. Mobil iletişimde, silindirik dizilerin huzmelerini döndürebilme yetenekleri ve T^îü:s'rK"'^r'r'MKL'^LBgeniş tarama açısına sahip olmaları düşünüldüğünde düzlemsel dizilere göre üstünlükleri bulunmaktadır. Bu çalışmada baz istasyonlarında dizi antenler kullanıldığında taşıyıcı- girişim oranının (CIR) yükseldiği ve buna bağlı olarak kapasitenin arttığı gözlenmiştir. Silindirik diziler ile basit baz istasyonu antenleri kullanıldığında oluşan bit-hata oranlan, takoz hücre geometrisi, kullanıcıların merkez hücre ve komşu hücrelerde düzgün coğrafik dağılımda konumlanmış olmaları, mükemmel güç kontrolü uygulanması ve yansımasız yayılma ortamı varsayımları altında hesaplanmıştır. Bunun sonucunda silindirik dizi kullanıldığında sistem performansının ciddi bir şekilde arttığı gözlenmiştir. Belirli bir link kalitesi için, silindirik dizi antenlerin kullanıldığı üç sektörlü bir baz istasyonu, tümyönlü antenlerin kullanıldığı baz istasyonundan üç kattan daha fazla sayıda kullanıcıya aynı anda hizmet verebilmektedir. Dizi elemanlarının adedi arttırılarak ve/veya dizi boyutu genişletilerek silindirik antenlerde bu kapasitenin daha da geliştirilmesi uygulama limitleri elverdiği ölçüde mümkün olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF CYLINDRICAL ARRAY ANTENNAS TO INCREASE SYSTEM CAPACITY OF CDMA BASED MOBDLE COMMUNICATION SYSTEMS UYSAL, Mustafa Murat M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Özlem AYDIN ÇİVİ December 2002, 87 pages Channel capacity enhancement and link quality improvement have been one of the important topics in mobile communication systems. Employment of adaptive arrays at the base stations is one of the important techniques among others proposed in literature to tackle this problem. In this thesis, cylindrical microstrip antenna arrays are considered as a candidate for adaptive arrays in mobile communication systems. First, the radiation characteristics of cylindrical arrays are analysed and compared with planar arrays. Cylindrical arrays have some advantages over planar arrays in mobile communications regarding their beam steering capability and wide scan range. inIn this study, it is observed that CIR (carrier-to-interference ratio) is improved hence the capacity is increased if array antennas are used in base stations. Bit-error-rate for the cylindrical arrays and other simple type of base station antennas are calculated under the assumptions of wedge cell geometry, uniform geographical user distribution in the centre cell and the adjacent cells, perfect power control and multipath free propagation. It is observed that the use of cylindrical arrays improves the system performance considerably. For a pre defined bit-error-rate, the maximum number of users served by a base station of three sectors with cylindrical array will be more than three times of the one using omni-directional antenna. Further increases in capacity will be possible by adding more elements on the array and/or by expanding array size, taking implementation limits into account.