Unipolar ve bipolar depresyonda serum Sestrin-2, Nrf2, Keap1 seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of serum Sestrin-2, Nrf2, and Keap1 levels in unipolar and bipolar depression
- Tez No: 1021930
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAY ÖNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar depresyon, Keap1, Nrf2, Oksidatif stres, Sestrin-2, Unipolar depresyon, Bipolar depression, Keap1, Nrf2, Oxidative stress, Sestrin-2, Unipolar depression
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sağlıklı kontroller, unipolar depresyon ve bipolar bozukluğun depresif dönemindeki hastalarda serum Sestrin-2, nükleer faktör eritroid 2 ile ilişkili faktör 2 (Nrf2) ve Kelch benzeri ECH ile ilişkili protein 1 (Keap1) düzeylerinin karşılaştırılması ve bu biyobelirteçlerin unipolar ile bipolar depresyon ayrımındaki olası ayırt edici rolünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği'ne başvuran, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, Gözden Geçirilmiş Beşinci Baskı (DSM-5-TR) tanı ölçütlerine göre bipolar bozukluk tanı kriterlerini karşılayan depresif epizotta 38 hasta, majör depresif bozukluk tanı kriterlerini karşılayan depresif epizotta 34 hasta ve sağlıklı gönüllü 35 kişi dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyodemografik veri formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Montgomery -Asberg Depresyon Derecelendirme Ölçeği (MADRS), Klinik Global İzlenim Ölçeği (KGİ) uygulanmıştır. Serum Sestrin-2, Nrf2 ve Keap1 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Bulgular: Serum Sestrin-2 (p=0,022; ε²=0,054), Nrf2 (p=0,001; ε²=0,122) ve Keap1 (p<0,001; ε²=0,330) düzeyleri gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi. Ayrıca, toplam hasta grubunda Sestrin-2 (p=0,006; r=0,267), Nrf2 (p<0,001; r=0,363) ve Keap1 (p<0,001; r=0,535) düzeyleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Keap1 düzeylerinin sağlıklı kontrollerde unipolar depresyon (p<0,001; r=0,658) ve bipolar depresyon gruplarına göre (p=0,001; r=0,485) daha yüksek olduğu; bipolar depresyon grubunda ise unipolar depresyon grubuna göre daha yüksek gözlenmekle birlikte farkın sınırda anlamlı olduğu bulundu (p=0,050; r=0,335). Nrf2 düzeyleri unipolar depresyon (p=0,001; r=0,442) ve bipolar depresyon gruplarında (p=0,010; r=0,335) sağlıklı kontrollere göre daha düşük bulunurken, iki hasta grubu arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Sestrin-2 düzeyi yalnızca bipolar depresyon grubunda sağlıklı kontrollere göre daha düşük bulundu (p=0,037; r=0,274). ROC analizinde Keap1'in unipolar ve bipolar depresyon ayrımında sınırlı-orta düzeyde ayırt edici performans gösterdiği belirlendi (AUC=0,695; p=0,004). Yaş, beden kitle indeksi (BMI) ve sigara kullanımı için düzeltme yapılan lojistik regresyon analizlerinde Keap1'in bipolar depresyonu unipolar depresyondan bağımsız olarak yordamadığı görüldü. Sonuç: Çalışmamızda Sestrin-2, Nrf2 ve Keap1 düzeylerinde gruplar arasında farklılıklar saptanması, unipolar ve bipolar depresyonda hücresel stres yanıtı ve antioksidan savunma mekanizmalarının etkilenebileceğini düşündürmektedir. Keap1'in unipolar-bipolar depresyon ayrımında yardımcı bir biyolojik gösterge olabileceği düşünülmekle birlikte, tek başına tanısal biyobelirteç olarak değerlendirilebilmesi için mevcut bulgular yeterli değildir. Sestrin-2, Nrf2 ve Keap1'in unipolar ve bipolar depresyondaki olası rollerinin netleşmesi için daha geniş örneklemli ve boylamsal çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare serum Sestrin-2, nuclear factor erythroid 2-related factor 2 (Nrf2), and Kelch-like ECH-associated protein 1 (Keap1) levels among healthy controls, patients with unipolar depression, and patients with bipolar disorder in a depressive episode, and to evaluate the potential discriminative value of these biomarkers in distinguishing unipolar depression from bipolar depression. Materials and Methods: The study included 38 patients in a depressive episode who met the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, Text Revision (DSM-5-TR) diagnostic criteria for bipolar disorder, 34 patients in a depressive episode who met the diagnostic criteria for major depressive disorder, and 35 healthy volunteers who presented to the Psychiatry Clinic of the University of Health Sciences, Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital. All participants were administered a sociodemographic data form prepared by the researchers, the Young Mania Rating Scale (YMRS), the Montgomery-Asberg Depression Rating Scale (MADRS), and the Clinical Global Impression Scale (CGI). Serum Sestrin-2, Nrf2, and Keap1 levels were measured using the ELISA method. Results: Serum Sestrin-2 (p=0.022; ε²=0.054), Nrf2 (p=0.001; ε²=0.122), and Keap1 (p<0.001; ε²=0.330) levels differed significantly among the groups. Additionally, serum Sestrin-2 (p=0.006; r=0.267), Nrf2 (p<0.001; r=0.363), and Keap1 (p<0.001; r=0.535) levels were significantly lower in the combined patient group than in healthy controls. Keap1 levels were higher in healthy controls than in the unipolar depression (p<0.001; r=0.658) and bipolar depression groups (p=0.001; r=0.485). Keap1 levels were also higher in the bipolar depression group than in the unipolar depression group; however, this difference reached only borderline statistical significance (p=0.050; r=0.335). Nrf2 levels were lower in the unipolar depression (p=0.001; r=0.442) and bipolar depression groups (p=0.010; r=0.335) than in healthy controls, whereas no significant difference was found between the two patient groups. Sestrin-2 levels were lower only in the bipolar depression group than in healthy controls (p=0.037; r=0.274). In ROC analysis, Keap1 showed limited-to-moderate discriminative performance in differentiating unipolar depression from bipolar depression (AUC=0.695; p=0.004). In logistic regression analyses adjusted for age, body mass index (BMI), and smoking status, Keap1 was not an independent predictor of bipolar depression versus unipolar depression. Conclusion: The differences observed in Sestrin-2, Nrf2, and Keap1 levels among the groups suggest that cellular stress response and antioxidant defense mechanisms may be involved in unipolar and bipolar depression. Although Keap1 may serve as a potential supportive biomarker for differentiating unipolar depression from bipolar depression, the current findings are insufficient to support its use as a standalone diagnostic biomarker. Larger-scale longitudinal studies with broader samples are needed to clarify the possible roles of Sestrin-2, Nrf2, and Keap1 in unipolar and bipolar depression.