Abelmoschus esculentus ekstraktının tip I kollajenaz ile indüklenen aşil tendinopatisine etkisinin Sprague-Dawley sıçan modelinde değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of Abelmoschus esculentus extract on type I collagenase-induced achilles tendinopathy in a Sprague–Dawley rat model
  1. Tez No: 1021942
  2. Yazar: İBRAHİM UZUNLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYATİ KART
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Abelmoschus esculentus, Biyomekanik, Histopatoloji, Kollajenaz, Tendinopati, Abelmoschus esculentus, Biomechanics, Histopathology, Collagenase, Tendinopathy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, tip I kollajenazla oluşturulan deneysel Aşil tendinopatisi modelinde Abelmoschus esculentus meyve ekstraktının biyokimyasal, histopatolojik ve biyomekanik etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışma 32 erkek Sprague–Dawley sıçan ile yürütüldü. Hayvanlar, her grupta sekiz sıçan bulunacak şekilde serum fizyolojik uygulanan tendinopati kontrol grubu (Kontrol), 1 mg/kg/gün meloksikam uygulanan NSAİİ karşılaştırma grubu (NSAİİ), 60 mg/kg/gün A. esculentus ekstraktı uygulanan AE-60 grubu ve 120 mg/kg/gün A. esculentus ekstraktı uygulanan AE-120 grubu olarak randomize edildi. Tüm hayvanlarda bilateral intratendinöz tip I kollajenaz enjeksiyonuyla tendinopati oluşturuldu. Yedi günlük model gelişim döneminin ardından tedaviler oral gavajla 21 gün uygulandı ve deney 28. günde sonlandırıldı. Plazma interlökin-6, tümör nekroz faktörü-alfa, interlökin-1 beta ve süperoksit dismutaz konsantrasyonları ELISA yöntemiyle ölçüldü. Tendonlar Bonar ve Movin sistemleriyle histopatolojik olarak değerlendirildi; biyomekanik incelemede maksimum kopma kuvveti ölçüldü. Birincil sonlanım noktası toplam Bonar skoru olarak belirlendi. Veriler tek yönlü varyans analizi, Welch varyans analizi veya Kruskal–Wallis testiyle değerlendirildi ve uygun post hoc karşılaştırmalar uygulandı. AE-120 grubunda plazma interlökin-6 konsantrasyonu Kontrol grubundan 12,70 pg/mL daha düşük bulundu (p=0,035). Tümör nekroz faktörü-alfa konsantrasyonu AE-120 grubunda Kontrol grubundan 33,01 ng/L ve NSAİİ grubundan 20,08 ng/L daha düşüktü (sırasıyla p=0,033 ve p=0,021). Süperoksit dismutaz konsantrasyonu AE-120 grubunda Kontrol grubundan 3,23 ng/mL daha yüksekti (p=0,033). İnterlökin-1 beta bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,120). AE-120 grubunun toplam Bonar skoru Kontrol grubundan (p=0,009), toplam Movin skoru ise Kontrol ve NSAİİ gruplarından daha düşüktü (sırasıyla p=0,031 ve p=0,032). Maksimum kopma kuvveti gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi (p=0,096). Sonuç olarak, 120 mg/kg/gün A. esculentus ekstraktının uygulanması sıçan aşil tendinopati modelinde daha düşük proinflamatuvar yanıt, daha yüksek plazma süperoksit dismutaz konsantrasyonu ve daha düşük histopatolojik dejenerasyon skorlarıyla ilişkili bulundu. Bununla birlikte biyomekanik yarar ve doz–yanıt ilişkisi gösterilemedi.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the biochemical, histopathological, and biomechanical effects of Abelmoschus esculentus fruit extract in an experimental model of type I collagenase-induced Achilles tendinopathy. The study included 32 male Sprague–Dawley rats. The animals were randomly allocated into four groups of eight: a saline-treated tendinopathy control group (Control), a nonsteroidal anti-inflammatory drug comparator group receiving meloxicam at 1 mg/kg/day (NSAID), an AE-60 group receiving A. esculentus extract at 60 mg/kg/day, and an AE-120 group receiving A. esculentus extract at 120 mg/kg/day. Tendinopathy was induced in all animals by bilateral intratendinous injection of type I collagenase. Following a seven-day model development period, the treatments were administered by oral gavage for 21 days, and the experiment was terminated on day 28. Plasma concentrations of interleukin-6, tumor necrosis factor-alpha, interleukin-1 beta, and superoxide dismutase were measured using enzyme-linked immunosorbent assays. The tendons were evaluated histopathologically using the Bonar and Movin scoring systems, while maximum failure load was measured for biomechanical assessment. The total Bonar score was designated as the primary outcome. Data were analyzed using one-way analysis of variance, Welch's analysis of variance, or the Kruskal–Wallis test, followed by appropriate post hoc comparisons. The plasma interleukin-6 concentration in the AE-120 group was 12.70 pg/mL lower than that in the Control group (p=0.035). The tumor necrosis factor-alpha concentration in the AE-120 group was 33.01 ng/L lower than that in the Control group and 20.08 ng/L lower than that in the NSAID group (p=0.033 and p=0.021, respectively). The superoxide dismutase concentration in the AE-120 group was 3.23 ng/mL higher than that in the Control group (p=0.033). No significant difference in interleukin-1 beta concentration was observed among the groups (p=0.120). The total Bonar score was lower in the AE-120 group than in the Control group (p=0.009), while the total Movin score was lower in the AE-120 group than in both the Control and NSAID groups (p=0.031 and p=0.032, respectively). Maximum failure load did not differ significantly among the groups (p=0.096). In conclusion, administration of A. esculentus extract at 120 mg/kg/day was associated with a reduced proinflammatory response, a higher plasma superoxide dismutase concentration, and lower histopathological degeneration scores in a rat model of Achilles tendinopathy. However, neither a biomechanical benefit nor a dose–response relationship was demonstrated.