Karaciğer kitle lezyonlarında ultrason kontrast ajanlarının geçerliliği
The Diagnostic validity of US contrast agents in focal liver lesions
  1. Tez No: 102733
  2. Yazar: FATİH ALPER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PINAR POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Power Doppler US, US Kontrast Ajanları ve Fokal Karaciğer Lezyonlan, Power Doppler Ultrasound, US Contrast Agents and Focal Liver Lesions
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Ill ÖZET Karaciğer kitle lezyonlarında ultrason (US) kontrast ajanların tanıdaki geçerliliği Amaç: Çalışmamızın amacı karaciğer kitle lezyonlarının ayırıcı tanısında US kontrast ajan uygulanımı sonrası power Doppler ultrasonun (PDUS) tanısal değerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Nisan 2000- Mayıs 2001 tarihleri arasında hastanemize başvuran ve gri skala US ile fokal karaciğer lezyonu tanısı alan 33 hasta üzerinde yapıldı. Bu 33 hastada (10 inflamatuar, 12 hemanjiom, 1 kolanjiosellüler karsinom, 5 hepatosellüler karsinom ve 5 metastatik hastalık) 49 fokal karaciğer lezyonu gri skala US, renkli Doppler görüntüleme (RDG), PDUS ve bir US kontrast ajan olan Levovist sonrası PDUS ile değerlendirildi. Histopatolojik tanı, 18 olguda operasyon materyali, 6 olguda kesici iğne biyopsi sonuçlarının değerlendirilmesi ile kondu. Dokuz olguda da tanı, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), bilgisayarlı tomografi (BT) ve US gibi ek tetkikler ve takip sonuçlarına göre kondu. Lezyonlardaki kontrastlanma miktarı ve şekli analize edildi. Bulgular: Hemanjiom ve inflamatuar hastalıklarda (abse, hidatik kist ve alveoler ekinokok) kontrast madde uygulanımı sonrası kontrast artışı saptanmadı. Tüm hepatosellüler karsinom ve kolanjiosellüler karsinom vakalarında ve metastatik hastaların ise çoğunda, tümör santralinde ve periferinde orta veya belirgin derecede kontrast artışı tespit edildi.IV Sonuç: Kontrast uygulanımı sonrası yapılan PDUS' un fokal karaciğer kitle lezyonlannda tümör vaskülaritesinin tespiti ve karakterizasyonu göstermede konvansiyonel Doppler US' a göre üstün olduğu saptandı. Ayrıca fokal karaciğer kitlelerinin ayırıcı tanısında tanısal doğruluğu da arttırdığı izlendi. Levovist sonrası tümör içerisinde sinyal artışı sıklıkla malign tümörleri, sinyal yokluğu ise benign veya inflamatuar lezyonlan düşündürür ancak bu durumun varlığı maligniteyi ekarte ettirmez.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The diagnostic validity of US contrast agents in focal liver lesions Purpose: The aim of this study is to investigate the diagnostic value of contrast enhanced power Doppler sonography in the differential diagnosis of liver lesions. Materials and Methods: The study was performed in 33 patients who admitted to our hospital between April-2000 and May-2001 and focal liver lesions diagnosis was made by gray-scale sonography. We prospectively examined 49 focal liver lesions in 33 patients (10 inflammatory, 12 hemangiomas, 5 hepatocellular carcinoma, 1 cholangiocellular carcinoma and 5 metastases) by real-time gray-scale ultrasound, colour Doppler ultrasound (CDU), power Doppler ultrasound (PDUS) and contrast enhanced PDUS using ultrasound contrast agent (Levovist). Histopathologic diagnosis was made by evaluating surgery material in 18 cases, core biopsi 6 cases. The diagnosis was made by additional techniques such as magnetic resonance imaging (MRI), computed tomography (CT), US and US follow up. The amount and architecture of vascularity within lesion after contrast enhancement were analyzed. Results: No signal enhancement was observed in hemangiomas and inflammatory lesions (abscess, hydatid cyst and alveolar echinococcosis). Moderate or strong contrast enhancement in the central and peripheral portion of tumor was detected in all of the hepatocellular carcinoma and cholangiocellular carcinoma, and the majority of the metastatic cases.VI Conclusions: The contrast enhanced PDUS was shown to be superior to conventional power Doppler sonography in the detection and characterization of tumor vascularity in focal liver lesions and was also shown to improve diagnostic accuracy in the differential diagnosis of liver masses. Following Levovist administration, enhanced intratumoral flow signal frequently indicates a malignant tumor, while the absence of flow signals particularly indicates benign or inflammatory lesions but it does not rule out malignancy.