Gen tedavisine yönelik, katyonik yüzey etkin madde içeren emülsiyon şeklinde taşıyıcı sistem üzerinde çalışmalar
Studies on a carrier system of emulsion containing a cationic surfactant for the purpose of gene therapy
- Tez No: 102758
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. FİLİZ ARI, PROF. DR. FİLİZ ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Gen Tedavisi, Setiltrimetilamonyum bromür (CTAB), katyonik Emülsiyonlar, Gene Therapy, CetyltrimethylamnMiüum bromide (CTAB), Cationic Emulsions
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Barut, D., Gen tedavisine yönelik, katyonik yüzey etkin madde içeren emülsiyon şeklinde taşıyıcı sistem üzerinde çalışmalar, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Biyoteknoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2001. Gen tedavisi bir hastalığı tedavi etmek ya da seyrini hafifletmek için hastanın hücrelerine yararlı genlerin sunulması esasına dayanan yeni bir terapötüc yaklaşımdır. Tedavinin başarılı olabilmesi, DNA'nın dayanıklı ve etkin bir taşıcı sistem kullanılarak hücrelere ulaştırılmasına bağlıdır. Bu amaçla kullanılan viral gen taşıyıcıların kısa ve uzun vadeli risklerinin bulunması, DNA transferi için viral olmayan sistemlerin araştırılmasına neden olmuştur. Bu çalışmada bir DNA taşıyıcı sistem olarak katyonik emülsiyon formülasyonu geliştirilmesi planlanmıştır. CTAB içeren bir katyonik emülsiyon formülasyonu, üçgen faz diyagramı kullanılarak geliştirilmiştir. Dayanıklı ve parenteral kullanıma uygun özellikte olduğu belirlenen ve sıvı kristal içeren B13d kodlu emülsiyon formülasyonunun pH, viskozite ve damlacık büyüklüğü gibi özellikleri belirlenmiş, sıcaklık ve bekletme sûresinin bu özellikler üzerindeki etkileri araştırılmıştır. 25°C saklama sıcaklığının her üç özellik için de uygun olduğu belirlenmiştir. Taze hazırlanmış boş ve pDNA yüklü emülsiyonların partikül büyüklüğü ~350 nm olarak tespit edilmiştir. pDNA ile katyonik emülsiyon arasındaki kompleks oluşumu jel retardasyonu ve DNA kondensasyon yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Kompleksin dayanıklılığı, pDNA'nın DNaz I nükleaz enziminden ne ölçüde korunduğuna bakılarak belirlenmiş, 1:2.74 (ug/nmol) oranında pDNA:emülsiyon kompleksinin, pDNA'yı DNaz I yıkımından oldukça etkin bir şekilde koruduğu gözlenmiştir. İnsan serumu ortamında yapılan deneyler in vivo koşullarda formülasyonun ne ölçüde dayanıldı olacağı konusunda fikir vermiştir. 1:2.74 (ug/nmol) oranında pDNAremülsiyon kompleksinde serumla 24 saat inkübasyon sonunda hala süperkıvnmlı pDNA formu bulunduğu belirlenmiştir. Çalışmamızda elde edilen sonuçlar ümit verici olup, geliştirilen B13d kodlu emülsiyon formülasyonunun bir gen taşıyıcı sistem olabilecek potansiyele sahip olduğunu göstermiştir. Ancak daha ileri çalışmalarla bu potansiyelin desteklenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Barut, D., Studies on a carrier system of emulsion containing a cationic surfactant for the purpose of gene therapy, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Pharmaceutical Biotechnology Programme MSci. Thesis, Ankara, 2001. Gene therapy is a new therapeutic approach involving presentation of useful genes into the cells of a patient for the purpose of curing or diminishing the course of a disease. Success of the therapy depends on the use of a stable and efficient DNA carrier system for transfer of DNA into the cells. The observation of the short and long term limitations associated with the viral gene carriers being used for this purpose resulted in investigations on non viral systems for DNA transfer. In this study, development of a cationic emulsion formulation as a DNA carrier system was planned. A cationic emulsion formulation containing CTAB was developed using the ternary phase diagrams. The emulsion formulation B13d containing liquid crystal phase found to be stable and suitable for the use of parenteral application was characterized in terms of its pH, viscosity and particle size, and the effects of temperature and storage on these parameters were investigated. 25°C was determined to be convenient storage temperature for these parameters. Particle sizes of the freshly prepared empty and pDNA associated emulsions were estimated to be around 350 nm. The complex formation between pDNA and emulsion was determined by the use of gel retardation and DNA condensation techniques. Stability of the complexes was analyzed by determining the protection of pDNA from the digestion of DNaz I endonuclease, and the pDNA:emulsion complex mixed at the ratio of 1:2.74 (ug/nmol) was found to be relatively effective for protecting pDNA from DNaz I attack. The experiments performed in the presence of human serum gave an information about the stability of formulation for in vivo application. In pDNA: emulsion complex at the ratio of 1:2.74 (ug7nmol), the super coiled pDNA was still observable after 24 hour incubation in the presence of serum. The results obtained in this study were found to be very promising, and indicated the fact that the emulsion formulation developed (B13d) has a potential of gene carrier system. Nevertheless, further studies are required for the support of this potential