Fenazopiridin hidroklorür içeren ikili preparatlarda etken maddelerin aynı anda miktar tayinleri için spektrofotometrik yöntemler geliştirilmesi ve farmasötik preparatlara uygulanması
In Two active substances that include phenazopyridine HCI for detect the amount of drugs in the same time developing of spectrophotometric method and using for pharmaceutical drugs
  1. Tez No: 102789
  2. Yazar: ÜMMÜHAN GÜLAY GÖNÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Fenazopiridin HC1, Sülfızoksazol, Ampisilin 3H2O, Spektrum oranlan 1. türev spektrofotometri, Vierordt's metot, Fark 1. türev spektrofotometri. 102
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 13121
Özet
5. ÖZET Fenazopiridin HC1 içeren ikili preparatlarda etken maddelerin aynı anda miktar tayinleri için spektrofotometrik yöntem geliştirilmesi ve farmasötik preparata uygulanması Bu çalışmada ikili karışımlar içeren AZO-GANTRİSÎN® ve AZOSÎLİN® adlı preparation analizi için ? Oran spektrumlan türev spektrofotometri ? Vierordt's yöntemi ? Fark (difference) türev spektrofotometrik yöntemler geliştirilmiştir. AZO-GANTRİSÎN® lak tabletler fenazopiridin HC1 + sülfızoksazol ve AZOSÎLİN® tabletler fenazopiridin HC1 + ampisilin 3H2O içermektedir. Spektrum oranlan 1. türev spektrofotometride, fenazopiridin HC1 ve sülfızoksazol ikili karışımı için 252,3 nm ve 260,6 nm; fenazopiridin HC1 ve ampisilin 3H2O ikili karışımı için ise 383,6 nm ve 338,5 nm'deki spektrum oranlan 1. türev absorbans değerlerinden yararlanılmıştır. Vierordt's yönteminde; fenazopiridin HC1 ve sülfızoksazol ikili kanşımı için 405,2 nm ve 270,1 nm'deki; fenazopiridin HC1 ve ampisilin 3H2O ikili kanşımı için ise 425,5 nm ve 310,5 nm'deki absorbans değerlerinden yararlanılmıştır. Fark 1. türev spektrofotometride ise fenazopiridin HC1 ve sülfızoksazol ikili kanşımı için 250,0 nm ve 236,7 nm'deki; fenazopiridin HC1 ve ampisilin 3H2O ikili kanşımı için ise 321,0 nm ve 335,3 nm'deki fark 1. türev absorbans değerlerinden yararlanılmıştır. Validasyon çalışması yapılan yöntemlerin kolay ve hızlı oluşu, ön analiz işlemi gerektirmemesi, tekrarlanabilir sonuçlar vermesi, yüksek duyarlılık ve doğruluk göstermesi adı geçen farmasötik preparatlardan etken maddelerinin spektrofotometrik rutin ilaç analizi için uygun olduğunu göstermiştir. 101
Özet (Çeviri)
6. SUMMARY In two active substances that include phenazopyridine HC1 for detect the amount of drugs in the same time developing of spectrophotometric method and using for pharmaceutical drugs. In this work for the analysis of AZO-GANTRÎSÎN® and AZOSİLİN® that include two active substances; ? Ratio spectra 1. derivative spectrophotometry ? Vierordt's method ? Difference 1. derivative spectrophotometry methods have been developed. AZO-GANTRÎSÎN® include phenazopyridine HC1 and sulfisoxazole; AZOSÎLÎN® include phenazopyridine HC1 and ampicillin 3H2O. In the ratio spectra 1. derivative spectrophotometry for two active substances of mixtures of phenazopyridine HC1 and sulfisoxazole 252,3 nm and 260,6 nm; for two active substances of mixtures of phenazopyridine HC1 and ampicillin 3H2O 383.6 nm and 338,5 nm ratio spectra 1. derivative absorbans values were used. In vierordt's method for two active substances of mixtures of phenazopyridine HC1 and sulfisoxazole 405,2 nm and 270,1 nm; for two active substances of mixtures of phenazopyridine HC1 and ampicillin 3H2O 425,5 nm and 310,5 nm absorbans values were used. In difference spectra 1. derivative spectrophotometry for two active substances of mixtures of phenazopyridine HC1 and sulfisoxazole 250,0 nm and 236.7 nm; for two active substances of mixtures of phenazopyridine HC1 and ampicillin 3H2O 321,0 nm and 335,3 nm ratio spectra 1. derivative absorbans values were used. The methods that validation work have been done it is simple and rapid developed methods in addition because the methods don't require pre-analysis and it results in some repeated high sensitivity and reliable data it can be easily seen that methods are reliable for rutine drug analysis from some pharmaceutical preparations. 103Key word: Phenazopyridine HC1; Sulfisoxazole; Ampicillin 3H2Û;Ratio spectra 1. derivative spectrophotometry; Vierordt's method; Difference 1. derivative spectrophotometry. 104