Fenazopridin hidroklorür ve bazı Schiff bazlarının elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi
The investigation of electrochemical behaviours of phenazopyridine hydrocloride and some of its Schiff bases
- Tez No: 274910
- Danışmanlar: PROF. DR. SELEHATTİN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fenazopridin hidroklorür, Schiff bazı, dimetilsülfoksit, tetrabutilamonyum iyodür, dönüşümlü voltametri, camsı karbon elektrot, Fenazopridin hydrochloride, Schiff base, dimethyl sulfoxide, tetrabutylammonium iodide, cyclic voltammetry, glassy carbon electrode
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada Fenazopridin hidroklorür (FAP)'ün salisilaldehit, 5-metoksi-salisilaldehit, 5-nitro-salisilaldehit ve 2-hidroksi-1-naftaldehit ile reaksiyonlarından dört farklı Schiff bazı sentezlendi. Sentezlenen Schiff bazlarının yapıları spektroskopik yöntemler ile (FT-IR, 1H NMR and 13C NMR) aydınlatıldı.FAP ve FAP'tan sentezlenen Schiff bazlarının elektrokimyasal indirgenme özellikleri, optimum deney şartları (çözücü, elektrot, destek elektrolit) belirlendikten sonra 0,1 M tetrabutilamonyum iyodürün dimetilsülfoksitteki çözeltisinde (TBAI/DMSO) camsı karbon elektrotta dönüşümlü voltametri (CV) tekniği ile incelendi. Pik potansiyeli ve pik akımına sübstitüent ve tarama hızının etkisi araştırıldı. Akım türü ve elektrot reaksiyonunun kinetiği belirlendi. Çalışılan tüm bileşikler için indirgenme mekanizmaları verildi.
Özet (Çeviri)
In this study, four Schiff bases were synthesized from fenazopridin hydrochloride (FAP)?s reaction with salicylaldehyde, 5-methoxy-salicylaldehyde, 5-nitro-salicylaldehyde and 2-hydroxy-1-naphtaldehyde. The structure of Synthesized these Schiff bases were determined with spectroscopic methods (FT-IR, 1H NMR and 13C NMR).After optimum experimental conditions (solvent, electrode, supporting electrolyte) were determined, the electrochemical reduction properties of FAP and its Schiff bases were investigated in 0,1 M tetrabutylammonium iodide / dimethyl sulfoxide (TBAI / DMSO) on glassy carbon electrode by cyclic voltammetry (CV) technique. The effect of sübstitüent and scan rate on peak potential and peak current were investigated. Current type and kinetics of the electrode reaction were determined. The reduction mechanism were proposed for all compounds.