Yüz ve vücut temizliğinde kullanılan sabunların ve sindetlerin deri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effect of soaps and syndets on the skin for face and cody cleaning
  1. Tez No: 102796
  2. Yazar: MÜGE TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜEDA HEKİMOĞLU, PROF. DR. A. ATİLLA HINCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Sabunlar, sindetler, deri irritasyonu, aletli analiz, deri florası. Destekleyen Kurum DPT 98K 121 700, Soaps, synthetic detergents, skin irritation, skin bioengineering, skin flora
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kozmetoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
ÖZET Taşkın, M., Yüz ve vücut temizliğinde kullanılan sabunların ve sindetlerin deri üzerindeki etkilerinin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kozmetoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2001. Sabunlar ve sindetler deri temizliğinde oldukça sık kullanılmakla beraber bunların deri üzerindeki istenmeyen etkilerine ait çalışmalar ülkemizde henüz yapılmamıştır. Bu çalışmada piyasada satılan iki adet antibakteriyel sabun (A,E), bir antibakteriyel sıvı sindet (F), iki adet normal sabun (D,G), iki adet sıvı sindet (H,I), bir katı sindet (B) ve bir yan sindet (C) olmak üzere 9 adet ürünün deri üzerindeki etkileri yıkama testi ve yama testi kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca antibakteriyel maddelerin deri üzerindeki etkileri de yama testi ile incelenmiştir. Yıkama testi sonunda sabun kullanılan bölgelerde TEWL ve pH değerlerinin arttığı, deri neminin ise azaldığı görülmüştür. Özellikle içinde triklokarban ve triklosan içeren A sabunu deride diğer sabunlara ve sindetlere göre daha fazla irritan etkiye yol açmıştır. Sindetler de yıkama sonunda derinin TEWL değerini ve pH değerini artırırlarken, H ve I sindetlerinin deri nemini azalttıkları, diğer sindetlerin ise nem üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığı görülmüştür. Çalışmada kullanılan sabunların ve sindetlerin sebum üzerine fazla etkileri olmamıştır. Deri elastikiyeti de uygulanan temizleyici ürünlerden etkilenmemiştir. Klinik gözlem verileri de sabunların sindetlere göre deride gözle görülür hasara yol açtığım doğrulamıştır. Yama testi sonucunda sabunların daha irritan özelliğe sahip oldukları görülmüş ve antibakteriyel maddelerin ise tek başlarına deriye uygulandıklarında daha az irritan etkiye neden olduklarına dikkat çekilmiştir. Mikrobiyolojik çalışmalar sonunda ise triklokarban ve triklosan içeren A sabunu ve yan sindet uygulanan bölgelerde deri florasındaki mikroorganizma sayısının azaldığı ve A sabunundan sonra normal sabun ve yan sindetten sonra katı sindet kullanılmaya başlandığında ise mikroorganizma sayısının arttığı görülmüştür. Bu çalışmanın bulgulan ışığı altında, sindetlerin deri ile daha uyumlu ürünler olduğu, sabunlann, özellikle antibakteriyel sabunlann, uzun süreli kullanımda deri irritasyonuna yol açabileceği, antibakteriyel madde içeren sabunlann deri florasında bulunan koagülaz negatif stafilokoklar üzerinde belirgin azaltıcı etkisi olduğu sonucuna vanlmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Taşkın, M., Evaluation of the effect of soaps and syndets on the skin for face and body cleansing. Hacettepe University, Institue of Health Sciences, Cosmetology Program, M.Sc. Thesis Ankara, 2001. Soap and syndets have been used for skin cleanser. But there have not been any investigations about their irritan effects on human skin in our country. In this study two antibacterial soaps (A, E), one antibacterial syndet (F), two conventional soaps (D, G), two liquid syndets (H, I), one syndet bar (B) and one semi syndet (C) were investigated by skin patch test and washing test. In addition, the effects of antibacterial substances on human skin were also investigated by using patch test. Results of the patch test were evaluated by visual scoring. The effects of the antibacterial soap which contains triclocarban and triclosan (A), conventional soap (D), syndet (B) and semi syndet (C) on skin elastisity were investigated with washing procedure. The effect of these products on skin flora were also investigated by using cup scrub method. It was seen that at the end of the washing test soaps increased TEWL and pH values and decreased skin hydration values. Especially the antibacterial soap which contains triclocarban and triclosan had more irritating effect than other soaps and syndets. All syndets also increased TEWL and pH values of the skin, and the syndets H and I decreased skin hydration values but other syndets didn't have any effects. Except for soap G and tap water, none of the soaps or syndets effected the skin sebum values. The cleansers didn't effect the skin elasticity. Clinical evaluation scores proved that soaps, especially antibacterial soap (A), has more irritating effects than syndets on human skin. At the end of the patch test it was seen that soaps have more irritating effect than syndets, and antibacterial substances has less irritating effect when they used alone. At the end of the microbiological evaluation antibacterial soap (A) and semi syndet (C) reduced the bacterial flora of the skin but conventional soap which was used after A, and solid syndet which was used after C, increased the bacterial flora of the skin. In conclusion, it was is that syndets are more mildness than soaps on the skin. Although antibacterial soaps decreased coagulase-negative staphylococcus on the skin, they have most irritant effect