Adli yüz karşılaştırmada adli antropolojinin rolü
The role of forensic anthropology in forensic face comparison
- Tez No: 768211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YALÇIN SARIBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Adli Antropoloji, Yüz Karşılaştırma, CCTV, Antropometri, Morfolojik Ölçüm, Forensic Anthropology, Face Comparison, CCTV, Anthropometry, Morphological Measurement
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Dünya üzerinde psikolojik, sosyal, ekonomik vb. gibi çeşitli çevresel etmenlerin etkisiyle ortaya çıkan ve giderek artan suçlu ile suçluluk oranları, yeni kimliklendirme yöntemlerinin bulunmasını gerekli hale getirmiştir. Suçluların kimliğini tespit etmeye yarayan yöntemi bilimsel olarak ilk kez Bertillon ortaya koymuştur. Bertillon, yüz ve vücut üzerinden aldığı belirli ölçümlerle“Antropometri”sistemini ortaya koymuştur. Günümüzde de CCTV sistemlerinin geniş çaplı bir yaygınlık ve gelişim göstermesiyle beraber işlenen çoğu suçlar kayıt altına alınmaktadır. Görüntüler üzerinden suçluların kimliğini teşhis etmek daha kolay bir hale gelmiştir. Bu çalışmada yüz karşılaştırma uygulamalarını gerçekleştiren uzmanlara kolaylık sağlayabilmesi adına daha öncesinde kullanılan formlar dikkate alınarak yeni bir“Yüz Karşılaştırma Formu”ortaya konmuştur. Bu formun uzmanların kanaatte bulunmalarına yardımcı olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Psychological, social, economic etc. in the world. Increasing crime and delinquency rates, which have emerged with the effect of various environmental factors such as Bertillon was the first to scientifically reveal the method for identifying the criminals. Bertillon revealed the“Anthropometry”system with certain measurements taken on the face and body. Today, with the widespread prevalence and development of CCTV systems, most crimes are recorded. It has become easier to identify criminals through images. In this study, a new“Face Comparison Form”has been introduced, taking into account the forms used before, in order to facilitate the experts who perform face comparison applications. It is considered that this form can help experts to reach an opinion.