Sinnarizin katı dispersiyonlarının formülasyonu ve in vitro değerlendirilmesi
Formulation and in vitro evaluation of cinnarizine solid dispersions
  1. Tez No: 102818
  2. Yazar: BAHAR SELEN KAVALA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜZEYYEN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Katı dispersiyon, Sinnarizin, Çözünme Hızı, Solid dispersion, Cinnarizine, Dissolution Rate
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1383
Özet
ÖZET Çalışmanın amacı, sudaki çözünürlüğü düşük ve oldukça kısa eliminasyon yan ömre sahip kalsiyum antagonist bir etkin madde olan sinnarizinin çözünme hızını, biyoyararlanımını yükseltmeye yönelik olarak arttırmak, kullanım sıklığını azaltmaya yönelik olarak da kontrol altında tutmaktır. Bu amaçla, konvensiyonel katı dozaj şekillerinden etkin maddenin çözünme oranının oluşan katı partiküllerin büyüklüğü ile sınırlı kalması ve laboratuvar şartlarında hazırlama kolaylığı nedeniyle taşıyıcı sistem olarak katı dispersiyon sistemi seçilmiştir. Katı dispersiyonlar, etkin maddenin taşıyıcı madde ile tamamen karışabilmesi ve pratik olması nedenleriyle, eritme yöntemi ile, gastrointestinal sıvıda çözünebilen (Gelucire 44/14®) ve çözünmeyen (Compritol®) iki farklı lipit taşıyıcı kullanılarak hazırlanmıştır. Hazırlanan dispersiyonlar selüloz kaynaklı sert kapsüllere elle doldurulmuştur. Çalışma sırasında, çözünme hızına etkisini incelemek amacıyla, farklı etkin madde-lipit oranları denenmiş ve bu parametrenin etkili olduğu görülmüştür. Formülasyonlann in vitro çözünme hızı, saf etkin madde ve piyasa tableti ile karşılaştırılmış ve kinetik olarak değerlendirilmiştir. In vitro çözünme deneylerinde, USP XXTV'de tanımlanan basket yöntemi ile birlikte UV-spektrofotometrik miktar tayini yöntemi kullanılmıştır. Yapılan çözünme hızı karşılaştırmalarında, Gelucire 44/14® ile hazırlanan formülasyonlarda çözünme hızının arttığı, Compritol® ile hazırlanan formülasyonlarda ise kontrol edilebildiği görülmüştür. Sinnarizinin katı dispersiyonlardan salım kinetiği incelendiğinde, Gelucire 44/14® ile hazırlanan formülasyonlarda bilinen matematiksel modellerden hiçbirine uyum saptanamazken, Compritol® ile hazırlanan formülasyonlardan birinin zamanın kare kökü kinetiğine, diğerinin ise RRSBW kinetiğine uyum gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak, geliştirmek istediğimiz sinnarizin katı dispersiyonlannm in vitro değerlendirmelerinde, çözünme hızının farklı taşıyıcılar ve oranlar kullanılarak modifiye edilebileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of the study was increasing the dissolution rate and thus the enhancement of the bioavailability of a calcium antagonist active material cinnarizine which has a low aqueous solubility and short elimination half life and also to control the dissolution rate for decreasing the frequency of its administration. For this purpose, solid dispersion system has been selected because of its simple preparation at laboratory conditions and since the dissolution ratio from conventional solid dosage forms is limited with the particle size formed. Solid dispersions have been prepared by melting method due to the complete dispersion ability of active materials, using two different lipid carriers, of which one has a gastric solubility (Gelucire 44/14®) and the other does not (Compritol®). The dispersions prepared were filled into cellulose based hard capsules by hands. Within the scope of the study, various active material-lipid ratios were tested to investigate the influence on dissolution rates and this parameter has been found to be effective. In vitro dissolution rates of the formulations were compared with the pure active material and the commercially available tablets and evaluated kinetically. The basket method defined in USP XXTV together with UV-spectrophotometric quantification method have been used in in vitro dissolution experiments. According to the comparison of the dissolution rates, it has been observed dissolution rates from the formulations prepared by Gelucire 44/14® increased while from the formulations prepared by Compritol® could be controlled. When the release kinetics of cinnarizine from solid dispersions were investigated, no fit to any mathematical models known were determined for the formulations prepared by Gelucire 44/14® while one of the formulations prepared by Compritol® was found to fit the Q-Square Root of Time kinetics, where as the other one was found to fit the kinetics of RRSBW. As a conclusion, in the in vitro evaluations of solid dispersions of cinnarizine, planned to be developed the dissolution rate was found to be modified by using different carriers with different ratios.