Abdominal tümör cerrahisinde malign hücre dökülmesinin prognoza etkisi (Prospektif çalışma)
The Effect of malign cell dissemination on the prognosis in abdominal tumor surgery
  1. Tez No: 102863
  2. Yazar: GÜRHAN SAKMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖZGÜR YAĞMUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Onkoloji, General Surgery, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Intraabdominal tumor, peritoneal carcinomatosis, peritoneal washing cytology, prognosis. V
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET ABDOMINAL TÜMÖR CERRAHİSİNDE MALIGN HÜCRE DÖKÜLMESİNİN FROGNOZA ETKİSİ Bu prospektif çalışmada, intraabdominal tümör cerrahisi uygulanan 100 olgunun peritoneal lavaj sitolojileri incelenerek sonuçlar olguların klinikopatolojik özellikleri ve prognozlan ile karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Çalışmada mide, kolorektal ve pankreas kanserli olgular en geniş grupları oluşturdu. Tüm olgulara hemen laparatomiyi takiben ve cerrahi girişim tamamlanıp, batın kapatılmadan hemen önce olmak üzere iki kez peritoneal yıkama yapıldı. Elde edilen sitoloji preparatlan incelenerek, serbest tümör hücrelerinin varlığı araştırıldı. Hastaların cerrahi sonrası tedavileri, sitoloji sonuçlarından bağımsız olarak sürdürüldü. Toplam 16 olguda preoperatif ya da postoperatif sitoloji pozitifliği tespit edilirken, 4 olguda sitoloji cerrahi girişim sonrası pozitifleşti. Makroskopik peritoneal implantasyonu olmayan olgularda, hücre düzeyinde peritoneal yayılım olabileceği görüldü. Bu yayılım; hastalığın TNM evresi, tümörün invazyon derinliği, differansiasyon derecesi, lenf nodu tutulumu ve asit varlığı ile ilişkiliydi. Tümör cerrahisi sırasmda peritona malign hücre dökülebiliyordu ve bu tümörün differansiasyon derecesi ile direk ilişkiliydi. Peritonda serbest malign hücre varlığında peritoneal karsinomatozis gelişimi kaçınılmazdı. Sitolojisi pozitif olan ve negatiften pozitife dönen olguların ortalama yaşam süreleri de anlamlı derecede kısaydı. Bu sonuçlar doğrultusunda, tümör cerrahisi sırasmda sitolojik inceleme yapılmasının hastanın prognozunu ve postoperatif tedavi protokolünü belirlemede önemli fayda sağladığına, lezyondan uzak çalışılmasının hücre dökülmesi ve erken peritoneal karsinomatozis gelişim riskini minimuma indirdiğine, sahanın bol serum fizyolojik ile yıkanarak, dökülen tümör hücrelerinin mekanik olarak temizlenmesinin gerekliliğine inanmaktayız. Anahtar sözcükten intraabdominal tumor, peritoneal karsinomatozis, peritoneal yıkama sitolojisi, prognoz IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF MALIGN CELL DISSEMINATION ON THE PROGNOSIS IN ABDOMINAL TUMOR SURGERY In this prospective study, 100 patients were treated with intraabdominal tumor surgery. After having examined their peritoneal washing cytology the results were evaluated by comparing the patients clinicopathologic properties and prognoses.The patients with stomach, colorectal and pancreatic cancer constituted the largest groups in the study. Peritoneal washing was done twice to all the patients: preoperative washing was done immediately after the laparotomy and postoperative washing was done after completing the surgical attempt and just before closing the abdomen. The presence of free tumor cells was investigated by examining the obtained cytologic specimens. The postoperative treatment of the patients continued independently of cytology result. Totally, 16 patients were found to have preoperative or postoperative cytology positiveness, whereas the the cytology in 4 patients became positive after the operation It was seen that a peritoneal dissemination may occur at the cell level among the patients without any macroscopic peritoneal implantation. The dissemination was related to the TNM stage of the illnes, the invasion depth of the tumor, the degree of differentiation, lymph node stiffness and the presence of ascid. During the tumor surgery, peritoneal malign cell was able to disseminate, which was directly related to the differentiation degree of the tumor. The development of the peritoneal carcinomatosis was unavoidable. The average life spans of the patients whose cytologies were positive and whose cytologies turned from negative to positive were significantly shorter, too. On the bases of the results we belive that, the cytologic examination during the tumor surgery is very useful in deciding the prognosis and postoperative treatment protocol of the patients. Moreover, manipulating for away from the lesion may decrease both the cell dissemination and early peritoneal carcinomatosis development risks to the minimum.We also believe that the disseminated tumor cells must be cleaned mechanically by washing the area with plentiful normal saline.