Farklı inme tiplerinde lökoaraiozis
Leukoaraisis in different stroke types
- Tez No: 102959
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÖZEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İnme, lökoaraiozis, inme risk faktörleri. IV, Stroke, leukoaraiosis, risk factors for stroke
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET İskemik vasküler orijinli olduğu kabul edilen lökoaraiozisin inme olgularında görülmesi beklenen bir durumdur. Bununla birlikte inmedeki klinik anlamı ile ilgili kesin fikir birliği oluşmamıştır. Çalışmamızda 411 inme olgusundaki lökoaraiozis sıklığı ile bu bulgunun inme risk faktörleri ile olan ilişkisini araştırdık. Tüm inme olgularımızda BBT ile saptanan lökoaraiozis sıklığı % 44'tür. İskemik ve hemorajik inmeler arasında lökoaraiozis sıklığı açısından farklılık bulunmamıştır. Lökoaraiozis en sık küçük arter hastalığına bağlı laküner infarktlarda ve derin yerleşimli intraserebral kanamalarda saptanmıştır. Multivariate analizde yaşlanma, karotid arter hastalığı ve geçirilmiş iskemik atak ile lökoaraiozis arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Univariate analizde hipertansiyon ve geçirilmiş inme, diğer faktörlere bağımlı birer risk faktörü olarak belirtilmiştir. Lökoaraiozis sıklıkla derin penetran arter lezyonlarma eşlik etmektedir. Bu radyolojik verinin inmede yüksek oranda görülmesi ve bazı inme risk faktörleri ile gösterdiği ilişki vasküler kökenine önemli bir kanıttır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LEUKOARAISIS IN DIFFERENT STROKE TYPES Having ischemic vascular origin leukoaraiosis can be expected to be seen in strokes However its clinical importance in stroke has been control versial. The aim of this study was to determine the prevalence of leukoaraiosis among stroke patients and to find out its association with risk factors for stroke. 41 1 stroke cases who were admitted to our neurology in patient clinic were included in this study. The frequency of leukoaraiosis on cerebral computed tomography among stroke patients was 44.3%. There was no difference between ischemic and hemorrhagic stroke cases in terms of leukoaraiois frequency. Leukoaraiosis was most commonly encountered in lacunar infarcts due to small artery lesions and in deeply localized hemorrhagies. Multivariate statical analysis has revealed that there were significant association between leukoaraiosis and old age; carotis artery disease; and transient ischemic attack. In univariate analysis, hypertension, previous stroke attack were detected as risk factors dependent on other factors for leukoaraiosis. Leukoaraiosis is frequently co-present with deep penetrant artery lesions. The close relationship of this radiological data (leukoaraiosis) with stroke and risk factors for stroke, is an important evidence for its vascular origin.