Multipl sklerozda farklı interferon beta tedavilerinin klinik parametreler ve kraniyal MRI üzerine etkisi
The Effect of different interferon beta treatments on clinical parameters and cranial MRI in multiple sclerosis
  1. Tez No: 102958
  2. Yazar: SEMİH GİRAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MELTEM DEMİRKIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, interferon beta tedavileri, özürlülük, atak sıklığı, MRI bulgulan IV, Multiple sclerosis, interferon beta therapies, disability, relaps frequency, MRI findings. V
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Kliniğimizde kesin ataklarla-düzelmelerle seyreden Multipl Skleroz tanısı ile izlenmiş olan 38 olguda üç ayrı interferon beta tedavisinden alınan sonuçlar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Yirmi iki olgu Betaferon® ile gün aşın sc. 8 MİU dozda, 12 olgu Rebif® ile haftada 3 kez sc. 22 mcg dozda ve 6 olgu Avonex® ile haftada bir kez im. 30 mcg dozda tedavi görmüşlerdir. Her üç tedavi grubu interferon tedavisi öncesi ve sonrası atak sıklığı, özürlülük skorları, tedavi sonrası ataksız süre ve MRI bulguları açısından karşılaştınlmışlardır. Olgular ortalama 18 ay takip edilmişlerdir. Çalışmamızda Betaferonun® özürlülük üzerine kısmen etkili olduğu görülmüştür. Bu grupda tedavi öncesi ve sonrası özürlülük skorları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p-0.006). Ayrıca özürlülük skorlarında bir derecelik iyileşme Betaferon® alan olguların %25'inde görülmüş, diğer tedavi gruplarında ise bu denli olumlu değişim saptanmamıştır. interferon sonrası ataksız süre Betaferon® grubunda ortalama 17 ay, Rebif® grubunda 12 ay, Avonex® grubunda ise 10 ay olarak bulunmuştur. Bununla birlikte istatistiksel olarak anlamlı olmasa da Betaferon® ve Rebif® gruplarında ataksız olgu oranı Avonex® grubuna göre daha fazla bulunmuştur (sırasıyla %63.6, %83.3, %33.3). Öte yandan tedavi sonrası saptanmış atak sayılarının Betaferon® ve Rebif® gruplarında Avonex® grubuna göre sırasıyla %25 ve %10 olmak üzere daha düşük olduğu görülmüştür. Tüm gruplarının tedavi sonrası MRI bulguları üzerine olumlu etkileri olduğu saptanmıştır; tedavi grupları arasında MRI sonuçlan açısından istatistiksel bir fark gözlenmemiştir. Elde ettiğimiz bu sonuçların, çalışmamızın retrospektif olması, toplam olgu sayımızın ve özellikle Avonex® alan olgu sayımızın az olması ve olguların takip sürelerinin eşit ve uzun süreli olmaması nedeniyle dikkatli değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF DIFFERENT INTERFERON BETA TREATMENTS ON CLINICAL PARAMETERS AND CRANIAL MRI IN MULTIPLE SCLEROSIS The effects of three different interferon beta therapies on 38 patients with definite relapsing-remitting multiple sclerosis have been retrospectively analysed and compared. Twenty two patients received Betaferon® (interferon beta- lb) 8 MIU every other day subcutaneously (sc), 18 patients were treated with interferon beta- la, 12 of them with Rebif® 22 meg three times a week sc and 6 of them with Avonex® 30 meg once a week intramuscularly (im). These three groups were compared according to relaps frequency and disability scores before and after treatment, relaps-free time after treatment and MRI findings. The patients were followed for a mean of 18 months. In this study, Betaferon® was found to be effective on disability scores; the difference in disability scores before and after treatment was found to be statistically significant (P=0.006). Moreover, 25% of the patients on Betaferon® therapy improved 1 point in their disability scores, while there was no considerable change in either of the other treatment groups. Relaps-free time after initiation of interferon treatment was a mean of 17 months for Betaferon®, 12 months for Rebif® and 10 months for Avonex®. Although it did not reach statistical significance, the frequency of relaps-free patients was higher in Betaferon® and Rebif® groups than in Avonex® group (respectively 63.6%, 83.3%, 33.3%). Furthermore, the number of relapses after treatment was lower in patients on Betaferon® and Rebif® than it was in Avonex® by 25% and 10%, respectively. All treatment groups had positive effects on MRI findings and there were no statistical differences among them on this aspect. These findings should be interpreted cautiously due to the retrospective nature of this study, to the small number of patients, especially on Avonex® and also to the differences in the follow-up durations of each treatment group.