Lateral orbital yaklaşımda orbita ve içindeki yapıların mikroanatomisi
Micro-anatomy of the orbit and enclosed structures in lateral approach
- Tez No: 103018
- Danışmanlar: PROF.DR. S. TUNA KARAHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Orbita, lateral orbitotomi, mikrodiseksiyon, anatomi, Orbit, lateral orbitotomy, microdissection, anatomy
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 677
Özet
ÖZET Orbita ve orbita içi yapıları anatomik olarak tanımlamaya yönelik kadavra çalışmalarının az sayıda olması klinik anatomi açısından bir eksiklik oluşturmaktadır. Lateral orbitotomi, orbita lateraline yerleşmiş birçok kitlenin çıkarılması amacıyla lateral orbita duvarı boyunca uygulanır. Bu çalışmada kadavradan elde edilen 10 adet orbita örneği lateral orbitotomi yaklaşımıyla incelenerek bölge anatomisi ve anatomik yapıların birbirleriyle ilişkileri değerlendirildi. Bu amaçla diseksiyon işlemi tabakalara ayrılarak gerçekleştirildi, ayrıca lateral yaklaşımla karşılaşılacak olan yapıların lokalizasyonunda kolaylık sağlayabilecek, m. rectus superior, m. rectus lateralis ve göz küresi arasında yer alan üçgen bir alan tanımlandı. Orbita içindeki yapılardan, ekstraoküler kaslar, n. opticus, n. abducens, pars orbitalis glandula lacrimalis, ganglion ciliare ve a. centralis retinae'ye ait ölçümlerin yanısıra, tanımalanan üçgen saha esas alınarak elde edilen ölçümler de bu çalışmada gerçekleştirildi. Ayrıca gözlenen varyasyonlar değerlendirildi. Orbita anatomisinin tabakalar halinde tanımlanması, bu bölge anatomisinin tanımlanmasında kolaylık sağladı. Yapılan ölçümlerin bir kısmı literatürle uyumlu bulunurken bir kısmı da ilk defa bu çalışmada elde edildi. Buna ek olarak bir kadavrada glandula lacrimalis'i innerve eden çift n. lacrimalis ve bir kadavrada da n. oculomotorius'dan anulus tendineus communis'in lateral kompartmanına (Oculomotor foramen) girmeden ayrılan ramus superior ve ramus inferior dalı dışında burada üçüncü bir dal verdiği ve bu dalın m. levator palpebrae superioris'i inneve ettiği görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Lack of sufficient amount of cadaver studies to demonstrate the orbit and the structures within the orbit results in a deficiency in clinical anatomy. Lateral orbitotomy along the lateral orbital wall is performed to excise masses located in the lateral part of the orbit. In this study, regional anatomy and releationships between anatomical structures are investigated on ten orbit specimens from cadavers. The dissection of the region of interest was performed in a layer-by-layer fashion and a triangle bounded by the superior rectus muscle, lateral rectus muscle and the globe is defined to enable easy localization of the structures during lateral approach. Among the intraorbital structures, various measurements are performed on extraocular muscles, optic nerve, abducent nerve, orbital part of the lacrimal gland, the ciliary ganglion and the central retinal artery. Additional measurements are performed using the defined triangle and variations are documented. Layer- by-layer dissection made the identification of the structures easy. While some of the measurement data are in agreement with some of the published data, other data are unique. In one cadaver two lacrimal nerves innervating the lacrimal gland are found and in another cadaver oculomotor nerve, just before going through the lateral compartment of the common tendinous ring, gave off a third branch, in addition to superior and inferior branchs, which then innervated the levator palpebrae superioris muscle.