Alkol bağımlılığı olan hastalarda eş tanıların değerlendirilmesi
The Assessment of alcohol dependecy and its comorbidities
  1. Tez No: 103205
  2. Yazar: HİDAYET ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR A. LEVENT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol bağımlılığı, anksiyete, eş tam, kişilik bozuklukları, major depresyoa IV, Alcohol dependency, anxiety, comorbidity, personality disorders, major depression
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 556
Özet
ÖZET Bu çalışmada alkol bağımlılığı olan hastaların biyopsikososyal özelliklerinin değerlendirilmesi ve eşlik eden diğer psikiyatrik bozukluklar ve kişilik bozukluklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya alkol bağımlılığı tanısı ile yatarak sağaltım gören yaşları 24-57 arasında 80 olgu alınmıştır. Tüm hastalara ilk görüşme sırasında çalışmanın amacı anlatılmış ve onayları alınmıştır. Ardından deneklere veri toplama formu, ruhsal belirti tarama listesi, Beck depresyon ölçeği, durumluk ve sürekli anksiyete ölçeği verilmiştir. Eşlik eden psikiyatrik tanıları ve kişilik bozukluklarım belirlemek için tüm hastalara yapılandırılmış klinik görüşme ölçeği SCID-I ve SCID-II uygulanmıştır. Çalışmada erkek hastaların çoğunlukta olduğu (%90), erkek hastaların yaş ortalamasının kadın hastalardan anlamlı düzeyde yüksek olduğu, hastaların yarısında alkol bağımlılığından kaynaklanan aile içi ve evlilik sorunları olduğu görüldü. Olguların % 22.5'inde geçmişte alkol dışı madde kullanımı, %17.5'inde özkıyım girişimi vardı. Kadın ve erkek hastalar arasında alkole başlama yaşı, bağımlılık yaşı, sorunların başlama yaşı ve sağaltıma başlama yaşı açısından bir farklılık bulunmadı. Olguların % 65 'inde en az bir eksen I bozukluğu saptandı. En sık görülen eksen I eş tanısı major depresyon idi. Olguların % 72.5'inde en az bir kişilik bozukluğu vardı. B kümesi kişilik bozukluğu en yaygın görülen kişilik bozukluğu kümesiydi. En sık görülen kişilik bozuklukları sırasıyla antisosyal ve borderline kişilik bozukluklarıydı. Her iki eksende tanısı olan hastaların oram % 50 olarak bulundu. En az bir eksen I ya da eksen II tanısı olan hasta oram % 87.5'di. Olguların % 12.5'inde ise eksen I ya da eksen II tanısı yoktu. Bu çalışmanın tüm bulguları bir arada değerlendirildiğinde alkol bağımlılığı olan hastalarda eş tam varlığının özellikle bu konuyla uğraşan araştırmacılar ve klinisyenler tarafından göz önünde bulundurulması ve tanı, sağaltım, izlem aşamalarında da incelenmesinin gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Assessment of Alcohol Dependency and its Comorbidities The purpose of this study was to evaluate the biopsycho social features, personality and other psychiatric disorders in alcohol dependent patients; and to compare alcohol dependent patients with and without comorbid disorders. 80 patients within an age range of 24 to 57 years, diagnosed as alcohol dependency were included in this study. All patients gave informed consent before participating into this study. A systematic face-to-face interview was conducted to collect data and complete sociodemographic data form for each subject. Diagnostic evaluation and comorbidity with other mental disorders were carried out by means of SCID-I and SCID II. Beck Depression Inventory, State and Trait Anxiety Inventory were administered to all subjects. The results of present study revealed that most patients were male (%90), and the mean age of male patients was significantly higher than the mean age of female patients. 50% of patients reported familial and marital problems originating from alcohol dependence. 22,5% of cases had a history of substance abuse, and 17,5% had a history of suicide attempt. There were no significant differences between male and female patients in terms of starting age to alcohol, dependence age, starting age to alcohol related problems and starting age to alcohol treatment. 65% of the patients have at least one axis-I diagnosis. The most prevalent axis-I diagnosis was major depression. 72.5% of the patients have at least one personality disorder. Type B personality disorder was the most common comorbid personality cluster. The most prevalent personality disorder was antisocial and borderline personality disorders. The freguency of patients who have both axis-I and axis-II diagnosis at the same time was % 50. 87.5% of the patients have at least either one axis-I or one axis-II diagnosis. 12.5% of the patients have no diagnosis. In conclusion; the effect of comorbidity on course and prognosis of alcohol dependency patients should be taken into account in providing appropriate treatment to patients with alcohol dependence.