Tip 2 diabetes mellituslu hastalarda diabetik retinopati gelişiminde, 'angiotensin converting enzyme' gen polimorfizminin rolü
  1. Tez No: 103390
  2. Yazar: İNCİ ULU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YÜKSEL SÜLLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetik retinopati, ACE gen polimorfizmi, tip 2 diabet. Ill, Diabetic retinopathy, ACE gene polymorphism, type 2 diabetes. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Amaç: Diabetik retinopatinin gelişiminde, genetik bir faktör olarak, Anjiotensin Dönüştürücü Enzim ( Angiotensin Converting F.nzyme, ACF ) geni insersiyon / delesyon ( I / D ) polimorfizminin rolünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Temmuz-1999 ve Kasım-2000 tarihleri arasında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğine ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji polikliniğine başvuran, insüline bağımlı olmayan diabetes mellituslu ( NİDDM'lu, tip 2 diabetli ) 52 hasta, bu çalışmaya alındı. Bu hastalar; diabetik retinopatisi olmayan (19), nonproliferatif diabetik retinopatili (18) ve proliferatif diabetik retinopatili (15) olmak üzere üç ayrı grupta incelendi. Tüm hastalarda, polimeraz zincir reaksiyonu ( PCR ) tekniği ile ACE geni I / D polimorfizmi araştırıldı. İstatistiksel analizler, Kolmogorov- Smirnov İki Örnek Testi ile yapıldı. Anlamlılık sınırı olarak, 0.05 kabul edildi. Bulgular: Diabetik retinopatisi olmayan 19 hastanın 17'sindeDD (% 89.47 ), 2'sinde İD (% 10.53); nonproliferatif diabetik retinopatili 18 hastanın 12'sinde DD(% 66.67), 6'sında İD (% 33.33); proliferatif diabetik retinopatili 15 hastanın 12'sinde DD ( % 80.00 ), 3 'ünde İD ( % 20.00 ) genotipi saptandı. II genotipi, hastaların hiçbirinde bulunmadı. ACE gen polimorfizminin herhangi bir tipi ile diabetik retinopati gelişimi arasında, istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada, Türk, tip 2 diabetli hastalarda, diabetik retinopati ile ACE geni I /D polimorfizmi arasında ilişki gösterilemedi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: To investigate the role of Angiotensin Converting Enzyme (ACE) gene polymorphism in the aspect of insertion / deletion ( I / D ) mutations as a genetic factor, in the development of diabetic retinopathy. Material and Method: 52 patients with non-insulin dependent diabetes mellitus ( NIDDM, type 2 diabetes ) who applied Ophthalmology Department and Internal Medicine in Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine, between JuIy-1999 and Nowember-2000 are included to the study. The subjects are seperated into three groups, patients with proliferative diabetic retinopathy (15), with non-proliferative diabetic retinopathy (18) and patients who have not retinopathy (19). All the patients are checked for ACE gene I / D polymorphism by polymerase chain reaction ( PCR). Statistycal analyses are confirmed by Kolmogorov-Smirnov Two Sample Test. Significance limit is 0.05. Results: The genotype is DD in 17 patients (% 89.47) and ID in 2 (% 10.53 ) of 19 patients without diabetic retinopathy; DD in 12 ( % 66.67 ) and ID in 6 (% 33.33) of 18 patients with non-proliferative diabetic retinopathy; and DD in 12 (% 80.00) and ID in 3(%20.00.) of 15 patients with proliferative diabetic retinopathy. Non of the subjects has II genotype. There is no statistical significant correlation between any type of ACE gene polymorphism and diabetic retinopathy. Conclusion: In this study, no correlation between diabetic retinopathy and ACE gene I/D polymorphism is found among Turkish type 2 diabetic patients.