Tip 2 diyabetes mellituslu hastalarda sarkopeni gelişimini öngören parametreler
Parameters predicting the development of sarcopenia in patients with type 2 diabetes mellitus
- Tez No: 945075
- Danışmanlar: PROF. DR. ESEN AKBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabetes mellitus, sarkopeni, metformin, DPP-4 inhibitörleri, diüretikler, ACE inhibitörleri, makrovasküler hastalıklar, albümin/kreatinin oranı, Type 2 diabetes mellitus, sarcopenia, metformin, DPP-4 inhibitors, diuretics, ACE inhibitors, macrovascular diseases, albumin/creatinine ratio
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, tip 2 diyabetes mellitus (T2DM) hastalarında sarkopeni prevalansını ve bu durumla ilişkili demografik, antropometrik, klinik, biyokimyasal ve farmakolojik değişkenler ile değerlendirmeyi amaçlamıştır. Ayrıca, diyabetin uzun vadeli komplikasyonları olan nefropati, retinopati ve nöropati ve ilaç kullanımı ile sarkopeni arasındaki ilişki araştırılmıştır. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 01.02.2024-01.08.2024 tarihleri arasında T2DM tanısı almış 140 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Yaş, cinsiyet, diyabet süresi, biyokimyasal parametreler (açlık kan şekeri, Hemoglobin A1c (HbA1c), kreatinin, kolesterol, tiroid stimulan hormon (TSH), D3 vitamini, albümin/kreatinin (AKO) oranı), komorbiditeler (nefropati, retinopati, nöropati, makrovasküler hastalıklar) ve ilaç kullanımı kaydedilmiştir. Sarkopeni tanısı, Bahat ve arkadaşlarının Türkiye için önerdiği el sıkma gücü ve iskelet kası kütlesi indeksi eşik değerleri ile Yaşlılarda Sarkopeni Avrupa Çalışma Grubu 2 (EWGSOP2) kriterlerine göre konulmuştur. İstatistiksel analiz için IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) versiyon 26 kullanılarak tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Mann-Whitney U ve Ki-kare testleri uygulanmıştır. Sarkopeni prevalansı %33,6 (olası sarkopeni %12,9, sarkopeni %12,1, ciddi sarkopeni %8,6) olarak saptanmıştır. Sarkopenik grupta yaş ortalaması (p0,05). T2DM hastalarında sarkopeni prevalansı yüksektir ve yaş, diyabet süresi, cinsiyet, BMI, kreatinin, GFH, kolesterol, kan basıncı, AKO ve makrovasküler hastalıklar sarkopeni riskiyle ilişkilidir. Metformin ve DPP-4 inhibitörleri sarkopeniye karşı koruyucu olabilirken, diüretikler ve ACE inhibitörleri/anjiotensin reseptör blokerleri riski artırabilir. Kesitsel tasarım sebebi ile nedensel ilişkiler sınırlanmış olsa da çalışmamızın bulguları sarkopeni taramasının T2DM hastalarında önemini vurgulamaktadır. Longitudinal ve randomize kontrollü çalışmalar, bu ilişkileri netleştirmek ve etkili tedavi stratejileri geliştirmek için gereklidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the prevalence of sarcopenia in patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM) and to investigate its associations with demographic, anthropometric, clinical, biochemical, and pharmacological factors. Additionally, the relationships between sarcopenia and long-term diabetic complications, such as nephropathy, retinopathy, and neuropathy, as well as the impact of medication use, were explored. A retrospective analysis was conducted on 140 T2DM patients diagnosed at Mersin University Faculty of Medicine Hospital between February 1, 2024, and August 1, 2024. Data on age, sex, diabetes duration, biochemical parameters (fasting blood glucose, HbA1c, creatinine, cholesterol, TSH, vitamin D3, albumin/creatinine ratio), comorbidities (nephropathy, retinopathy, neuropathy, macrovascular diseases), and medication use were recorded. Sarcopenia was diagnosed using the handgrip strength and skeletal muscle mass index thresholds proposed by Bahat et al. for Turkey, in accordance with EWGSOP2 criteria. Statistical analyses were performed using IBM SPSS 26, employing ANOVA, Mann-Whitney U, and Chi-square tests. Sarcopenia prevalence was 33.6% (probable sarcopenia 12.9%, sarcopenia 12.1%, severe sarcopenia 8.6%). The sarcopenic group exhibited significantly higher age (p0.05). Sarcopenia prevalence is high in T2DM patients and is associated with age, diabetes duration, sex, BMI, creatinine, GFR, cholesterol, blood pressure, albumin/creatinine ratio, and macrovascular diseases. Metformin and DPP-4 inhibitors may offer protective effects against sarcopenia, while diuretics and ACE inhibitors may increase risk. Although the cross-sectional design limits causal inferences, the findings underscore the importance of sarcopenia screening in T2DM patients. Longitudinal and randomized controlled studies are needed to clarify these relationships and develop effective treatment strategies.