Lomber spinal stenoz - ilişkili hastalıklar ve bu durumların klinik bulgulara etkileri
Lumbar spinal stenosis-assosiciated diseases and effects on the clinical findings of these conditions
- Tez No: 103488
- Danışmanlar: PROF.DR. HİDAYET SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lomber spinal stenoz, komorbidite, klinik bulgular, konservatif tedavi. 78
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
LOMBER SPINAL STENOZ - İLİŞKİLİ HASTALIKLAR VE BU DURUMLARIN KLİNİK BULGULARA ETKİLERİ ÖZET Giriş ve Amaç: Komorbidite, tedavi veya çalışma altındaki hastalıkla birlikte diğer durumların varlığını gösterir.Cerrahi ve tıbbi durumların kötü sonuçlarıyla ilişkilidir.Biz bu çalışmamızda, lomber spinal stenoz (LSS) ile diabetes mellitus (DM), hipertansiyon (HT), hiperkolesterolemi (HK), aterosklerotik damar hastalığı (ASDH) arasındaki ilişkiler ve bu durumların konservatif tedavi sonuçlarına etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 38 LSS'lu hasta ve kontrol grubu olarak 38 lomber spondilozlu hasta aldık.Tüm hastalardan tam bir anamnez (DM, HT, HK, ASDH, ilaç kullanımları, ağrı sorgulaması, nörojenik kladikasyon şikayetlerinin sorgulaması) alındı ve fizik muayene (yürüme mesafeleri, lomber bölge muayenesi, damar muayenesi) başlangıçta ve tedavi sonrasında yapıldı.Radyolojik ve laboratuvar tetkikleri istendi.LSS'lu hastalara 1 5 seans fizik tedavi uygulandı. Bulgular: Çalışma grubunda ; DM (p=0,024) ve HT (p=0,006) kontrol grubuna göre daha sık görüldü.HK (p=0,488) ve ASDH (p=0,057) sıklığı yönünden iki grup arasında anlamlı bir fark yoktu.Tedavi başlangıcında, ASDH olanlarda olmayanlara göre yürüme mesafeleri daha kısa ve nörojenik şikayetleri daha fazlaydı.Tedavi sonrasında, HT ve ASDH olanlarda olmayanlara göre yürüme mesafeleri daha kısa: ASDH olanların 77nörojenik kladikasyon şikayetleri olmayanlara göre daha fazlaydı. Ağrı şiddetleri ve nörolojik defisit yönünden fark yoktu. Sonuç:LSS'da, HT ve ASDH varlığı tedaviye yanıtı olumsuz etkilemektedirler.HK ve DM da ASDH riski taşıdıklarından dolaylı olarak risk oluştururlar.
Özet (Çeviri)
LUMBAR SPINAL STENOSIS - ASSOSICIATED DISEASES AND EFFECTS ON THE CLINICAL FINDINGS OF THESE CONDITIONS ABSTRACT Introduction - Objectives:Comorbidity refers to the presence of severity of conditions other than the disorder under study or treatment.The aim of this study is to determine both the relationship of LSS with DM, HT, HK and ASVD and the effect of these conditions on to conservative treatment results. Material - Method:Thirty-eight patients with LSS and 38 patients with lumbar spondylosis were included in our study.History ( DM, HT, HK, ASVD, medical-pain-NIK history) and physical examination (walking distance, examination of lumbar region and vessels) were performed on their first application and after conservative treatment.Radiographic evaluation, routine laboratory tests were performed.Physical threapy was applied to patients with LSS. Results:DM (p=0,024) and HT (p=0,006) were more common in the study group than in the control group.There was no difference in the HK and ASVD frequency between the both groups.Before treatment, neurogenic claudication semptoms were more severely and walking distance was more limited in patients with ASVD than in the non-ASVD patients.After treatment, walking distance was more limited in patients with HT and ASVD; neurogenic claudication semptoms were more severely in patients 79