Van yöresinde 7-16 yaşlar arası çocuklarda beden ölçümleri üzerine karşılaştırmalı çalışma
A Comparative study an the body measurements of the children between seven and sixteen years old
- Tez No: 103518
- Danışmanlar: PROF.DR. TURGUT GÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Antropometri Ölçümleri, Baş Çevresi Ölçümü, Beden Ölçümleri, Vücut-kitle Endeksi, Ulupamir Köyü, Antropometry measurements, Head round measurements, Body measurements, Body Mass Index (BMI), Ulupamir village
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 746
Özet
ÖZET Ayhan, B. Van Yöresinde 7-16 Yaş Arası Çocuklarda Beden Ölçümleri Üzerinde Karşılaştırmalı Çalışma, YYÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2001 Bu çalışmada kent ortamında ve kırsal kesim kapak toplumunda yaşayan çocuklarda çeşitli bedensel ölçüm değerlerini saptamak ve bu bulgulardan hareketle, kentsel ve kırsal yaşamın iki gurupta yaratığı fakklıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmaya, iki ilköğretim okulundan öğrenciler alınmıştır. Bunlardan biri Kırgızistan kökenlilerin yaşandığı Erciş'in Ulupamir Köyündeki, Ulupamir İlköğretim Okulu; diğeri ise Van Ü Merkezinde bulunan İrfan Baştuğ İlköğretim Okuludur. Her iki okuldan 7-16 yaş arası 10 ayrı yaş gurubunda 15 kız, 15 erkek öğrenci olmak üzere toplam 300 birey çalışmaya alınmıştır. Bu bireylerden standart olarak, yaş boy ağırlık baş çevresi, göğüs çevresi, karm çevresi ve VKİ ölçümleri alınmıştır. Ölçümlerin alınmasında antropometrik ölçme tekniklerine uyulmuştur. Ölçümler sonucunda, Ulupamir İlköğretim Okulu çocukları ile İrfan Baştuğ İlköğretim Okulu çocukları arasında VKİ, kilo ölçümleri ve göğüs çevresi ölçümlerinde Man Baştuğ İlköğretim Okulu çocukları daha önde çıkmıştır. Baş çevresi ölçümlerinde Ulupamir İlköğretim Okulu çocukları önde bulunmuştur. Boy ve karın çevrelerinde, aralarında önemli bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A comparative study on the body measurements of the children between seven and sixteen years oId.YYU,The Institute of Health Sciences, Higher Education Thesis, Van, 2001 Some children those who live in the city and others who live in the rural have been examined in order to find out the effects of the city life and rural life by measuring the growth of their bodies. The differences have been observed. Students from two different schools have been examined. One of them, Ulupamir primary school, is in Ulupamir village where Kirghizia origined people live, the other one is İrfan Baştuğ primary school which is in the city of Van. Three hundred students, at the age of seven to sixteen, were seperated into different groups that each had fifteen girls and fifteen boys. Their age, height, weight, head round, chest, belly round and BKI have been measured. While measuring,antropometric measurement technique have been applied. The students in İrfan Baştuğ primary scool have grown more rapidly through their weights, chest and BMI, on the other hand the students of Ulupamir primary scool have shown bigger growth in the“head round”measurement and there haven't been any important differences between their heights and belly rounds.