Kronik kalp yetmezliğinde gözetimli egzersiz eğitimi ve ev egzersiz eğitiminin karşılaştırılması
Comparison of supervised exercise training and home-based exercise training in chronic heart failure
- Tez No: 103523
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, egzersiz eğitimi KUBÜt-0 «SÖST»
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Daşkapan, A., Kronik Kalp Yetmezliğinde Gözetimli Egzersiz Eğitimi ve Ev Egzersiz Eğitiminin Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Doktora Tezi, Ankara, 2001. Kronik kalp yetmezliğinde egzersiz eğitimi ile ilgili çalışmalar yeni gelişmektedir ve sayıca azdır. Çalışmamız kalp yetmezliğinde egzersiz eğitiminin etkilerini göstermek ve eğitim hastanede gözetimli olarak ya da aralıklı kontrollarla ev programı olarak uygulandığında bu etkinin farklı olup olmadığım araştırmak için planlanmıştır. Çalışmamıza, NYHA'ya göre sınıf II ya da DTte yer alan, stabil kronik kalp yetmezlikli 22 hasta alınmıştır. Hastalar tesadüfi olarak gözetimli egzersiz eğitimi veya ev egzersiz eğitimi grubuna ayrılmışlardır. Gözetimli egzersiz eğitimi grubu, labaratuarda koşubandında, haftada üç gün yürüyüş yapmıştır. Ev egzersiz grubu, yürüyüş ile ilgili prensipler öğretildikten sonra haftada üç gün kendisi yürüyüş yapmıştır. Eğitim kalp hızı olarak, %60 maksimal kalp hızı düzeyi hesaplanmıştır. Egzersiz eğitimi 3 ay sürmüştür. Grupların egzersiz kapasiteleri semptomla limitli maksimal egzersiz testi ile değerlendirilmiştir. Dereceli egzersiz testi Modifiye Bruce Protokolü ile yapılmıştır. Hastaların kalp hızı, kan basıncı, double product yanıtlan, maksimum oksijen tüketimi değerleri ve yorgunluğu algılama düzeyleri (RPE) düzeyleri ölçülmüştür. Tüm değerlendirmeler eğitimden üç ay sonra tekrarlanmıştır. Gözetimli egzersiz grubunda eğitim sonrası, istirahat kalp hızı ve double product değerleri, efor diastolik kan basmcı değerleri, RPE düzeyleri, önemli ölçüde azalmıştır (p0.05). Eğitim sonrası egzersiz durasyonundaki artış, gözetimli egzersiz grubunda ev egzersiz grubundan daha yüksek olmuştur. Sonuç olarak egzersiz eğitimi, kronik kalp yetmezliğinde egzersiz kapasitesinde olumlu gelişme sağlamıştır. Gözetimli egzersiz eğitiminde gelişme biraz daha belirgindir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Daşkapan, A., Comparision of supervised exercise training and home-based exercise training in chronic heart failure, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Physical Theraphy and Rehabilitation, Ankara, 2001. Studies with relation to exercise training in chronic heart failure, are few and have been recently developing. Our study was designed to demonstrate exercise training effects in the chronic heart failure. The secondary aim of the present study was to determine whether there was any difference between supervised exercise training and home based exercise training. Twenty two patients with stable chronic heart failure, who were NYHA functional Class n and Class HI participated our study. The patients were randomly assigned to either supervised exercise training or home-based exercise training group. Supervised exercise training group, completed walking program 3 times per week on treadmill at the laboratory. Home based exercise training patients learnt principles of exercise training programme, then they practised their exercises by themselves 3 times per week regularly. Training heart rates were %60 of the maximal heart rate. Exercise training was continued 3 months. Exercise capacity was assessed through a symptom-limited maximall exercise test using Modified Bruce Protocol. Parameters of the patients heart rate, blood pressure, double product, maximall oxygen consumption and rate perceived exertion (RPE) levels were evaluated. All the assessments were repeated after completing exercise training programme. In supervised exercise training group, resting heart rate and double product values reduced significantly after the training (p0.05) for the home based exercise group.