Romatoid artritli hastalarda akciğer tutulumunun yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi ve solunum fonksiyon testleri ile değerlendirilmesi ve bulguların diğer hastalık parametreleri ile karşılaştırılması
Assessment of pulmonary invovement in patients with rheumatoid arthritis by using high resolution computerized tomography and pulmonary function testing and comparison of the findings with other disease parameters
  1. Tez No: 103525
  2. Yazar: NECİP GÜDER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELAMİ AKKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer tutulumu, romatoid artrit, SFT, YRBT, HRCT, Pulmonary involvement, PFT, rheumatoid arthritis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 457
Özet
51 ÖZET Romatoid Artritli Hastalarda Akciğer Tutulumunun Yüksek Rezolüsyonlu Bilgisayarlı Tomografi ve Solunum Fonksiyon Testleri ile Değerlendirilmesi ve Bulguların Diğer Hastalık Parametreleri ile Karşılaştırılması Günümüzde sık karşılaşılan romatizmal hastalıklardan biri olan Romatoid artrit (RA) başlıca etkilerini eklemlerde göstermekle birlikte sistemik bir hastalıktır. Birçok organ sistemi RA'te etkilenmektedir. Bunlardan biri olan solunum sistemi tutulumu da hastanın yaşam kalitesini ve hastalığın prognozunu etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle hastalık süreci içinde solunum sistemi tutulumuna etki eden faktörlerin bilinmesi ve pulmoner tutulumun erken tanınması önem arzeder. Akciğer tutulumunun tesbitinde günümüzde ileri görüntüleme yöntemlerinden ve solunum fonksiyon testlerinden faydalanılmaktadır. Biz bu çalışmada RA'li hastalarda akciğer tutulumunun yaygınlığını, diğer klinik parametrelerle olan ilişkisini, teşhis için kullanılan yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi (YRBT) ve solunum fonksiyon testlerinin (SFT) sonuçlan arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Bu amaçla Amerikan Romatizma Birliği (ARA) kriterlerine göre tam konan 37 vaka ile solunum sistem patolojisi olmayan 18 gonartrozlu hasta YRBT ve SFT ile değerlendirildi. Romatoid artritli hastalar, ayrıca kullanılan ilaç, hastalık aktivite parametreleri ve klinik bulguların akciğer tutulumu ile ilişkisi açısından kendi aralarında karşılaştırıldı. Sonuçta RA'li hasta grubunda akciğer patolojisi sıklığının oldukça yaygın olduğu görüldü (%56,8). Genelde klinik olarak sessiz olan bu tutulumun şiddetinin artması sonucu fizyolojik fonksiyonları etkilediği görüldü. YRBT veya SFT tetkiklerinin tek başlarına bu tutulumu değerlendirmede tam olarak etkili olmadıkları, YRBT'nin küçük hava yolu tutulumunu değerlendirmede SFT tetkikine göre zafiyeti olduğu görüldü. Bu nedenle RA'li hastalarda akciğer tutulumunun değerlendirilmesinde her iki tetkikin birlikte kullanılmasının faydalı olacağı düşüncesine varıldı.
Özet (Çeviri)
52 SUMMARY Assessment of Pulmonary Involvement in Patients with Rheumatoid Arthritis by Using High Resolution Computerized Tomography and Pulmonary Function Testing, and Comparison of The Findings with Other Disease Parameters Rheumatoid arthritis (RA) is a systemic disorder which primarily affecting diarthroidal joints. Pulmonary system is also affected by the disease. Pulmonary system manifestations of the disease are important for their potential capacity to produce prognostic deteriorations. That's why early diagnosis of pulmonary involvement and the factors influencing these are very crucial. Recently, sophisticated imaging technics and pulmonary function tests are used to detect pulmonary involvement of RA In our study, we aimed to search the prevalance of pulmonary involvement in RA, and the relation of clinical parameters with these involvement by using high resolution computerized tomography (HRCT) and pulmonary function test (PFT). We also aimed to unleash if there is any relation between HRCT and PFT findings. For these purposes, 37 patient which are diagnosed by using American Rheumatism Association (ARA) kriteria are included in the study. As a kontrol group 18 patient which have no pulmonary system pathology are randomizely selected from patients with knee osteoarthritis. RA group and control group evaluated by using HRCT and PFT. İn addition, RA patients compared with in the group for drugs history, disease activity parameters and clinical parameters to evaluate if there is any relation between these parameters and pulmonary involvement. As a result, pulmonary pathologies are diagnosed frequently in RA patients (%56,8). These involvement is not clinically significant in most cases, however increasing intensity of these pathalogies could impair physiologic functions of lung. HRCT and PFT are not adequate stand alone technics for evaluation of pulmonary system. HRCT, in comparison to PFT is not fully adequate to clarify small airway involvement. Concurrent use of these two diognostic modality could be beter.