Technology as prosthesis: A critical accound of mankinds involvement with technology
Protez olarak teknoloji: İnsanoğlunun teknolojiyle süregelen ilişkisine dair eleştirel bir yaklaşım
  1. Tez No: 103654
  2. Yazar: AYŞE NUR SAVAŞÇI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT MUTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Protez, teknoloji, hadım endişesi, ölüm içgüdüsü, doppelganger. IV, Prosthesis, technology, castration anxiety, death instincts, doppelgânger. iii IX YteffiÖ?R t \ M Kb ki
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET PROTEZ OLARAK TEKNOLOJİ: İNSANOĞLUNUN TEKNOLOJİYLE SÜREGELEN İLİŞKİSİNE DAİR ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM Ayşe Nur Savaşçı Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Mahmut Mutman Eylül, 2001 Bu çalışma, protezi, tıp alanındaki yaygın tanımının ötesinde bir 'kavram' olarak ele almayı ve bu kavramsallaştırmayı mümkün kılan bir dizi sorunsal çerçevesinde, teknolojinin protez niteliğini tartışmayı amaçlamaktadır. Buna göre teknolojinin protez niteliği, Freudyen kuram ve eleştirilerden yola çıkarak, öznelik kurgusuna içkin kimi endişe ve içgüdülerle ilişkili biçimde ele alınmıştır. Ayrıca gerek teknoloji gerekse protez üzerine başka bazı tartışmaların ışığında, teknolojiye kaçınılmaz olarak protez niteliği atfeden 'programın' barındırdığı sorun ve açmazlar da konu edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECHNOLOGY AND PROSTHESIS: A CRITICAL ACCOUNT OF MANKIND'S INVOLVEMENT WITH TECHNOLOGY Ayşe Nur Savaşçı M.F.A in Graphical Arts Supervisor: Assist. Prof.Dr. Mahmut Mutman Sept, 2001 This thesis aims to discuss the prosthetic quality of technology whilst considering prosthesis as a 'concept' in debt to a series of problematics that exceed the common definition of the word in the medical context. Departing from Freudian theory and criticism, the prosthetic quality of technology is taken into hand in relation to certain anxieties and instincts that stamp the construction of subjecthood. Additionally, the dilemma embedded in the psychical 'program' that ascribes a prosthetic quality to technology, is depicted with reference to a further discussion on technology and prosthesis.