İlköğretim okulu müdürlerinin öğretimsel liderliği
The Instructional leadership of primary school principles
- Tez No: 103668
- Danışmanlar: PROF.DR. A. CANAN ÇETİNKANAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretimsel Liderlik Öğretimsel Liderlik Davranışları Boyutları, Instructional Leadership Dimensions of Instructions Leadership Behaviours
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN ÖĞRETİMSEL LİDERLİĞİ AKGÜN, Nuri Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. A. Canan ÇETİNKANAT Ekim, 2001 vi + 188 sayfa Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okulu müdürlerinin öğretimsel liderliğe ilişkin davranışlarının neler olduğu ile ilgili ilköğretim okulu müdürleri ve öğretmenlerinin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada niteliksel yöntem kullanılmıştır. Veriler 10 ilköğretim okulu müdürü ve 10 öğretmenden görüşme yoluyla elde edilmiştir. Araştırmada kartopu / zincir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. İlköğretim okulu müdürleri ve öğretmenlerinin görüşlerine göre; okul müdürleri genellikle öğretimsel liderlik görevlerini yerine getirdikleri belirlenmiştir. Okul müdürleri ve öğretmenler arasında çoğunlukla görüş birliği olduğu tespit edilirken; varlığını hissettirme, öğretmenleri mesleki gelişimlerini sağlama ve akademik standartlar geliştirme ve uygulama görevleri ile ilgili görüş farklılığı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT THE INSTRUCTIONAL LEADERSHIP Of PRIMARY SCHOOL PRINCIPLES Ph. D. Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. A. Canan ÇETİNKANAT October, 2001 vi + 188 pages The aim of this study is to examine the instructional leadership behaviours of primary school administrators and to examine the perceptions of primary school teachers and principles concerning the instructional leadership behaviours of primary school principles. During the study the qualitative method was followed and the data was collected by means of the interviews held with 1 0 primary school principles and with 1 0 primary school teachers. During the study snowball / chain and criterian sampling were used and in order to analyze the data, the content analysis method was used. When the perceptions of primary school principles and primary school teachers were analyzed, it was found that the primary school principles generally fullfil their duties in relation to their instructional leadership behaviours. An agreement was found between the primary school principles and primary school teachers' while differences were found between the primary school principles and primary school teachers' perceptions in the following areas, as: feeling his existence, providing opportunities and means for teachers' to develop themselves professionally and developing and enforcing academic standards.