Spill over effectof environmental consciousness: The Bergama environmental novement in Turkey
Çevre bilincinin yansıma etkisi: Türkiye'deki Bergama çevre hareketi
  1. Tez No: 103669
  2. Yazar: BURCU GEZGÖR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FARUK GENÇKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Bergama çevre hareketi, Bergama köylüleri, Kaynaklan Harekete Geçirme Kuramı ve Yeni Toplumsal Hareketler Kuramı, siyanür, küreselleşme iv, New Social Movements Theory, Resource Mobilization Theory, Bergama Environmental Movement, the Bergama villagers, Cyanide, globalization m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET ÇEVRE BİLİNCİNİN YANSIMA ETKİSİ: TÜRKİYE'DEKİ BERGAMA ÇEVRE HAREKETİ Burcu Gezgor Master, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Gençkaya Ocak 2001 Bu çalışma, Türk kamuouyunda büyük ilgi görmüş ve çeşitli aktörlerle etkileşerek gelişmiş Bergama çevre hareketini tanımlayıp çözümlemeyi amaçlamaktadır. Bergama olayı, Eurogold şirketinin siyanürle altın üretim faaliyetine karşı köylülerin çeşitli protesto ve eylemlerinden oluşan bir savaşımıdır. Bu çalışmada, söz konusu toplumsal hareketin kapsamlı bir biçimde açıklanması amacıyla, Kaynaklan Harekete Geçirme (KHG) ve Yeni Toplumsal Hareketler (YTH) kuramlarından oluşan bütüncül bir yaklaşım kullanılmıştır. Bu çözümleme göstermiştir ki, çevre gibi çok çeşitli konularda bilinçlenmenin artması insanların sorunlarla ilgilenme ve bunlara karşı eylem geliştirme kapasitelerini artırmaktadır. Sonuç olarak, haklarını arama konusunda aydınlandılar, karar verme sürecine katılma konusunda teşvik edildiler ve yaşamlarında toplumsal ve kültürel değişikliklerle karşılaştılar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPILL OVER EFFECT OF ENVIRONMENTAL CONSCIOUSNESS: THE BERGAMA ENVIRONMENTAL MOVEMENT IN TURKEY Burcu Gezgor M.A., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assis. Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya January 2001 This thesis describes and analyses the Bergama environmental movement case in Turkey that received a great attention in Turkish public opinion and interacted with various actors. The Bergama case, which was triggered by the Eurogold company's gold mining operation using cyanide, illustrates the straggle of villagers in different forms of protests and actions. In this study, we present an integrated approach by using two theories namely Resource Mobilization (RM) and New Social Movement (NSM) to provide a comprehensive explanation of the social movement This analysis indicates that increasing awareness concerning a variety of issues such as environmental ones can cause people develop their capacity in dealing with problems and organizing actions. Consequently, they were enlightened to stand up for their rights, encouraged to participate in the decision- making process and introduced social and cultural changes in their lives.