A Supply side limited participation model of monetary transmission mechanism
Parasal aktarım mekanizmasının arz yönlü sınırlı katılımlı bir modeli
  1. Tez No: 103693
  2. Yazar: ZEYNAL KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM BAŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kısıtlı katım modelleri, sabit ücret sözleşmeleri, arz yönlü parasal aktarım mekanizması. iv, Limited participation models, Sticky wages, Supply side monetary trans mission mechanism. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
ÖZET PARASAL AKTARIM MEKANİZMASININ ARZ YÖNLÜ SINIRLI KATILIMLI BİR MODELİ Karaca, Zeynal Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Erdem Başçı Temmuz 25, 2001 Bu tez, para büyümesinin üretimi, istihdamı, tüketimi ve reel ücretleri arz kanalıyla nasıl etkileyebileceğini teorik olarak incelemektedir. Bir kısıtlı katılım modelinde, fir maya uygulanan parasal transferlerin etkilerini deterministik ve stokastik durumlarda ele almaktadır. Stokastik durumlar için, rekabetçi ücretler ile nominal sabit ücret sözleşmeleri ayrı ayrı ele alınmaktadır. Beklenen para büyümelerinin üretimi, istihdamı, tüketimi, işletme sermayesini ve reel ücretleri düşürdüğü, fakat firmaların karlılığını arttırdığı gözlenmektedir. Ücretler sabitken, beklenmeyen para büyümesi istihdamı, üretimi ve tüketimi arttırmakta, fiyat ve karları düşürmektedir. Bu tezin literature ana katkısı, sabit nominal ücret sözleşmeleri altında, esnek olmayan işgücü arzına rağmen iş dalgalarının empirik özellikleri elde edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SUPPLY SIDE LIMITED PARTICIPATION MODEL OF MONETARY TRANSMISSION MECHANISM Karaca, Zeynal MA, Department of Economics Supervisor: Assistant Prof. Dr. Erdem Basci July 25, 2001 This thesis is a theoretical investigation of how money growth affects output, employment, consumption and real wages from a supply side channel. We analyze the effects of monetary shocks under deterministic and stochastic environments in a limited participation model with competitive and sticky wages. We find that anticipated money growth decreases output, employment, consumption, working capital and real wages, but increases profitability of the firms. Unanticipated money growth under sticky wages increases employment, output and consumption, decreases price and profits. The main contribution of this thesis to the literature is that when sticky nominal wages are in cluded in a limited participation model with inelastic labor supply stylized business cycle facts can be obtained.